Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Zanimljiv zadatak o uglovima trougla

[es] :: Matematika :: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 3274 | Odgovora: 46 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

jans

Član broj: 218504
*.dynamic.a1.rs.

+2 Profil

icon Zanimljiv zadatak o uglovima trougla23.12.2024. u 21:15 - pre 32 dana i 22h
Nedavno sam "naišao" na ovaj zadatak. Nije težak, zanimljiv je i poučan, pa ga postavljam na forum ( a i da razbijem monotoniju ). Pa ko voli ( geometriju ) nek izvoli.

Na stranici BC trougla ABC data je tačka D takva da je CD=2DB i ugao U(B,A,D)=15o. Naći uglove trougla ako je ugao kod temena B veličine 45o.

Napomonjem da se ti uglovi, ako se trougao nacrta, lako mogu odrediti merenjem. Međutim, takva " rešenja " nisu regularna.
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+2795 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla24.12.2024. u 13:31 - pre 32 dana i 6h
Evo šta je šablonsko rešenje:

Nacrta se sve korišćenjem lenjira, šestara i uglomera i izmere uglovi. Tako znamo koji su iskazi tačni i ostajemo samo da ih dokažemo.

Traženi ugao je 75 stepeni. Dvostruka vrednost je 150 stepeni. Tangens traženog ugla je pozitivan, a tangens dvostrukog ugla je . Ako to dokažemo, onda iz pozitivnosti traženog ugla zaključujemo da je ugao oštar, a iz tangensa dvostrukog ugla da je ugao oblika zaneko celobrojno , pri čemu je jedino rešenje .

Dakle, treba izračunati tangens traženog ugla i tangens dvostrukog ugla.

Najpre se sve postavi u koordinatni sistem (može se odabrati da je duž BD jedinična) i odrede koordinate presečne tačke pravih AB i AD. Onda se lako odredi i tangens traženog ugla, koji se najpre racionališe, a onda izračuna tangens dvostrukog ugla po formuli za tangens dvostrukog ugla.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.

Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

Član broj: 36595
87.116.160.*

+577 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla25.12.2024. u 17:10 - pre 31 dana i 2h
U trouglu ABD treći ugao je 120 stepeni, njemu spoljni ugao ADC je 60 stepeni. Po uslovu zadatka CD = 2DB, ako DB obeležimo kao X, CD = 2X, ali umesto 2X, na sredini duži CD odredim tačku i nazovem je E, pa umesto CD = 2X pišem CE = X i ED = X ...

Iz ugla kod B da se konstruisati duž ili poluprava pod uglom od 15 stepeni u odnosu na AB, ta poluprava presećiće AD u novoj tački F. Ujedno poluprava je ugao od 45 stepeni kod temena B podelila na uglove od 15 i 30 stepeni. Trougao ABF je jednakokraki, sa dva ugla od po 15 stepeni, preostali ugao kod F je 150 stepeni, njemu spoljašnji ugao BFD je 30 stepeni. Trougao BFD je jednakokraki, jer ima dva ugla po 30 stepeni, pa je i dužina FD takođe jednaka X kao i BD ...

Ako spojim tačke E i F, dobiće se jednakokraki trougao koji ima dve stranice dužine X, to su stranice ED i FD, međutim ugao između njih je 60 stepeni, sledi da preostala dva ugla u zbiru daju 120 stepeni, a pošto su međusobno jednaki da su oba po 60 stepeni, to jest da je trougao FED jednakostranični ...

S obzirom da su tačke C, D i F podjednako, za udaljenost X, udaljene od tačke E moguće je konstruisati kružnicu sa centrom u E, koja prolazi kroz sve tri tačke C, D i F. Duž CD je prečnik te kružnice, a ako spojimo tačke C i F, trougao DFC je konstruisan iznad prečnika kružnice i trećim temenom F leži na kružnici. Svaki takav trougao konstruisan iznad prečnika sa trećim temenom na kružnici je pravougli, sa pravim uglom kod temena koje leži na kružnici (mimo prečnika) u ovom slučaju kod temena F, ugao DFC je prav, i iznosi 90 stepeni. Njemu spoljni ugao AFC je takođe prav i iznosi 90 stepeni.

S obzirom da su u trouglu DFC uglovi 60 i 90 stepeni, sledi da je treći ugao, kod trećeg temana C jednak 30 stepeni, tj ugao FCD = 30 stepeni.

Trougao ABF je jednakokraki, sa dva ugla po 15 stepeni, ako dužinu BF označimo kao a, drugi krak AF će takođe biti dužine a. I trougao BFC je takođe jednakokraki, sa dva ugla od po 30 stepeni, pošto smo dužinu BF obeležili kao a, i dužina CF će isto iznositi a.

Trougao AFC je isto jednakokraki, sa dve katete koje su dužine a, između je prav ugao, sledi da su preostala dva ugla jednaka i da iznose po 45 stepeni, tj uglovi FAC i FCA = 45 stepeni.

Traženi ugao ACB jednak je zbiru uglova ACF i FCD to jest jednak 45 + 30 = 75 stepeni.

Preostali ugao u trouglu BAC jednak je 45 + 15 = 60 stepeni.

Nemoj da pricas?
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

feveh

Član broj: 350462

+1 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla25.12.2024. u 17:20 - pre 31 dana i 2h
Imamo
ugao BDA 120 stepeni
ugao ADC 60 stepeni
ugao (alfa1) DAB 15 steni
ugao (beta) ABC 45 sstepeni i
nepoznat ugao (alfa2) DAC.

Ako je alfa unutrašnji ugao tačke A trougla ABC i gama unutrašnji ugao temena C tog trougla tada je:

alfa = alfa1 + alfa2
alaf1 = 15
alfa2 + gama = 120

alfa = 135 - gama, 0 < gama < 135.

Tek toliko da osetimo problem.

A sad račun uz uobičajene oznake:

a = 3
DC = 2

sin(120)/c = sin(15)/1
c=sin(120)/sin(15)

sin(45)/AD = sin(15)/1
AD = sin(45)/sin(15)

b^2 = AD*AD + DC*DC - 2 * AD * DC * cosin(60);

Izračunao sam b^2 i c, a je zadato. Imam trougao ABC, pa je

cos(alfa) = (b^2 + c^2 - a^2) / (2*b*c) = 0.5

odakle alfa=60, gama=75.

Ja sam bio dovoljno lud da sve to računam a ko je pametan nek proveri.

Odgovor na temu

jans

*.dynamic.a1.rs.

+2 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla25.12.2024. u 20:25 - pre 30 dana i 23h
U prethodna tri posta imamo tri različita rešenja zadatka. Nedeljko je rešio zadatak, i on sam kaže, „šablonski“. Postupak koji navodi feveh, iako jednostavniji od prethodnog, takođe je šablonski.
Razlog za postavljanje ovog zadatka na forum je treći način rešavanja, bez analitičke geometrije i trigonometrije. Taj način je kraći od prethodnih, iziskuje samo osnovno poznavanje geometrije, a svodi se na primenu podudarnosti truouglova ( to smo učili u VI osnovne ). „Najbliže“ tom rešenju je rešenje koje navodi MajorFatal, samo što ga je on malo zakomplikovao. Rešenje može biti jednostavnije i kraće.

Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

+2795 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla25.12.2024. u 22:32 - pre 30 dana i 21h
Razlog mog načina pisanja (zanemarujući očigledne jezičke greške) je opštost. Kako izaći iz okvira ovog jednog zadatka i rešavati mnoge slične zadatke? Štosovima koji su primenljivi samo na jedan zadatak se pribegava kada nema drugog rešenja, a radi se o nekoj važnoj činjenici.

Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

87.116.160.*

+577 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla26.12.2024. u 13:09 - pre 30 dana i 6h
Pa i ja sam rešavao tako da bude univerzalno rešenje, da ne trebaju tangensi, sinusi .. :)

Ču ja zakomplikovao, ja još i skratio, ispustio sam da napišem da tek kad se pokaže da je FED jednakostraničan, tek tad može da se napiše da je FE = X ..

A vi gospodine jans, zašto ste koristili dva različita fonta za ispisivanje vrednosti uglova, hteli ste da nas zbunite da ne rešimo zadatak?

Nemoj da pricas?
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

feveh

+1 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla26.12.2024. u 15:15 - pre 30 dana i 4h
Baš me zanima "cena" dokaza da je FE == X :)

@jans je dobar matematičar i pretpostavio sam da ima na umu primenu stavova podudarnosti. Ali sam od konstruktivnog dokaza za VI razred osnovne odustao kad sam video da na prave odredjene sa AB, AC i AD ne mogu da primenim teoremu o nesusednim uglovima.
Odnosno konstruktivni dokaz se toliko komplikuje da gubi smisao a ta konstrukcija ima ograničenu primenu.

Zato sam se okrenuo trigonometriji a prednost takvog prilaza je što dobijam numeričku vrednost.

Rešenje metodama anlitičke geometrije ima svoju neposrednu primenu u na primer računarskim animacijama ili u artiljeriji. Ako tačku A postavimo u centar koordinatnog sistema onda je lako odrediti nagib prave BC a time i koordinate tačke C.

Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

+2795 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla27.12.2024. u 04:13 - pre 29 dana i 15h
Prema ideji i oznakama člana MajorFatal:

Neka je E središte duži CD. Tada je CE=ED=DB. Ovu dužinu označimo sa x. Ugao ADB je 120 stepeni (jer je zbir uglova u trouglu ADB jednak 180 stepeni), pa je ugao CDA 60 stepeni.

Neka je F tačka na duži AD tako da ugao DBF bude 30 stepeni i samim tim podudaran uglu DFB. Važi DF=DB=x.

Pošto je ugao CDA 60 stepeni, važi EF=x.

Tačke C, D i F leže na krugu sa centrom E, pa je ugao CFD je prav kao periferijski nad prečnikom CD, pa je ugao EFC jednak 30 stepeni.

Iz FE=EC zaključujemo da je ugao ECF podudaran uglu EFC koji je 30 stepeni, pa je BF=BC.

Iz AF=BF=BC sledi da su uglovi FAC i FCA podudarni, pa pošto je ugao AFC prav, ugao ACF je 45 stepeni, pa je ugao CAD jednak 75 stepeni.

Ne znam da li sada neko ima nedoumica oko njegovog rešenja.

Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

87.116.160.*

+577 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla27.12.2024. u 19:56 - pre 28 dana i 23h
Eh, hvala Nedeljko, ja stvarno "preko brda i dolina" kako je govorila nastavnica matematike svojevremeno, kad ispišemo rešenje koje je duže nego što bi trebalo.

Možda je mogla samo da se spusti normala iz tačke C na AD, isto bi se dobila tačka F, takođe simetrala duži BC dala bi F i na dalje sve isto. Primetio sam i da se trouglovi EFB i DFC slični, pa se negde tu možda krije neko kraće rešenje za koje pita jans ...
Nemoj da pricas?

Odgovor na temu

feveh

+1 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla27.12.2024. u 23:08 - pre 28 dana i 20h
To "cena" nije osporavanje tačnosti ni metoda ni dokaza nego se odnosi na vreme, ljudske i računarske resurse utrošene na pronalaženje rešenja.
Meni izgleda da je za pronalaženje tog rešenja korišćena neka aplikacija za inženjerske konstrukcije.
To nije isto kao rad "peške".

Odgovor na temu

miki069

Član broj: 161528
*.mbb.yettel.rs.

+382 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla28.12.2024. u 11:26 - pre 28 dana i 8h
Pošovani kolega Jans je trebao da definiše za koji nivo je zadatak.
Ako je za 6,7,8 razred osnovne škole, onda jedino korektno rešenje je ono koje je dao Major.

Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

87.116.160.*

+577 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla28.12.2024. u 12:16 - pre 28 dana i 7h
Citat:
feveh:
To "cena" nije osporavanje tačnosti ni metoda ni dokaza nego se odnosi na vreme, ljudske i računarske resurse utrošene na pronalaženje rešenja.
Meni izgleda da je za pronalaženje tog rešenja korišćena neka aplikacija za inženjerske konstrukcije.
To nije isto kao rad "peške".

Naravno da je korišćena inžinjerska aplikacija Kliker.com ChatGpt 6.01, ali su još zanimljiviji hardveri na kojima je tarana, tkz papir i olovka .. sa mnogo predomišljanja i odustajanja.

Nego sad kad si me naterao da ponovo pogledam slike, jedva sam se otarasio ove druge kružnice koju sam crtao u centru sa D, te video da mi ne treba dva ugla od po 75, međutim u međuvremenu se ispostavilo da je 75 rešenje, tako da ako se spusti normala iz C na AB odmah se dobija trougao koji je sličan trouglu ABC, jedino što ne znam kako bih dokazao da su slični :) Možda na to mnogo kraće rešenje aludira jans ..

Nemoj da pricas?
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

miki069

*.mbb.yettel.rs.

+382 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla29.12.2024. u 17:20 - pre 27 dana i 2h
Nisam stigao ni da pokušam da rešim zadatak.
Molio bih pošovanog kolegu Jansa, da u 20024-toj godini ne objavljuje to kraće rešenje.
Da probaju i ostali.

Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

+2795 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla31.12.2024. u 16:20 - pre 25 dana i 3h
Malo drigačije rešenje.

Prvo se odrede laki uglovi.

Tačka E se izabere kao simetrala duži CD. Duži CE, ED i DB.

Obzirom da je ugao ADC jednak 60 stepeni, tačka F se izabere tako da trougao DEF bude jednakostranični.

Trougao BDF je jednakokraki pa uglovi FBD o BFD imaju po 30 stepeni.

Trougao BCF je simetričan u odnosu na simetralu stranice BC, pa je jednakokraki, pa ugao ECF ima 30 stepeni.

Trougao CFE je jednakokraki, pa ugao CFE ima 30 nstepeni, pa je ugao CFA prav.

SVaka od duži AF i CF je podudarna duži BF, pa je trougao AFC jednakokraki, pa uglovi CAF i AFC imaju po 45 stepeni.

Odgovor na temu

miki069

*.mbb.yettel.rs.

+382 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla31.12.2024. u 18:57 - pre 25 dana
Trebalo je samo da se spusti visina iz temena C na duž AD.
To je tačka F. Da bi se iskoristila osobina da se u pravouglom trouglu naspram ugla od 30 stepeni nalazi kateta duplo manja od hipotenuze.

Račun je objasnio Nedeljko.

[Ovu poruku je menjao miki069 dana 31.12.2024. u 20:08 GMT+1]

Odgovor na temu

miki069

*.mbb.yettel.rs.

+382 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla31.12.2024. u 19:54 - pre 25 dana
Bez ove Nedeljkove ideje, račun preko: jednom kosinusna i 3 puta sinusna teorema nije toliko mnogo smoran.
Problem je bio da se prepozna potpun kvadrat (žuta boja).
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

miki069

*.mbb.yettel.rs.

+382 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla01.01.2025. u 08:41 - pre 24 dana i 11h
Zadatak liči na:
https://www.elitesecurity.org/t480726-0#3515544

Ne po tekstu, nego po tome koliko je teže rešiti ga upotrebom trigonometrije.

Odgovor na temu

jans

*.dynamic.a1.rs.

+2 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla01.01.2025. u 12:13 - pre 24 dana i 7h
Postupak rešavanja je najkraći, to je u jednom od prethodnih postova konstatovao i miki069, ako koristimo samo tačku F. Tačka E je suvišna. A tačku F na duži AD možemo odrediti na tri načina:
- tako da ugao ABF bude 15o;
- tako da bude DF=DB;
- kao podnožje normale iz temena C na duž AD.
Bez obzira kako tačku F odredimo, postupci rešavanja se razlikuju samo u redosledu primene osobina trougla ( osobine uglova trougla, jednakokrakih trouglova i, posredno, podudarnost trouglova ).

Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

+2795 Profil

icon Re: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla01.01.2025. u 20:30 - pre 23 dana i 23h
Pokretač teme je u početnoj poruci tvrdio da je zadatak počan. Po čemu je poučan?

Odgovor na temu

[es] :: Matematika :: Zanimljiv zadatak o uglovima trougla

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 3274 | Odgovora: 46 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.