^miki069
Auh, "nije zbog tebe" nego se sekiraš za Nedeljka.
Pročitj temu:
Citat:
jans
Taj način je kraći od prethodnih, iziskuje samo osnovno poznavanje geometrije, a svodi se na primenu podudarnosti truouglova ( to smo učili u VI osnovne ).
i po tom uslovu traži se dokaz korišćenjem samo podudarnosti.
Upoznaj se sa planovima i programima matematike.
U starijim knjigama dokaz da se naspram ugla od 30 stepeni nalazi kateta=1/2*hipotenuza ide preko osne simetrije i nije obavezan deo gradiva.
Prema sadašnjem planu osna simetrija nije nastavna jedinica u VI razredu (ostavio sam link pa proveri).
Zato "kateta=1/2*hipotenuze" nije put do rešenja odredjen prethodnim uslovom koji je dao jans.
Citat:
miki069
Rešenje za nivo II-III godina srednje škole je detaljno izložila samo moja malenkost.
Rešenje 6 dana pre tebe za II srednje.
Još jednostavnije sinus(30 stepeni) = 1/2 pa sam u prvom srednje.
MajorFatal je prvi napisao rešenje zasnovano na podudarnosti.
Opisani postupak "1. Izabere se tačka F tako da ugao ABF ima 15 stepeni. To je moguće jer je 15 stepeni manje od 45 stepeni koliko ima ugao ABC. " ne znači da se tačka F stvorila niotkuda nego se mora konstruisati.
Ugao od 15 stepeni sa temenom u tački B može se konstruisati nezavisno od veličine ugla u temenu B trougla ABC.
Normala na srednju tačku duži AB prolazi kroz neku tačku, na primer F, duži AD. Dobiju se dva podudarna trougla (SUS) pa je konstruisan ugao od 15 stepeni u temenu B nezavisno od veličine ugla ABC.
Ako postoji neki drugi način "jer je 15 stepeni manje od 45 stepeni" veoma bi me zanimalo kako?