Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa

[es] :: Ekonomija :: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa

Strane: 1 2

[ Pregleda: 1551 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mayam
Arandjelovac

Član broj: 17093
Poruke: 94
*.adsl-1.sezampro.rs.

Sajt: https://distilledsilence...


+6 Profil

icon Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 17:16 - pre 43 dana i 13h
Molim da mi neko kaže da li je u poslednjih 5 meseci bilo ko u Srbiji primio email-ove od NLB Komercijalne banke (ili bilo koje druge banke) sa naslovima ''Obaveštenje -ažuriranje podataka'' i ''Obaveštenje - privremena blokada racuna'' tražeći popunjavanje izvesnog formulara u cilju sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i pretnjom blokade računa ako se formular ne popuni :


Poštovani/a,
Još jednom želimo da Vas podsetimo da aktivno radimo na ažuriranju podataka o klijentima i njihovom poslovanju, kako bismo ispunili obaveze proistekle iz Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji ima ključnu ulogu u stvaranju pouzdanog okruženja za finansijske transakcije i zaštitu Vaših interesa.
Nažalost, kako se niste odazvali našim podsetnicima i dostavili nam KYC obrazac sa Zakonom propisanim podacima, nismo u mogućnosti da adekvatno upravljamo rizikom pranja novca i finansiranja terorizma. Zbog toga smo prinuđeni da 18.01.2024. privremeno blokiramo Vaš račun, u skladu sa članom Članom 13. stav 2 i Članom 77. Opštih uslova pružanja platnih usluga potrošačima.
Kako bismo nastavili uspešnu saradnju, molimo Vas da KYC upitnik, iz priloga ovog imejla, popunite, overite, svojeručno potpišete i pošaljete ga na adresu [email protected] ili ga dostavite u bilo koju ekspozituru naše banke.
Kako bismo nastavili uspešnu saradnju, molimo Vas da posetite najbližu ekspozituru naše banke sa važećim identifikacionim dokumentom.
Za detaljnije instrukcije i dodatnu podršku, možete nam se obratiti na [email protected]**, dok termin za posetu ekspozituri možete zakazati pozivom na broj 011-20-18-600.**
Ukoliko ste u međuvremenu dostavili neophodnu dokumentaciju, molimo Vas da zanemarite ovo obaveštenje.
Unapred se zahvaljujemo na razumevanju i saradnji.
S poštovanjem,
Vaša NLB Komercijalna banka


Da ne bih prepričavala sadržaj svog odgovora Komercijalnoj banci, prepisaću majvažniji deo:

Citat:
11.septembra 2023 ste mi poslali prvi email gde od mene tražite da popunim formular KYC u cilju ažuriranja podataka odnosno sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. U istom emailu ste naznačili rok 24.11.2023. citiram ’’ Molimo Vas da najkasnije do 24.11.2023. godine ažurirate svoje podatke, kako biste izbegli blokadu računa’’. Taj datum je očigledno prošao, račun nije blokiran. 23. novembra 2023 mi ponovo šaljete email gde pretite blokadom računa ako ne posetim vašu ekspozituru do 30. novembra 2023. Taj datum je takođe prošao, račun nije blokiran. Pre nekoliko dana, tačnije 16. januara 2024 sam dobila isti email ali s manjim izmenama gde se od mene opet traži da popunim formular ali do 18. januara 2024 sa pretnjom blokade računa.

Htela bih da naglasim da moj otac, S. M., koji je takođe klijent vaše banke nije NIKAD primio ovakav email nego samo ja, njegova ćerka, koja aktivno zavisim od pomoći prijatelja, socijalne pomoći i penzije. Takođe naglašavam da NIKO od mojih prijatelja i poznanika, klijenti vaše banke, nije primio nikakvo obaveštenje, ni putem web portala, mklik mobilne aplikacije ili SMSa. S toga vas molim da mi jasno odgovorite na sledeče:

Ukoliko, kako kažete, zakon insistira na ovaj vid kontrole, zašto nemaju svi vaši klijenti isti tretman? Odnosno, zašto sam samo ja ucenjena nizom pretnji blokade računa? Drugim rečima...

Koji kriterijum koristite da procenite da li je moj tekući račun pod većom sumnjom od tekućih računa gore navedenih ljudi, posebno uključujući mog oca koji nije NIJEDNOM primio ovakve mailove ili bilo koje drugo obaveštenje?

Ono što me je zaista razočaralo je da vi (NLBKB) imate smelosti da ucenjujete ljude blokadom računa PREKO EMAILA. Po tom principu, bar polovina od vaših 84.000+ klijenata će se probuditi jedno jutro sa blokiranim računom jer nisu dugo otvorili email, ili (kao moja baka) ne znaju ni šta je to. Svako ko sticajem okolnosti (ili navike) ne pročita tu jednu vrstu obaveštenje za tako ozbiljnu stvar će naći sebe u situaciji da mu račun volšebno bude blokiram. Ukoliko smatrate da ono što radite je po zakonu i veoma važno za klijenta, NAJMANJE što očekujem od vas je telefonski poziv i obaveštenje putem web portala sa velikim banerom preko celog prozora internet pretraživača (znam da uveliko umete da ga koristite za sigurnoat i dobrobit svojih klijenata); nešto što SVAKO MORA da vidi jer uvid u svaku transakciju dobija upravo na taj način ili putem SMS poruke. Umesto toga vi meni (i mom ocu) na web portalu šaljete pisamca i upozorenja koja glase: ’’Vaša sigurnost je naš prioritet. Obaveštavamo vas da je u proteklom periodu primećen porast prevara na društvenim mrežama i putem SMS-a’’. Nakon dobijanja takve poruke direktno na web portalu, svakako da bih posumnjala na sve što nije potkrepljeno adekvatnom porukom sa istog web portala ili, na kraju krajeva, telefonskim pozivom. Ovim putem ste nepotrebno napravili paniku u mom domaćinstvu i meni kao 100% invalidu koji prima penziju odnosno tuđu negu i pomoć od koje mi zavisi svakodnevni život, bukvalno.

Veoma bi mi značilo objašnjenje i uverenje da od sutrašnjeg dana (18. jan) neću strepeti blokadom računa ili da će moji poverljivi podaci iz tog formulara biti zloupotrebljemi ili se brinuti da li će se novčani poklon od prijatelja za medicinsku opremu ili akumulator za invalidska kolica staviti na listu potencijalnog pranja novca ili finansiranja terorizma.

S poštovanjem,
Maja M


Nakon dodatnog raspitivanja, i dalje nisam našla nijednu osobu koja je putem mail-a uzastopno ucenjivana blokadom računa na osnovu ''Člana 13. stav 2 i Člana 77''. (hvala isobi koja mi je pronašla dotični Član 13). Želim da naglasim da nemam ništa protiv popunjavanju bilo kog neophodnog formulara ukoliko banka tako važno obaveštenje stavi tamo gde ću zaista da ga vidim i shvatim ozbiljno. Umesto toga su izazvali paniku i dali mi JEDAN DAN rok za račun od koga mi život zavisi, naravno da ću da budem besna. Prethodna dva emaila nisam ni videla dok nisam namenski pretražila svoje sanduče, nadajući se dodatnom objašnjenju. Sa istom panikom sam pretražila očevo sanduče logično očekujući istu grupu mailova. Nije bilo ničeg sem mesečnih izvoda!

[Ovu poruku je menjao mayam dana 18.01.2024. u 20:21 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao mayam dana 18.01.2024. u 20:49 GMT+1]
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3435

Jabber: djoka_l


+1457 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 18:10 - pre 43 dana i 13h
https://www.nlbkb.rs/upload/pd...20u%20primeni%2030.04.2022.pdf

Zbog zakonskih obaveza koje Banka ima po Zakonu o sprečavanju pranja novca, moraš da dostaviš određena dokumenta, recimo izjavu da nisi/jesi politički izložena ličnost, podatke iz lične karte, ako je promenjena i druge podatke koje je banka dužna da prikupi od klijenata.
KYC princip je skraćenica od Know Your Customer. To je princip koji je obavezan ne samo za banke u Srbiji, nego za bilo koju banku u bilo kojoj zemlji koja sprovodi zakone os prečavanju pranja novca.

Član 13, stav 2
Citat:
Banka može odbiti uspostavljanje poslovne saradnje odnosno, bez saglasnosti Korisnika, blokirati
mogućnost korišćenja svih ili određenih proizvoda i usluga, izvršenja transakcija i / ili raskinuti već
uspostavljenu poslovnu saradnju u slučaju da nije u mogućnosti da izvrši svoje obaveze utvrđene propisima
i internim aktima kojima se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, odnosno radi
postupanja po listama sankcija prema licima, zemljama i aktivnostima, u skladu sa lokalnom i/ili
međunarodnom regulativom, i/ili politikom NLB Grupe, odnosno ukoliko Korisnik postupa suprotno zakonima
i drugim propisima.

Citat:
Član 77.
Banka ima pravo da raskine Okvirni ugovor i bez ostavljanja otkaznog roka ako Korisnik:
- postupa suprotno odredbama zakona i drugih propisa,
- ne izvrši obavezu obaveštavanja Banke o promeni ličnih podatka,
- na zahtev Banke ne dostavi podatke i dokumentaciju neophodnu za vršenje radnji i mera poznavanja
i praćenja Korisnika u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ili je
prilikom otvaranja računa Banci dostavio pogrešne ili neistinite podatke od značaja za pravilno i
zakonito pružanje usluge,koristi platni račun za izvršavanje platnih transakcija koje nisu u skladu sa
pretpostavljenom svrhom i namenom otvaranja i vođenja platnog računa potrošača.
Banka ima pravo da raskine Okvirni ugovor i bez ostavljanja otkaznog roka i radi zaštite od rizika izloženosti
Banke pranju novca i finansiranju terorizma, posebno ukoliko:
- Korisnik po zahtevu Banke, u ostavljenom ili razumnom roku, ne dostavi propisane podatke u skladu
sa lokalnom regulativom , uključujući podatke o poreklu sredstava i prirodi/nameni poslovnog odnosa
sa Bankom i/ili transakcije koju obavlja preko Banke,
- se Korisnik nalazi na, ili je predmet restrikcija prema zvaničnim listama sankcija u skladu sa lokalnom
i međunarodnom regulativom i/ili politikom NLB Grupe,
- poslovni odnos sa Korisnikom predstavlja reputacioni rizik za Banku, a naročito u slučaju kršenja
važećih propisa kao i standarda NLB Grupe za upravljanje rizikom od pranja novca i finansiranja
terorizma.
Banka ima pravo da raskine Okvirni ugovor bez ostavljanja otkaznog roka i ukoliko Korisnik na zahtev Banke,
u ostavljenom roku, ne dostavi tražene podatke i dokumentaciju u skladu sa FATKA sporazumom.
U slučajevima navedenim u ovom članu, Okvirni ugovor prestaje danom slanja obaveštenja o otkazu
preporučenim pismom na poslednje poznatu prijavljenu adresu Korisnika, odnosno danom slanja
obaveštenja na drugom trajnom nosaču podataka ukoliko je tako ugovoreno
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 16328+2918 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 18:35 - pre 43 dana i 12h
Dovoljno je da odete u bilo koju ekspozituru i azurirate svoje podatke.

Naravno da vi to ne morate, ali onda ni oni ne moraju vise da vam pruzaju usluge kao sto su vas i obavestili.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

mayam
Arandjelovac

Član broj: 17093
Poruke: 94
*.adsl-1.sezampro.rs.

Sajt: https://distilledsilence...


+6 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 19:40 - pre 43 dana i 11h
Cenim da sam sve jasno objasnila u prvoj poruci ali ću pokušati ponovo malo drugačije. Nemam ništa protiv da popunim bilo koji formular AKO...
1. važi jednako za sve
2. jasno istaknuto na svim bitnim mestima (web portal, mklik, SMS) i nadasve propraćeno telefonskim pozivom ako se oglušimo na sve ostale oblike obaveštenja

Želim da naglasim opet da nemam ništa protiv popunjavanju bilo kog neophodnog formulara ukoliko banka tako važno obaveštenje stavi tamo gde ću zaista da ga vidim i shvatim ozbiljno. Umesto toga su izazvali paniku i dali mi JEDAN DAN rok za račun od koga mi život zavisi, naravno da ću da budem besna. Prethodna dva emaila nisam ni videla dok nisam namenski pretražila svoje sanduče, nadajući se dodatnom objašnjenju. Sa istom panikom sam pretražila očevo pretrpano sanduče logično očekujući istu grupu mailova. Nije bilo ničeg sem mesečnih izvoda! Ako nas već revnosno obaveštavaju o prevarama koje kruže internetom (na bitnim mestima) isto tako graciozno i jasno, bez dizanja panike, su mogli da nas obaveste na ostalim mestima.

Ja molim da se ovde pojave bar vas nekoliko običnih geadjana da mi kažu da vas je osoba na šalteru banke povukla za rukav (ako nemate email ili se niste odavno ulogovali), nakon što ste podigli penziju ili platili struju, i rekla ''gospodine ili gospodjo, molim vas popunite formular u suprotnom ćemo vam blokirati račub'' jer to bi bilo fer... makar to ako ne bolja distribucija tako važnog zahteva. Bilo bi mi lakše da znam da je moj slučaj puka anomalija i da su ostali ljudi prošli bolje tj sa manje stresa.

P.S. hvala za član 13
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3435

Jabber: djoka_l


+1457 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 19:49 - pre 43 dana i 11h
Pre svega, najverovatnije je slučaj da je lična karta sa kojom ste otvorili račun istekla, a niste posle toga ni jednom lično otišli u banku da nešto uradite, pa da vam skeniraju ličnu kartu.
U malo verovatnom slučaju da ste pod istragom, banka ne sam da vam to ne bi rekla nego je OBAVEZNA da vam ne kaže da se Agencija za sprečavanje novca raspituje o vama.
U skladu sa tim, banka nije dužna da odgovori na takav mail. Ne mora da vam kaže razlog zbog čega vas zove, a zbog čega nije zvala Peru, Žiku ili Lazu.
Otac verovatno ima trajnu ličnu kartu, pa zbog toga nisu ni zvali da dopuni podatke.

Dobili ste tri šanse da dostavite (čak i mailom) podatke koje su tražili, a vi niste to uradili.
Banka je slobodna da bira sa kim će da radi, a ako ne poštujete uslove koji su javno objavljeni na sajtu banke, a oni verovatno postoje i u Ugovornoj dokumentaciji koju ste dobili kada ste otvorili račun, ima pravo da prilikom kršenja uslova Ugovora raskine ugovorni odnos sa vama, pod uslovima koji stoje u Ugovoru i drugim pravilnicima koji postoje javno objavljeni na internetu.

Inače, banke najviše vole kada klijenti objašnjavaju kako banka treba da radi. Možda vam nije poznato, ali u slučajevima kada banka ne identifikujete klijenta, po Zakonu o sprečavanju pranja novca može da bude kažnjena kaznom do 3 milion dinara.
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3435

Jabber: djoka_l


+1457 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 19:59 - pre 43 dana i 11h
Zaboravih da napišem, NLB ima preko 1.5 MILIONA klijenata.
Iluzorno je pomisliti da će banka da pozove telefonom nekog specifičnog klijenta.
Šta se desi ako klijent ne vidi 3 maila. Pa, blokiraće mu se račun. Kada klijent ne bude mogao da raspolaže svojim novcem, vrlo brzo će se pojaviti na šalteru, bez potrebe da ga neko zove telefonom.
A takve mailove su verovatno poslali na desetine hiljada adresa. Neće baš da zovu telefonom.
 
Odgovor na temu

mayam
Arandjelovac

Član broj: 17093
Poruke: 94
*.adsl-1.sezampro.rs.

Sajt: https://distilledsilence...


+6 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 20:08 - pre 43 dana i 11h
Hvala na odgovoru.

Nova lična karta im je dostavljena. Čak šta više, poslali su mi SMS da mi kažu da mi ističe lična karta i da im dodjem nakon što podignem novu, što je i uradjeno. Da nije, ne bih mogla nesmetano da koristim račun.
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 16328+2918 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 20:24 - pre 43 dana i 10h
@mayam

Taj zahtev od banke si dobila najverovatnije zato sto mesecima ili godinama nisi dolazila ni u jednu filijala a LK ti je istekla...

Isti slacaj sam imao sa bankom intezom jer kod njih odem jednom u par godina.

Mozda nije prikladan nacin obavestenja, i ja sam tada slicno reagovao kao ti, jer bi svakako bilo mnogo ljubaznije da je neko pozvao telefonom i to mi rekao ali ovo je verovatno automatizovana poruka koju salje sistem.

nema nikakvih razloga za brigu.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3435

Jabber: djoka_l


+1457 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 20:36 - pre 43 dana i 10h
Kada smo kod toga, i ja sam dobio sličan poziv od Raiffeisen banke. Filijala mi je preko puta i otišao sam da popunim tu glupost koju su tražili od mene.
To je bio najgluplji PEP obrazac (politički izložene ličnosti - Politicaly exposed persons).
To je tako svuda u svetu i neverovatno je glupo, kao treba da kažem, "Časna reč, nisam političar, ni član porodice političara".
To je kao da mi traže da izjavim da nisam balerina u Narodnom pozorištiu. Valjda bi bilo logično da političari daju takvu izjavu, a ne baš svi. Ali takvi su propisi.
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8036+1739 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 20:45 - pre 43 dana i 10h
Najgora je Addico banka !!

Imao sam nesto dinara na racunu , ali nisam isao dugo u banku , novac stajao na racunu !

Kada sam bio u prolazu , posle cekanja u redu , Krmaca od jedno 150 Kg, sa Jedinog saltera , iako je banka ogromna zgrada , kaze mi " Mi smo vam blokirali Novac " ?!

Kako , zasto ?

Pa eto niste podigli novac 1 godinu pa smo vam blokirali ??

To sada mora centrala da odblokira nece biti do ponedeljka ??


Tako da je ovo sala sta rade Bedne , bankrot banke kao Addico !!
 
Odgovor na temu

mayam
Arandjelovac

Član broj: 17093
Poruke: 94
*.adsl-1.sezampro.rs.

Sajt: https://distilledsilence...


+6 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 20:51 - pre 43 dana i 10h
@bakara

Hvala na ohrabrenju da nisam sama u ovoj zoni sumraka. Istina da se retko pojavljujem lično na šalteru ali su svi njihovi zahtevi uredno ispunjeni, i obnovljena lična karta predata. Zanimljivo je da su mi poslali SMS kad mi je lična karta bila na mesec dana od isticanja, rečeno mi je u tim porukama (više od jedne) da moram da im priložim novu po isteku stare (što je uradjeno) jer neću moći nesmetano da koristim njihove usluge. Poruka je primljena jasno i vidljivo i nije bilo nikakve frke kao u ovom slučaju.
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3435

Jabber: djoka_l


+1457 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 20:59 - pre 43 dana i 10h
Opšti uslovi poslovanja Addiko banke:
Mogla je krmača da ima i 45 kila, opet nije imala ovlašćenje da ukloni blokadu, Uvek ti je neko drugi kriv.

Citat:
13) Banka može ugasiti tekući račun po kom nije
bilo nijedne platne transakcije 24 (dvadeset
četiri) ili više meseci, osim pripisa kamate i
naplate naknada.
Po neaktivnim računima, na kojima 12 ili više
meseci nije evidentirana ni jedna platna
transakcija, osim pripisa kamate i naplate
naknada, Banka može naplatiti naknadu za
vođenje neaktivnog računa i/ili obustaviti
obračun i pripis kamate, ukinuti paket ili bilo
koju uslugu u okviru paketa, trajne naloge,
naloge direktnog zaduženja i blokirati platne
instrumente.
Klijent može da aktivira neaktivan tekući račun
deponovanjem ili povlačenjem sredstava sa
tekućeg računa. Banka može zahtevati ponovnu
proveru identiteta klijenta u slučaju aktiviranja
računa, a klijent je dužan priložiti traženu
dokumentaciju.
 
Odgovor na temu

mayam
Arandjelovac

Član broj: 17093
Poruke: 94
*.adsl-1.sezampro.rs.

Sajt: https://distilledsilence...


+6 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 21:06 - pre 43 dana i 10h
Citat:
djoka_l:
Kada smo kod toga, i ja sam dobio sličan poziv od Raiffeisen banke. Filijala mi je preko puta i otišao sam da popunim tu glupost koju su tražili od mene.
To je bio najgluplji PEP obrazac (politički izložene ličnosti - Politicaly exposed persons).
To je tako svuda u svetu i neverovatno je glupo, kao treba da kažem, "Časna reč, nisam političar, ni član porodice političara".
To je kao da mi traže da izjavim da nisam balerina u Narodnom pozorištiu. Valjda bi bilo logično da političari daju takvu izjavu, a ne baš svi. Ali takvi su propisi.


Upravo to, časna reč nisam ćerka neke zverine
 
Odgovor na temu

SlobaBgd

Član broj: 70350
Poruke: 2345+5071 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 22:03 - pre 43 dana i 9h
Citat:
djoka_l:
Opšti uslovi poslovanja Addiko banke:
Citat:
13) Banka može ugasiti tekući račun po kom nije
bilo nijedne platne transakcije 24 (dvadeset
četiri) ili više meseci, osim pripisa kamate i
naplate naknada.
Po neaktivnim računima, na kojima 12 ili više
meseci nije evidentirana ni jedna platna
transakcija, osim pripisa kamate i naplate
naknada, Banka može naplatiti naknadu za
vođenje neaktivnog računa
i/ili obustaviti
obračun i pripis kamate, ukinuti paket ili bilo
koju uslugu u okviru paketa, trajne naloge,
naloge direktnog zaduženja i blokirati platne
instrumente.
Klijent može da aktivira neaktivan tekući račun
deponovanjem ili povlačenjem sredstava sa
tekućeg računa. Banka može zahtevati ponovnu
proveru identiteta klijenta u slučaju aktiviranja
računa, a klijent je dužan priložiti traženu
dokumentaciju.

Ovo što sam boldovao gore mislim da je nedavno zabranjeno odlukom NBS. Šta koji klinac banka radi dok "vodi" neaktivan račun?!
Takođe, i ostali restriktivni uslovi su pravno vrlo upitni.
Banka ukida ekspoziture, smanjuje broj zaposlenih, gura i promoviše elektronsko bankarstvo gde klijent ni ne vidi ni jednu osobu iz banke, a sa druge strane banka očekuje da joj klijent svakih par meseci ili godinu-dve ide na hadžiluk u neku od sve ređih poslovnica, i da stoji u redu da bi se poklonio službeniku banke i obavestio ga da je, eto, i dalje živ, pa ako bi banka izvolela omogućiti klijentu da i dalje raspolaže svojim novcem, klijent će biti ponizno zahvalan banci i svuda će pričati o njenoj dobroti i razumevanju...
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8036+1739 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 22:54 - pre 43 dana i 8h
@ djoka_l

E jbg stvarno si " Mali Hemicar "

Da si oficir bivse JNA , sigurno bi dobio ocenu " Istice se " .

Stvarno se trudisA nisi razumeo da nisam pisao da je "krmaca " kriva ili da ona moze da odblokira ?!

Ako jesam CITIRAJ !!!

Nego iz posta proizilazi da je Banka kriva , to sto to negde pise ne znaci da je to O.K. za klijente !

I nemoj pisati pricu Bla , Bla , trebao si da citas ....

Menjaju oni te uslove stalno ...

 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3435

Jabber: djoka_l


+1457 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 22:55 - pre 43 dana i 8h
Promašio si temu.
Banka ne traži da klijent dođe na poklonjenje. Ona blokira račune na kojima nije bilo PROMETA 1-2 godine.
Nema veze sa elektronskim bankarstvom.
Sa druge strane, banka je DUŽNA po zakonu da klasifikuje klijente po rizičnosti, pa u zavisnosti od kvalifikacije (a postoje pokazatelji po kojima se klijenti klasifikuju), MORA da uradi proveru podataka o klijentu na 1, 2 ili 5 godina.
Ko nikada nije video banku dalje od šaltera ni ne pretpostavlja koja gomila kontrola postoji nad bankarskim sektorom.

Tipičan slučaj, dolazi klijent besan u banku, "Zašto mi je blokiran račun". Evo gospodine, račun je blokiran po ovlašćenju javnog izvršitelja, a po izvršnoj sudskoj presudi.
Banka ne može u takvim slučajevima da se pravi blesava.
Isti je slučaj i sa mirujućim računima. Možda je klijent umro, možda se vodi ostavinska rasprava. Pare nisu izgubljene, samo račun nije aktivan.
Kad dođe vlasnik, ili naslednik sa sudskim rešenjem, novac se odblokira, ali to nema privilegiju da uradi na šalteru ko god, postoji hijerarhija i ko je odgovoran za sprovođenje zakona.
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8036+1739 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 23:04 - pre 43 dana i 8h
Mozes ti da pises sta god hoces , oni su planirali da taj novac maznu !

Inace naravno da kao sto Sloba kaze to radi kompjuter automatski !

Jer deo novca je bio blokiran , deo nije !
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3435

Jabber: djoka_l


+1457 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 23:25 - pre 43 dana i 7h
Pa Sloba nije napisao da kompjuter nešto radi automatski, ne znam kako si ti tako nešta iz njegovog posta zaključio.
Račun se ne blokira automatski, nego po odluci banke. Sa računa blokadu može da skine onaj ko ima privilegiju da to uradi, a ne prva osoba na koju naletiš na ulazu u banku.
Valjda zamišljaš kako u bankama sedi naki AI program, pa sve radi kako on hoće.
Onajko sedi na šelteru, niti je postavio blokadu, niti može da je skine. A to da ti je banka ukrala pare, pa što se nisi obratio policii. Kada neko ukrade novac, cela banka digne uzbunu.
Ako hoćeš tehnički, novac se prknjiži sa konta na kojem inače stoji, pa prebaci na konto mirujućih računa. Uz to se postavi blokada koja sprečava šalteraša da bilo šta uradi sa računom, osim da vidi da je račun blokiran, kao i tazlog blokiranja.
Onda, po dolasku klijenta, radnik na šalteru šalje zahtev nadležnoj službi da se skine blokada.
Sada, svaka banka ima svoje bube, ja se potpuno slažem da je Addiko jedna od najgorih banaka. U nekim bankama se to reši za 5 minuta, a u nekima sa prepotopskim sistemima, mora da se uradi procedura kraja dana. pa se vidi da je blokada skinuta tek kada se otvori novi dan.
A znam kako Addiko radi jer su nasledili kilavi sistem Jugobanke.
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8036+1739 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 23:25 - pre 43 dana i 7h
Tek sam sada detaljno procitao ovo sto si copy iz "opstih uslova" Banke !!

I to Dokazuje da Banka NIJE bila u Pravu , kao sto ni ti Nisi Skoro UVEK u Pravu !!!!


Jer racun nije bio Neaktivan !! Racun Nije bio Blokiran !!

Bio je blokiran DEO Novca na istom racunu ! DEO sam podigao prvog dana !!!

Ako je Racun bio blokiran onda ne bih mogao da Podignem Nista !Po neaktivnim računima, na kojima 12 ili više
meseci nije evidentirana ni jedna platna
transakcija, osim pripisa kamate i naplate
naknada, Banka može naplatiti naknadu za
vođenje neaktivnog računa i/ili obustaviti
obračun i pripis kamate, ukinuti paket ili bilo
koju uslugu u okviru paketa, trajne naloge,
naloge direktnog zaduženja i blokirati platne
instrumente.


Znaci NISU ispunjeni uslovi za Blokadu Novca , jer Racun NIJE bio Neaktivan 12 ili vise meseci ! 365 dana ne broje oni Mesece !!

LAZU !!! Kao i Sve !!

Nego je bio blokiran deo novca koji je stajao na racunu duze od 365 dana !!

Deo novca nije bio Blokiran jer je stajao manje od 365 dana ! I taj novac sam podigao odmah !

Znaci Priliv tog Manjeg dela novca koji sam Podigao , imao je za posledicu da Racun Ne moze biti Neaktivan 365 dana !!

Jer je bilo priliva novca , i racun je morao da se aktivira - prilivom novca !
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3435

Jabber: djoka_l


+1457 Profil

icon Re: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa18.01.2024. u 23:44 - pre 43 dana i 7h
Nemam pojma kakav je to bio račun, ovo su pravila za tekuće račune.
Čisto da vas razuverim o "automatici" koja postoji u banci.
U jednoj banci u regionu smo držali prezentaciju našeg bankarskog sistema, pa nas bankari pitaju, da li mi podržavamo automatikui za plaćanje u domaćoj valuti sa deviznog računa nerezidenta.
Mi, ono, to trenutno nemamo, ali nam pokažite kako to radite, pa možemo da vidimo kako ćemo podržati.
Sednu oni za kompjuter, unesu nalog platnog prometa za nerezidenta, a program kaže - nema pokriće za transakciju u domaćoj valuti. Čekamo da vidimo čudo, a onda nam oni objasne, "e a sada radnik na šalteru pošalje mail deviznoj službi da uradi konverziju".
Mi kažemo, pa zamislimo da je mail stiago u devizno službu, kako ide dalje. E onda onaj u deviznoj službi uđe u 746 obrazac (interni nalog u devizama) i uradi konverziju. Ono, koliko para treba, to mu piše u maliu, a konverziju radi tako što na digitronu kalkuliše koliko treba deviza da promeni.
Pa šta sada? E sada devizna služba pošalje mail nazad na šalter da ima para. A šta radi šalter. Pa ponovo unese nalog, ali ovog puta ima para. Aha i to je sada gotovo. A ne, sada nalog ide u drugu službu na verifikaciju (ovog puta bez maila).
Oni su za automatiku smatrali 4 manuelne operacije, dva maila i kucanje na digitronu.
Neke banke stvarno imaju niske standarde.
 
Odgovor na temu

[es] :: Ekonomija :: Uznemiravanje email-om od NLB Komercijalne banke i pretnje blokadom računa

Strane: 1 2

[ Pregleda: 1551 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.