Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Izracunavanje bodova za ucenika generacije

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Izracunavanje bodova za ucenika generacije

[ Pregleda: 403 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

BakiAna

Član broj: 346785
Poruke: 14



Profil

icon Izracunavanje bodova za ucenika generacije16.06.2022. u 16:04 - pre 20 dana i 14h
Evo nekog pokusaja da se izvrsi sabiranje bodova koje su ucenici ostvarili na takmicenjima u starijjim razredima, jer se to boduje za ucenika generacije.

Nesto se probalo, ali mi nije bas funkcionalno.

Za svako takmicenje (skolsko, opstinsko, gradsko i republicko) moguca su mesta 1, 2, 3 kao i pohvala (P) i ucestvovanje (U).

U zavisnosti od nivoa takmicenja svako mesto, pohvala ili ucestvovanje se boduje sa nekim brojem bodova.

Koristila se baza podataka, i uradjeno neko idejno resenje (za 5. razred trenutno, a za 6. 7. i 8. procedura je ista).



Sta preporucujete kao najjednostavnije resenje?

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2477



+654 Profil

icon Re: Izracunavanje bodova za ucenika generacije17.06.2022. u 01:45 - pre 20 dana i 4h
Zavisi za šta, da li za unos (ili to već postoji u nekoj bazi) ili samo za prikaz?

Za poene je lako, možeš u bazi da imaš za svaki predmet samo string, npr. "13PU" i to se lako pretvori u bodove. Mislim da ne mora da se vidi prikaz svih predmeta, jer su retki učenici koji se takmiče iz više od 3 predmeta, ali i ako ima takvih, možeš da prikažeš samo predmete iz kojih se konkretan učenik takmičio.

Ne znam u čemu je rađeno, ali ako "tehnologija" podržava, koristi DataGridView ili nešto ekvivalentno tome, pošto omogućava sortiranje po kolonama.
Tako možeš sve razrede koji se boduju da staviš u jednu tabelu, u prvoj vrsti ispod hedera tabele navedeš zbirove poena po kolonama, u poslednjoj koloni zbirove poena po predmetima, i naravno u preseku te prve vrste i poslednje kolone ukupan broj poena.

Takođe nije teško napraviti prikaz svih učenika sa zbirnim poenima - ne znam samo da li se za više razrede računaju svi razredi unazad do 5-og ili samo tekući razred? Logično mi je da se npr. na kraju 8-og razreda računa sve za 4 razreda unazad, odnosno od 5-og.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

BakiAna

Član broj: 346785
Poruke: 14



Profil

icon Re: Izracunavanje bodova za ucenika generacije17.06.2022. u 08:30 - pre 19 dana i 21h
Radjeno je u Delphi 11.1 + absolute database

Mislilo se da odeljenske staresine (od petog do osmog razreda) tokom skolovanja ucenika same popunjavaju tabelu
(zato i jesu vidljiva sva takmicenja)

Prilikom unosa osvojenog mesta - da se izracuna broj ukupnih bodova (na slici je broj 62, gore desno)

Konkretni predlozi i sugestije?
 
Odgovor na temu

Milan Milosevic

Član broj: 67
Poruke: 926
*.cpe.sn.co.rs.



+31 Profil

icon Re: Izracunavanje bodova za ucenika generacije18.06.2022. u 06:04 - pre 19 dana
Treba prvo da isprojektuješ bazu.
Recimo

Tabela Ucenici

rb, Ime , prezime, Odeljenje (primarni kljuc rb.)

Tabela Nivo Takmicenja (primarni kljuc rb.)

rb. Nivo
1 skolsko
2 opstinsko
3 gradsko
4 republicko

Tabela Plasman (primarni kljuc rb.)
rb plasman
1 Prvo mesto
2 Drugo mesto
3 trece mesto
4 plasman

Tabela Bodovalje po nivoima

rb_nivoa rb_plasmana broj poena (primarni kljuc rb_nivoa + rb_plasmana )

1 1 12
1 2 10
1 3 6


Tabela predmeti ( mogu i neka takmičenja van redovnih predmeta da se dodaju)
rb naziv prdmeta
1 Srpski jezik
2 matemtika

Tabela bodovanje

rb_ucenika rb_predmet rb_nivo rb_plasman

Onad preko SQL upitnika filtriras podatke i sabiras bodove za svakog ucenika.

Eventualni problem je spisak učenika, tj. ažuriranje baze jer ti treba spisak svih učenika osmog razreda.
Ovo bi moglo da se vuče iz Es Dnevnika.

Spisak predmeta ne bi stavio kao što si stavila, već preko CheckBox u DBgrid u.
I promenio bih skin aplikacije. Ovako je iritanntna.





[Ovu poruku je menjao Milan Milosevic dana 18.06.2022. u 07:32 GMT+1]
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2477



+654 Profil

icon Re: Izracunavanje bodova za ucenika generacije22.06.2022. u 17:43 - pre 14 dana i 12h
Citat:
BakiAna:
Radjeno je u Delphi 11.1 + absolute database

Ovo lakše možeš da uradiš sa HTML+CSS+JS i na strani servera da ti bude samo JSON server sa nekim .json fajlom ;)

Šalu na stranu, prvo postavi pitanje KO će da održava taj "softver" i šta kasnije kad ne mogu da nađu nekoga ko se bakće Delphi-jem... čak i nešto modernije tipa Java, C#, pa i PHP mogu biti problem, ali ako PHP može da izmeni ili doradi neki nastavnik informatike zaposlen u toj školi, onda je to najbolje rešenje. Ako pak u jednoj školi i ima neko ko radi sa Delphi-jem, šta ćemo za druge škole?
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

Milan Milosevic

Član broj: 67
Poruke: 926
*.cpe.sn.co.rs.



+31 Profil

icon Re: Izracunavanje bodova za ucenika generacije23.06.2022. u 06:59 - pre 13 dana i 23h
Pitanje ko će da održava kod i bazu i sve ostalo nije vezano za Delphi direktno, jer u čemu god da je pisano neko mora da se razume u problematiku i programiranje. Mada sve može da se dovede do korisničkog nivoa.
Sad ako se radi preko HTMLa jave i skriptova postoji otvorena mogućnost da će se tehnologija brzo promeniti i da sistem apdajetom brauzera više neće raditi valjano. U delphiju će raditi i za naredne 20 godine.
 
Odgovor na temu

Bradzorf012
Computer programming specialist
Mile i ortaci LLC
New York

Član broj: 334105
Poruke: 416



+947 Profil

icon Re: Izracunavanje bodova za ucenika generacije02.07.2022. u 01:09 - pre 5 dana i 5h
Baš me zanima, kako zaklati vola zbog kila mesa?
Kada budemo vešali kapitaliste oni će nam prodati uže koje ćemo koristiti za vešanje.
 
Odgovor na temu

BakiAna

Član broj: 346785
Poruke: 14



Profil

icon Re: Izracunavanje bodova za ucenika generacije02.07.2022. u 15:43 - pre 4 dana i 14h
Uradjena je baza, a na formi imam DBGrid, DBNavigator, DBText, Button, Label, i puno DBEdit.

Kako dalje?
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Milan Milosevic

Član broj: 67
Poruke: 926
*.cpe.sn.co.rs.



+31 Profil

icon Re: Izracunavanje bodova za ucenika generacije03.07.2022. u 15:35 - pre 3 dana i 14h
Pa jesi li povezala sve to sa bazom da iskaču podaci?
Ja bi lično kod učenika dodao i školsku godinu kao podatak da se zna, ako informacije čuvaš u bazi.
 
Odgovor na temu

BakiAna

Član broj: 346785
Poruke: 14



Profil

icon Re: Izracunavanje bodova za ucenika generacije04.07.2022. u 07:10 - pre 2 dana i 23h
Citat:
Pa jesi li povezala sve to sa bazom da iskaču podaci?

Sta da ubacim na formu da bi to bilo vidljivo?
Kako povezati podatke iz razlicitih tabela?

Citat:
Ja bi lično kod učenika dodao i školsku godinu

Dobar predlog. Bice negde implementirano.
 
Odgovor na temu

FranjoZG
Franjo Popović
Programer
Zagreb

Član broj: 328819
Poruke: 288
*.st.cable.xnet.hr.



+4 Profil

icon Re: Izracunavanje bodova za ucenika generacije04.07.2022. u 08:40 - pre 2 dana i 21h
Eto, dok čekam da meni netko odgovori u drugoj temi... ja bih to ovako (nisam provjeravao, ali bi moralo raditi):

Ucenik
- Rb
- Ime
- Prezime

Nivo
- rb
- skolsko
- opcinsko
- gradsko
- republicko

Predmet
- rb
- naziv_predmeta

Bodovi
- rb
- nivo_rb
- mjesto // ili numerik ili zadan tekst u TDBLookupComboBox
- broj_bodova // ako je broj bodova za svaki predmet za određeno mjesto isti. ako nije: potrebna je još jedna tabela i proširenje tablice Predmet.

Takmicenje
- rb
- ucenik_rb
- nivo_rb
- predmet_rb
- mjesto // sadžaj kako je definiran u Bodovi za field mjesto

SQL za dohvat popisa učenika sa popisom predmeta u kojima su se takmičili i mjestom koje su osvojili
select
ucenik.rb,
ucenik.ime,
ucenik.prezime,
predmet.naziv_predmeta,
takmicenje.mjesto
from ucenik
left join takmicenje on takmicenje.ucenik_rb = ucenik.rb
left join predmet on predmet.rb = takmicenje.predmet_rb

Ako treba broj bodova po predmetima:
select
predmet.rb,
predmet.naziv,
sum(bodovi.broj_bodova) as broj bodova
from predmet
left join takmicenje on takmicenje.predmet_rb = predmet.rb
left join bodovi on bodovi.nivo_rb = takmicnje.nivo_rb and bodovi.predmet_rb = predmet.rb
group by predmet.rb, predmet.naziv
 
Odgovor na temu

Milan Milosevic

Član broj: 67
Poruke: 926
*.cpe.sn.co.rs.



+31 Profil

icon Re: Izracunavanje bodova za ucenika generacije04.07.2022. u 14:24 - pre 2 dana i 15h
Ovo je onako na brzinu sklepano, ali bi trebalo da ti da neku osnovnu ideju


Treba i promeniti i kod tabele "BodovanjePoNivoima" i dodati polje na pocetku rb_predmeta, jer kod razlicitih predmeta broj bodova ne mora biti isti za isti nivo takmicenja i plasmana.

Broj bodova najbolje podesavati u zasebni prozor.

Takođe misli da je dobro dodati još jedno polje u tabelu "Ucenici" koja bi čuvala ukupan broj bodova učenika. Na slici je nisam dodao.


[Ovu poruku je menjao Milan Milosevic dana 04.07.2022. u 15:39 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Milan Milosevic

Član broj: 67
Poruke: 926
*.cpe.sn.co.rs.



+31 Profil

icon Re: Izracunavanje bodova za ucenika generacije05.07.2022. u 05:29 - pre 2 dana
Još malo sam razmatrao model ove baze i zaključio da se model treba malo modifikovati.
Prvo, verovatno da više predmeta koriste isti način bodovanja. Glupo bi bilo za svaki predmet unositi isti broj bodova zato sam uveo "rb_bodova" umesto "rb_predmeta" u tabeli "BodovanjePoNivoima"
Taj parametar sam dodao kod tabele "Predmeti" kao paramatar "BodovnaLista"

Drugi problem leži u činjenici da se jedan isti učenik javlja kroz više razreda ili može da se desi da dva učinika imaju isto ime i prezime. Zato je najbolje uvesti u tabelu Ucenici još jednu kolonu "Br u Mat."
Tako da se svakom učeniku dodeljuje njegov jedinstveni broj iz matične knjige.

Mislim da je ovim projektovanje baze završeno.
Ostaje samo da se urade tabela i odgovarajući SQL upiti.


Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Izracunavanje bodova za ucenika generacije

[ Pregleda: 403 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.