Citat:
miki069:
Sada ima 20 zadataka. Zadaci su gradirani po težini. Od 14-og zadatka pa nadalje su teži zadaci. Otprilike kao u doba SFRJ.
Pre neku godinu kolege nešto pričale o tim zadacima, ja pogledao na sajtu posle toga popodne, za 15 minuta uradio prvih 10 zadataka napamet, dakle bez papira i olovke, ostalih 10 nisam stigao taj dan, imao druge obaveze, pa pogledao 2 dana kasnije i uradio sve za pola sata uz papir i olovku, jedino nisam mogao da se setim zadatka sa podelom segmenta x-ose npr. između x=2 i x=3 na dva dela tačkom iz koje su povučene duži do tačaka (2,1) i (3,3) ili tako nešto, ali je princip isti kao za konopac vezan krajevima za stubove različite visine sa zakačenim tegom koji zateže konopac tako da dodiruje tlo (ili ne dodiruje, svejedno), uglavnom najniža tačka konpoca deli raspon između stubova u odnosu istom kao što su visine stubova (ili delova visine stubova od ravni te najniže tačke do vrha) - ukratko, formiraju se trouglovi koji su slični.
Znao sam rešenje, jer je takvo bilo ponuđeno, ali kako se to dokazuje pojma nemam, samo se sećam nekih zadataka za takmičenja iz srednje škole i da se koristi taj princip.
U tom smislu zadaci sa ponuđenim odgovorima su lakši, jer je veoma teško ponuditi pogrešna rešenja do kojih se dolazi nekom tipičnom greškom u razmišljanju ili postupku (oni koji danas prave zadatke za prijemni odustali su od takvog mozganja, od 20 zadataka možda 2 ili 3 imaju tako ponuđene odgovore).
Meni nije jasno šta ova deca, koja žele da upišu ETF, nauče u školi kad moraju da daju po 1000 evra za privatne časove iz matematike?
One zadatke može da reši svako ko je matematiku učio koristeći mozak za razmišljanje, a ne učenje napamet.
A zadaci za srednju školu... evo, sećam se pitanja iz srpskog s početka 90-ih:
- Naći grešku u sledećoj rečenici: Stanujem u ulici Cara Dušana broj dva.
Tada nije bilo interneta pa da se razmenjuju pitanja i odgovori, niti je bilo zbirki sa primerima zadataka i pitanja sa prijemnog, a danas deca uče trikove i fazone napamet, i ako neko napravi prijemni sa totalno drugačijim konceptom pitanja ili zadataka, rezultati budu katastrofa.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.