macolakg Dragoljub Aleksijevic Kragujevac
Član broj: 301424 Poruke: 3238 87.116.162.*
|
@zenerr,
Radim sa osciloskopima maltene čitav radni vek (otprilike od 1982.), imao ih na desetine, od najjevtinijih do onih poprilično besnih, u skladu sa mogućnostima.
Možeš mi slobodno verovati na reč da, kao početnik, nemaš potrebu za posedovanjem analognog osciloskopa, već za sitan novac možeš kupiti NOV digital storage osciloskop, koji će "poklopiti" baš sve što ti treba. Još ako ima integrisan generator signala i digitalni analizator sa nekoliko kanala, onda možeš reći da si "na konju" sa potrebnom opremom.
Malo toga dodatnog će ti biti potrebno, par dobrih multimetara, RLC metar i to je to.
Tu su: Rigol, Owon, Hantek, Siglent... ima ih mnogo i ni jedan nije loš prema svojoj ceni, čak naprotiv, svi do jednog apsolutno opravdavaju svoju (i ako je baš niska) cenu.
Jedan od mojih najranijih, odličan Gundig MO20, 2x20MHz, biran posebno zbog prvoklasnog trigera koji je imao kvalitet od dve klase iznad, svojevremeno (1985.) sam platio 1600DM+carina (imam još uvek taj račun iz GMBH, to je sada otprilike kupovna moć reda 6000 eura, ili cena polovnog VW Pasata iz 2010, koji je malo prešao),
a sada su npr. Rigol ili Owon od 2x50MHz reda veličine 200-250 eura NOV i naravno da ima desetostruke mogućnosti u odnosu na taj stari, i što je još luđe (pouzdano znam za Rigol, može da se sasvim lako "čipuje" na 2x70MHz sa dekoderima: RS232, i2c, spi...)! Prepucao sam svoj Rigol1074Z-S od 4x70MHz na 4x100MHz i radi kao zmaj već oko 7 godina.
Analogni osciloskopi, posebno iz niže srednje ili niže klase nemaju mnogo stvari, koje i najjevtiniji DS već ima:
- razne filtre i druge mogućnosti na trigeru,
- mogućnost zamrzavanja slike okinute jednim trigerom,
- preciznog zumiranja i skrolovanja po zamrznutom delu,
- svakakve akvizicije podataka i stavljanje istih na ekran: naponi, vremena, frekvencije, relativna merenja...
Trenutno "gajim" dva DS, jedan stacionarni 4x100MHz sa integrisanim generatrom signala 2x25MHz, jedan prenosni baterijski 2x60MHz.
Takođe imam i jedan analogni, TEK2465B 4x400MHz (koštao je 11000$ nov!), i TEK5006 rek (sa sličnom bivšom cenom) napunjen meni potrebnim modulima.
U to vreme je to bio jedan od top izbora - jer se nije moglo mnogo bolje, a da ne košta x10 od tih cifara...
I pored toga što se bavim SMPS sklopovima, taj analogni TEK i rek sa modulima uključujem tri-četiri puta godišnje, da polarizujem elkose, da ne bi propali (žao mi je da preminu :-).
Takođe vrlo retko, po namenskoj potrebi, kad mi zatreba diferencijalna sonda za 2x4500V i kad mi zatreba AC/DC strujna sonda za +-100A. Specijalne countere i generatore impulsa nisam upotrebio bar deceniju unazad.
Dva puta sam zamenio multiplekser modul na TEK, jer je spontano pregoreo i za taj novac (250e) sam lagodno mogao da kupim NOV DS od 2x50MHz...
Sićušne nijanse koje zahtevaju nužnu potrebu za baš analognom (brzom) mašinom, pojavljuju se tek kad postaneš vrlo specijalizovan u nekoj oblasti, i tek kad stekneš toliko znanja i iskustva da bi mogao videti koja to sitnica zahteva isključivo analognu mašinu. Kad stigneš do mogućnosti prepoznavanja tih nijansi, možeš slobodno sebe smatrati ekspertom za konkretnu oblast u elektronici...
Do tog časa nemaš nužnu potrebu za analognom mašinom i kad taj čas dođe, to mora biti jako brza naprava sa još bržim sondama, a za još nekih par godina će doći trenutak da cena novih digitalnih "MSO" od 400MHz padne na nivo polovnog analognog TEK od 400MHz, a taj već poklapa sve što može "starac" i još stotinama puta više od toga, te "gajenje" polovnog "starca" gubi svrhu do poslednje tačke.
Van navedenog, da bi dobro iskoristio analognu mašinu, moraš imati mnogo stečenog iskustva i predznanja. Na njima triger nije lako podesiti, niti filter trigera (ako ga ima), takođe single triger možeš videti samo onoliko dugo koliko traje perzistencija jako osvetljenog ekrana...
Analogni će ostati interesantan samo kolekcionarima i reciklatorima elektronskog otpada, jer nije mali sadržaj plemenitih metala u tim mašinama, reda više desetina grama najdragocenijih metala.
Uz potpuno predznanje o podvizima koji su napravljeni pri konstrukciji odličnih analognih mašina tog vremena, i pored toga što mi je najplodniji deo života baš iz tog vremena, uz svu pristrasnost moram priznati da su analogne mašine adresirane u istoriju dobre elektronike, zauvek.
|