Imam jednu ideju, mozda je glupa, ali vredi pokusati ... vise je to sistem "APP" (ako prodje prodje).
U mnogim zemljama status rezidenta se proverava na osnovu adrese prebivalista. Jer u normalnim zemljama ljudi imaju uvek samo jednu zvanicnu adresu stanovanja, a ne prebivaliste, boraviste, konaciste, odmoriste, zamoriste ... i ostale slicne budalastine iz nasih zakona. Mozda mozes da u MUP-u izvadis potvrdu o adresi prebivalista. Izmislis razlog, npr. hoces da upises studije (mislim da tada ne placas taksu) ... Na toj potvrdi pise koliko dugo tu zivis. Verovatno mnogo duze od godinu dana, tako da si time automatski rezident. To prevedes sam, prilozis i original, u propratnoj poruci objasnis da je svako u Srbiji rezident ko zivi duze od 180 dana u drzavi i sve to posaljes strancima (ne cimaj se sa sudskim tumacima ako bas ne moras). Mozda ce ti to prihvatiti. Eventualno mogu da ti traze prevod overen kod sudskog tumaca, mada sumnjam. Time si (mozda?) resio strance. A mozda i ne, ako insistiraju da ides u PU i vadis "pravu stvar". Ali nista te ne kosta da probas, zar ne?
Ali za drzavu Srbiju ti si i dalje u sivoj zoni, ljudi su o tome vec detaljno dali svoje misljenje, pa ne bih da ti ponavljam. Opcije za legalan rad su razmatrane na vise foruma ovde, pocev od
ove giga-teme o pausalcima, preduzetnicima, d.o.o. itd., to mozes da iscitas na miru i na osnovu toga odlucis sta i kako dalje. A imas i
pausal.rs, tamo su ti opisani svi koraci. Nedavno su pravila promenjena, to je izazvalo zestoke polemike ... o kojima nema smisla pricati na ovoj temi, jer su ljudi vec rekli sta su imali da kazu na to na pomenutoj temi o pausalcima. Pa ne bih da sirim pricu o tome i ovde, jer ce stvar zestoko otici u off-topic. A imas sve to i na pausal.rs ...
I kao sto rekoh, da li ces raditi na crno, sivo, belo ... ili u nekoj drugoj boji ... odluka je samo na tebi. :-)