Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd

[es] :: Vodič za posao :: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd
(TOP topic, by pctel)
Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 686622 | Odgovora: 2258 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mirarbi
Novi Beograd

Član broj: 105352
Poruke: 42
*.cpe.vektor.net.Profil

icon Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd17.09.2009. u 21:54 - pre 133 meseci
Napominjem da sam iščitala sve moguće propise, "kopala" po netu u nadi da ću naći precizan odgovor, više puta odlazila kod dodeljenog mi poreskog inspektora u matičnoj PU, ali do odgovora nisam došla.

Naime, pre petnaestak dana sam otvorila preduzetnički biro koji će raditi isključivo sa pravnim licima, što je u skladu sa izabranom pretežnom delatnošću, što bi trebalo da znači da ne moram da imam fiskalnu kasu (Jesam li u pravu?). Neću biti obveznik PDV-a, jer neću doći ni blizu limita. Predala sam prijavu za paušalno oporezivanje, koje će mi sigurno biti odobreno, jer neću ni do kraja godine, ni kasnije, preći limit za paušalce.

Ono što me buni je sledeće. Paušalci vode samo knjigu prometa (KPO), bez prikazivanja rashoda, ali je jasno da je u svakoj mojoj fakturi sadržan i trošak koji imam (za struju, papir, karton, toner, telefon, amortizaciju računara, štampača...). Čitala sam da paušalci mogu neograničeno da troše pare sa svog poslovnog računa bez pravdanja, dakle, bez obaveze čuvanja fiskalnih i drugih računa za robu koju su kupili ili usluge koje su platili, bez obzira da li se radi o troškovima učinjenim za radnju (biro u mom slučaju) ili njih i njihovu porodicu. Ako već takvih dokaza o troškovima (rashodima) nemam i nisam u obavezi da ih imam, kako će mi PU verovati, kad do kraja novembra podnesem prijavu za paušalno oporezivanje za 2010. godinu, da su od mog ukupnog dotadašnjeg prometa za septembar, oktobar i novembar od npr. 300.000 dinara moji troškovi, rashodi, bili npr. 200.000 dinara (sad mislim samo na rashode vezane za radnju, tj. biro)? Da li će mi u takvom slučaju verovati na reč, tj. verovati u ono što sam napisala na obrascu za prijavu za paušalno oporezivanje, ili će ipak tražiti dokaze?

Druga meni jako bitna nedoumica koju imam se tiče eventualnih naknadnih korekcija mesečnog paušala za porez koji je prvobitno razrezan. Ako npr. za celu iduću godinu, u toj prijavi za paušalce koja se predaje do kraja novembra tekuće za narednu poslovnu godinu, predvidim da će promet po računu mog biroa biti 500.000 dinara, od čega su planirani troškovi oko 250.000 dinara, a početkom 2011. godine uz PPDG-1 predam treženi izvod iz banke o prometu po računu za 2010. u kojem je prikazan realno ostvaren promet u duplom iznosu od onog što sam predvidela da će biti (dakle, 1.000.000 dinara), da li će onda raditi korekciju određenog mi paušala i tražiti da retroaktivno za celu 2010. godinu platim utvrđenu razliku? Ako se takve korekcije rade i retroaktivno primenjuju, da li su u pitanju simbolični iznosi (npr. desetak hiljada dinara) ili ozbiljniji iznosi? Da li će mi zbog tog većeg ostvarenog prometa od predviđenog, za 2011. odrediti i duplo veći paušal ili će ga korigovati samo za nijansu, tj. preciznije, u kojoj meri paušal koji određuju zavisi od ostvarenog prometa, a u kojoj meri moraju da se drže iznosa paušala koji važe za moju delatnost i opštinu u kojoj radim?

Dalje, imam li obavezu da sada nakon što sam otvorila račun u banci taj podatak prijavim APR-u? Ništa mi nisu napomenuli prilikom podizanja rešenja o osnivanju, a možda i nisu u obavezi da napominju bilo šta.

Moram li da istaknem firmu bilo na vrata stana ili sanduče i zbog toga plaćam lokalnu komunalnu taksu ili mogu da tražim oslobađanje od plaćanja te takse, jer nemam potrebu za isticanjem firme?

Obzirom da sam pre otvaranja biroa bila nezaposlena, treba li sada negde da odnesem radnu knjižicu da mi se upiše da sam zaposlena ili to treba da upišem sama i stavim pečat ili preduzetnici ništa ne upisuju u svoju radnu knjižicu već im je dovoljno da znaju da im ide radni staž, jer ih je APR po službenoj dužnosti prijavila u PIO?

U slučaju da iz ovog statusa preduzetnika, kroz neko vreme odem na porodiljsko odsustvo, da li ću imati pravo da mi država isplaćuje naknadu, kao i bilo kojoj drugoj zaposlenoj ženi i koji će se iznos u tom slučaju smatrati mojom zaradom u prethodnom periodu kojoj bi ta naknada bila jednaka?

Hvala svima koji makar na neko od ovih pitanja stručno odgovore.
 
Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

SuperModerator
Član broj: 16
Poruke: 7482
*.3dnet.co.yu.+1184 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd17.09.2009. u 22:00 - pre 133 meseci
Pozdravljam pitanja, vrlo su fokusirana, na žalost nemam odgovor ni na jedno, ali bih voleo da ih čujem :)
 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1816
*.dynamic.sbb.rs.+407 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd18.09.2009. u 05:56 - pre 133 meseci
Pausalcima se ne priznaju troskovi, zato i jesu pausalci. Jedini parametar koji se racuna kod pasalca (za odredjivanje pausalnog oporezivanja) je PRIHOD. Dakle, sve sto fakturises je tvoj prihod. Ako je faktura na 100.000 a tvoji troskovi 90.000, tvoj prihod je 100.000. Kao pausalca, nikog ne zanimaju tvoji troskovi niti ih mozes negde iskazati jer pausalci ne vode knjige. Ko zeli da mu se priznaju troskovi, mora da "ne bude pausalac", to jest, da placa poreze i doprinose po ostvarenom prometu i naravno da vodi knjge (ima knjigovodju). Pausalni iznos poreza koji ces placati mesecno ce ti odrediti poreska uprava i ne menja se cele godine. Sledece godine ce ti dati novo resenje i tako svake godine. Takodje, limit da se ostane u statusu pausalca je 3 miliona PRIHODA godisnje. Dakle, opet ponavljam, tu se ne racunaju troskovi. Prihod je ono sto faktrises.

APR-u se prijavljuje racun banke.

Isticanje firme je obavezno za sve firme po zakonu o privrednim drustvima a samim tim i placanje komunalne takse za to isticanje. Slazem se da dosta firmi to ne radi, tj. izbegava da placa tu taksu ali po propisima bi trebalo.

Preduzetnici se ne upisuju u radnu knjizicu. Cim postanes preduzetnik, automatski ti tece staz.

Sto se tice porodiljskog, priznace ti zaradu koju imas kao preduzetnik jedino ako radis 6 ili duze meseci. Cak ce i tada da proveravaju da li je tvoja plata realna. Ima mnogo primera da zene pre trudnoce osnivaju firme i sebi daju neke velike plate kako bi posle drzava placala toliko. Cak ima i primera da zena par meseci pre trudnoce poveca sebi platu. Sve se to ne priznaje.
 
Odgovor na temu

mirarbi
Novi Beograd

Član broj: 105352
Poruke: 42
*.cpe.vektor.net.Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd18.09.2009. u 09:32 - pre 133 meseci
Puno Vam hvala na odgovoru!

Ostaviću svoje komentare u okviru citata, crvenom bojom, radi preglednosti.


Citat:
S A J A: Pausalcima se ne priznaju troskovi, zato i jesu pausalci. Jedini parametar koji se racuna kod pasalca (za odredjivanje pausalnog oporezivanja) je PRIHOD. Dakle, sve sto fakturises je tvoj prihod. Ako je faktura na 100.000 a tvoji troskovi 90.000, tvoj prihod je 100.000. Kao pausalca, nikog ne zanimaju tvoji troskovi niti ih mozes negde iskazati jer pausalci ne vode knjige. Ko zeli da mu se priznaju troskovi, mora da "ne bude pausalac", to jest, da placa poreze i doprinose po ostvarenom prometu i naravno da vodi knjge (ima knjigovodju). Pausalni iznos poreza koji ces placati mesecno ce ti odrediti poreska uprava i ne menja se cele godine. Sledece godine ce ti dati novo resenje i tako svake godine. Takodje, limit da se ostane u statusu pausalca je 3 miliona PRIHODA godisnje. Dakle, opet ponavljam, tu se ne racunaju troskovi. Prihod je ono sto faktrises.

I dalje mi nije jasno ako se već kod paušalaca troškovi ne računaju, zašto nam traže da ih predvidimo u prijavi za paušalno oporezivanje za narednu godinu.

Dakle, po Vama, nikakvog retroaktivnog plaćanja poreza NEMA usled korekcije zbog većeg ostvarenog prometa od predviđenog? JEDINA korekcija može biti veći mesečni paušal po rešenju za novu poslovnu godinu?


APR-u se prijavljuje racun banke.

Hvala, ovo ću regulisati.

Isticanje firme je obavezno za sve firme po zakonu o privrednim drustvima a samim tim i placanje komunalne takse za to isticanje. Slazem se da dosta firmi to ne radi, tj. izbegava da placa tu taksu ali po propisima bi trebalo.

Da, al' ovde buni to što po definiciji preduzetnik nije pravno lice i nije privredno društvo, već fizičko lice. Odredbe Zakona o privrednim društvima koje se odnose na preduzetnika, ne regulišu pitanje isticanja firme, a Zakon o preduzetnicima iz 1989. je prevaziđen, a novi još nije donet. Ipak, da ne rizikujem, prijaviću se za plaćanje te lokalne takse u Upravi prihoda moje opštine.

Preduzetnici se ne upisuju u radnu knjizicu. Cim postanes preduzetnik, automatski ti tece staz.

Hvala i za ovo! Samo, da li će mi ipak kad jednom zatvorim radnju upisati ostvareni staž u radnu knjižicu? Tako sam nešto načula.

Sto se tice porodiljskog, priznace ti zaradu koju imas kao preduzetnik jedino ako radis 6 ili duze meseci. Cak ce i tada da proveravaju da li je tvoja plata realna. Ima mnogo primera da zene pre trudnoce osnivaju firme i sebi daju neke velike plate kako bi posle drzava placala toliko. Cak ima i primera da zena par meseci pre trudnoce poveca sebi platu. Sve se to ne priznaje.

Nisam u tom stanju :) i nisam otvorila biro zbog toga, al' volim da znam kakva će mi biti prava ako se to desi. U svakom slučaju ja kao paušalac ne mogu sebi da povećam platu da bih zeznula državu da mi na porodiljskom plaća više, jer je meni paušal isti cele godine bez obzira na promet, zar ne? Tek za sledeću godinu bih mogla da predvidim veće prihode u prijavi za paušal i tako recimo povećam platu, al' opet ne preko iznosa za moju delatnost. Jel' tako?

 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1816
*.dynamic.sbb.rs.+407 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd18.09.2009. u 11:20 - pre 133 meseci
Troskovi se upisuju prilikom regisracije jer je obrazac isti za sve oblike firmi. Za pausalce nisu bitni.

Nema korekcije poreza tokom godine. Za sledecu godinu dobijate novo resenje sa novim iznosom.

U pravu ste, preduzetnik nije pravno lice ali se na njega odnose odredbe Zakona o privrednim drustvima:

Član 51.
Odredbe ovog zakona o poslovnom imenu, sedištu, delatnosti,
uslovima za obavljanje delatnosti, zastupanju, likvidaciji i zastarelosti privrednih
društava, shodno se primenjuju i na preduzetnika, ako posebnim zakonom nije
drukčije uređeno.


Mada u zakonu o privrednim drustvima ne pise nista o obavezi isticanja naziva firme. To je pisalo u Zakonu o preduzecima koji je prestao da vazi. Medjutim, u Zakonu o finansiranju lokalne samouprave pise:

Član 16.

Firma, u smislu ovog zakona, jeste svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili
fizičko lice obavlja određenu delatnost.

Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća
samo za jednu firmu.

Za svaku firmu istaknutu van poslovnog objekta plaća se taksa za svaku istaknutu firmu.


i imamo neko bajato tumacenje naziva 'firma' :

Savezno ministarstvo za privredu je stručni obrađivač Zakona o preduzećima kojim je uređen i institut firme, te je u njegovoj nadležnosti tumačenje propisa po pitanju da li je pravno lice obavezno da istakne firmu na poslovnim prostorijama.
Polazeći od toga da već samo pojam "firma" znači da je reč o nečemu što je dostupno svakome, odnosno dostupno svačijem saznanju o njenom postojanju, po našem mišljenju, podrazumeva da je ona na određeni način obnarodovana - što znači i u određenoj formi i istaknuta.
Smatramo, naime da je forma isticanja (tabla na zidu ili samo registracija firme u javnim knjigama) nebitna sa stanovišta fakticiteta - a to je da firma postoji i posluje, što znači da je kao takva u nekoj formi istaknuta i dostupna svima.
U skladu sa odredbama Zakona o komunalnim taksama i naknadama opštim aktom organa lokalne samouprave može se uvoditi obaveza plaćanja takse na istaknutu firmu, nezavisno od forme u kojoj je to isticanje izvršeno.
(Mišljenje Ministarstva finansija Republike Srbije br. 430-03-180/98-04, od 15.10.1998.)


Po tome ispada da je 'firma' i svako isticanje imena firme na internetu i da se za svako spominjanje placa taksa jer je to firma istaknuta van poslovnog objekta! Dakle, cini mi se da ovo pitanje nije nedvosmisleno uredjeno.

 
Odgovor na temu

mirarbi
Novi Beograd

Član broj: 105352
Poruke: 42
*.cpe.vektor.net.Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd18.09.2009. u 17:44 - pre 133 meseci
Hvala!

Moram samo skrenuti pažnju na ovo:

Code:
Troskovi se upisuju prilikom regisracije [b]jer je obrazac isti za sve oblike firmi[/b]. Za pausalce nisu bitni.


Nisam mislila na PPDG-1 obrazac, koji je isti za sve preduzetnike, već na obrazac za prijavu za paušalno oporezivanje koji se predaje do 30. novembra, dakle, specifičan obrazac baš za paušalce, a u koji se upisuju troškovi.
 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1816
*.dynamic.sbb.rs.+407 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd18.09.2009. u 19:39 - pre 133 meseci
Ne znam. Sad sam pogledao Uredbu o blizim uslovima, kriterijumima i elementima za pausalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti, i tamo pise svasta sto utice na iznos koji ce ti p.u. odrediti da placas ali nisam video nista vezano za procenu tvojih troskova. Gleda se lokacija i opremljenost radnje, delatnost, broj zaposlenih, starost preduzetnika, prosecna zarada u opstini i jos neke sitnice. Kako god, na troskove mozes potpuno da zaboravis kao da ne postoje posto si pausalac.
 
Odgovor na temu

amladjo
Mladen Arbutina
Novi Sad

Član broj: 30160
Poruke: 53
*.mynsn.net.

Sajt: www.dynasoft.rs


Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd18.09.2009. u 20:56 - pre 133 meseci
Citat:
mirarbi: Hvala!

Moram samo skrenuti pažnju na ovo:

Code:
Troskovi se upisuju prilikom regisracije [b]jer je obrazac isti za sve oblike firmi[/b]. Za pausalce nisu bitni.


Nisam mislila na PPDG-1 obrazac, koji je isti za sve preduzetnike, već na obrazac za prijavu za paušalno oporezivanje koji se predaje do 30. novembra, dakle, specifičan obrazac baš za paušalce, a u koji se upisuju troškovi.


Pre svega pozdrav svima.

Ja u ruci držim Zahtev za paušalno oporezivanje i troškovi se nigde ne traže.
Ima samo Ukupan prihod od 01.01.-31.12.2008.

Kako što reče SAJA, troškovi kod paušalca (dok ne pređe 3 mil.) nisu bitni i ne vode se.
 
Odgovor na temu

mirarbi
Novi Beograd

Član broj: 105352
Poruke: 42
*.cpe.vektor.net.Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd18.09.2009. u 22:09 - pre 133 meseci
U mom Zahtevu za paušalno oporezivanje koji sam dobila u PU Zemun, postoji i polje TROŠKOVI i polje PLANIRANI RASHODI. Izgleda da se taj obrazac razlikuje od opštine do opštine.

Kako god, hvala na odgovorima.
 
Odgovor na temu

Horvat

Član broj: 17332
Poruke: 3042
dynamic-213-198-205-222.adsl.eunet.rs.+165 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd19.09.2009. u 10:19 - pre 133 meseci
a da skeniras? [naravno sakrijes sadrzaj licnih polja,pib,ime i prezime,adresu...]
 
Odgovor na temu

Spanta

Član broj: 86005
Poruke: 460
*.mediaworksit.net.+7 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd19.09.2009. u 23:07 - pre 133 meseci
Da dodam i ja koju :)
Ne morate imati fiskalnu kasu.
Kod pausalaca je najbitniji faktor prilikom oporezivanja prihod, ali kako cesto prilozene cifre umeju da budu nerealne (pricamo o predvidjanjima prihoda), poreska uprava u obzir uzima i neki opstinski prosek za tu delatnost i iskustvo poreznika.
Ako se dobro secam, prvo se dobije AKONTACIJA po kojoj se placaju porez i doprinosi, a tek polovinom godine se dobija KONACNI OBRACUN za prethodnu godinu. Meni su se recimo akontacija i konacni obracun poklapali, ali sama cinjenica da je u pitanju akontacija govori da se ove cifre mogu i razlikovati.
Zakonski morate da istaknete firmu, pa mozete cak biti i kaznjena ako to ne uradite, bez obzira sto redovno placate taksu.
Za porodiljsko nisam siguran ali mislim da mozes. Pretpostavljam da ce osnova biti plata koju odredi poreska uprava, ali mozda postoji mogucnost da sami sebi odredite vecu platu, s tim sto onda skacu i doprinosi.
Zamolio bih SAJA da pojasni kako poreska definise "nerealnu platu". Po kom zakonskom osnovu ne priznaju povecanje plate u trudnoci? Da li je negde zakonom to zabranjeno, a ako nije kako onda mogu da ne priznaju?
 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1816
212.200.65.*+407 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd20.09.2009. u 11:14 - pre 133 meseci
Utvrdjivanje visine naknade zarade za porodilje radi Ministrarstvo rada i socijalne politike. Oni (ili bese PU za njih, nebitno) donose resenje o visini te naknade na osnovu vremena koliko je radila kod poslodavca (do 3 meseca, 3-6 meseci, preko 6 meseci) i visine njene prosecne zarade za poslednja 3 meseca. Ako je njena plata u par meseci koje prethode porodiljskom odustvu naglo skocila (sto radnici dosta cesto rade kako bi posle od drzave dobijali vecu naknadu) onda se to ne priznaje, tj. gleda se promena zarada svih radnika u firmi. U tom slucaju ce njoj biti priznata plata pre povecanja plus povecanje koje je zajednicko za sve ostale radnike kod poslodavca. Kad dobije resenje o visini naknade, porodilja prima toliku naknadu i ne moze je menjati po svojoj zelji. Naknada se menja na osnovu promene zarade za sve radnike kod poslodavca. To znaci da ako kod poslodavca rastu plate, onda ce se i njoj povecavati naknada i obrnuto. Ukoliko je porodilja jedina zaposlena, onda joj se naknada odredjuje na osnovu njene plate koju je imala u poslednja 3 meseca (stim sto i dalje postoji mogucnost korekcije ako je ta plata prenaduvana u odnosu na prosecnu platu za tu ili slicnu delatnosti, u tim i slicnim uslovima i okolnostima, odnosno ako je naglo povecana u mesecima koje prethode porodiljskom odsustvu u odnosu na prosecno povecanje zarada za iste i slicne poslove). Takodje, ako je porodilja jedina zaposlena onda ce celo porodiljsko odsustvo primati tu istu naknadu jer nema drugih zaposlenih po kojima bi vrsili uskladjivanje.
 
Odgovor na temu

Spanta

Član broj: 86005
Poruke: 460
*.mediaworksit.net.+7 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd20.09.2009. u 21:00 - pre 133 meseci
OK, tu je bitna stavka da se uvecanje priznaje ako je jedina radnica. Nisam pravnik, ali mi je cudno da neko moze da "odokativno" proceni sta je realno, a sta nerealno povecanje plate. Mozda bi se na sudu mogla i osporiti odluka o nepriznavanju povecanja. Osim toga realna je situacija da neko prva dva-tri meseca dobija znatno manju platu nego kasnije, a sad, ako se to poklopi sa pocetkom trudnoce to nije problem porodilje jer se u suprotnom krse njena prava i to predstavlja diskriminaciju trudnica. Znaci, ako nije trudna povecanje je OK, a ako je trudna onda je mucka. Nisam siguran da zakon poznaje takve finese.
 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1816
*.adsl-a-1.sezampro.yu.+407 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd21.09.2009. u 08:01 - pre 133 meseci
Ne verujem da se procenjuje 'odokativno', postoje procedure i kriterijumi za odredjivanje visine naknade. Samo sam hteo da napomenem da se to ne radi automatski vec da se po principu predmeta svaki pojedinacni slucaj razmatra i onda prezentuje u vidu resenja sa obrazlozenjem. Cak imaju pravo da od poslodavca zatraze dodatne informacije ako im trebaju za obradu zahteva, kao sto je na primer, obrazlozenje razloga povecanja plate ili slicno. Koliko sam video iz par resenja, reko bih da se radi vrlo pedantno i da se vrlo vodi racuna o interesima i porodilje i drzave koja to treba da placa. Naravno, ako neko nije zadovoljan, moze da se zali.
 
Odgovor na temu

DejanEl

Član broj: 585
Poruke: 15
93.87.173.*+1 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd01.10.2009. u 21:02 - pre 133 meseci
Odlična je tema. Mirarbi je pokrenula neka pitanja koja su i mene u početku mučila. Iz radnog odnosa imam agenciju i radim kao "paušalac" tj. oslobođen sam PDV-a. Evo jednog pitanja i od mene: interesuje me da li se limit od 3 miliona računa samo za kalendarsku godinu, tj. od 1.1. do 31.12., (Što rece amladjo, postoji Ukupan prihod od 01.01.-31.12.2008.) ili, kako mnoge knjigovođe tvrde, za poslednjih dvanaest meseci u odnosu na tekući mesec (tj. gleda se i promet i iz prošle godine). Moj prijatelj tvrdi da se taj period čak vezuje i za datum osnivanja firme, pa npr. ako je datum osnivanja firme bio 5.10.2008., gleda se stanje prometa od tog datuma do 5.10.2009, pa od 5.11.2008. do 5.11.2009, itd...


Voleo bih da znam i gde ovo mogu da nađem u zvaničnim dokumentima (službeni glasnik, zakon...).


Pozdrav i hvala unapred

[Ovu poruku je menjao DejanEl dana 01.10.2009. u 22:36 GMT+1]
 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1816
*.dynamic.sbb.rs.+407 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd01.10.2009. u 22:02 - pre 133 meseci
Za limit pausalca koji je 3 miliona se gleda kalendarska godina.

Za limit ulaska u PDV (i automatskog gubljenja statusa pausalca) koji je 4 miliona gleda se promet u poslednjih 12 meseci, dakle od na primer danasnjeg dana do istog tog dana prethodne godine.
 
Odgovor na temu

agw.mile
Novi Sad

Član broj: 139974
Poruke: 157
93.87.159.*+2 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd05.10.2009. u 22:09 - pre 133 meseci
Ja sam pausalac vec 20 godina.

Radna knjizica je kod mene.

Ja ne vodim nikakve knjige cuvam samo fakture i izvode iz banke.

Prvo dobijem akontacioni porez (PRE MESEC DANA) za sledecu godinu, a u junu (teoretski, prosle godine u septembru) krajnji obracun za proslu godinu. Razlike su male, ali obicno treba da se doplati do 10%.

Ne radim nista sa kesom tako da nemam fiskalnu kasu.

Uzeo sam karticu na radnju i sve placam sa njom, a kes vadim na bankomatu.

Firmarinu sam poslednji put platio pre petnaestak godina.
 
Odgovor na temu

Farenhajt
Goran Kapetanović
Beograd

Član broj: 78132
Poruke: 449
91.148.88.*+6 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd08.10.2009. u 04:50 - pre 133 meseci
Poštovanje svima. Vrlo dragocena tema, pošto sam i sâm odskora preduzetnik i još se "brusim".

Zanima me sledeća stvar: ako na svoj poslovni račun uplatim gotovinu koristeći Ugovor o kratkoročnoj pozajmici osnivača (koji sklapam, naravno, sam sa sobom), da li se i kako se taj "prihod" unosi u KPO knjigu? I da li podleže oporezivanju?
 
Odgovor na temu

Spanta

Član broj: 86005
Poruke: 460
*.mediaworksit.net.+7 Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd08.10.2009. u 19:04 - pre 133 meseci
Ne znam da li se unosi u KPO, ali sto se tice oporezivanja, za poresku upravo je jedini merodavni papir potvrda iz banke o prometu po racunu u periodu 1.1-30.11. Znam jer sam imao problem sto mi je deo uplata bio u devizama koje sam prodavao banci jer nisam mogao drugacije da ih podignem (sem dnevnica zbog ino putovanja, cega nije bilo). Meni je banka opusteno sabirala uplate u dinarima i devizama, ne oduzimajuci interni platni promet (prodaju deviza), sto mi je vestacki uvecavalo promet. Objasnjavao sam ovima u poreskoj ali su uporni bili da se racuna samo papir iz banke.
 
Odgovor na temu

SmartPlus
Novi Sad

Član broj: 235509
Poruke: 1
*.smart.rs.Profil

icon Re: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd12.10.2009. u 12:52 - pre 133 meseci
Poštovanje svima,
ako može dodatno objašnjenje od iskusnog paušalcaCitat:
agw.mile
Ja sam pausalac vec 20 godina.

.....

Ja ne vodim nikakve knjige cuvam samo fakture i izvode iz banke.

Prvo dobijem akontacioni porez (PRE MESEC DANA) za sledecu godinu, a u junu (teoretski, prosle godine u septembru) krajnji obracun za proslu godinu. Razlike su male, ali obicno treba da se doplati do 10%.Da li Vam se iznos paušala menjao u zavisnosti od Prihoda u prethodnoj godini ili je na njega uticalo samo usklađivanje prosečnom platom , i drugim sličnim stvarima?
Ovo mi nikako nije jasno i dobijam različita tumačenja.
Ako se na početku proceni i odredi paušal na godišnji prihod od recimo 500.000, a vi napravite za 12 meseci 2.500.000 prihoda, da li poreska uprava za sledeću godinu uzima u obzir prihod od 2.500.000 kao osnovicu za određivanja paušala ili će se opet uzeti kao osnovica 500.000+?

 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za posao :: Preduzetnik paušalac, pravdanje rashoda, korekcije paušala, firmarina, radna knjižica, itd
(TOP topic, by pctel)
Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 686622 | Odgovora: 2258 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.