Citat:
zetaxx018:
Plase se da ne dobiju otkaz i ostanu bez posla i kao radnik izadju na los glas.
Ne bih rekao da se to zove strah. Da se ljudi plase da "ostanu bez posla i kao radnik izadju na los glas", onda dobro, ne bi radili nista javno, ali bi naprimer prvog maja napravili protest pod maskama. Ovako, videcete prvog maja - Amerika i Engleska na nogama, svuda po Evropi protesti, jedino po Srbiji svi rostiljaju po parkovima i proslavljaju dan kad su radnici dobili sva prava koja danas imaju. Ne znam ni sam kako opisati to stanje svesti, da li ima veze sa lenjoscu, inteligencijom, nekakvim mirenjem sa sudbinom ili cime vec, ali ynam da to straha videlo nije.
Citat:
član: Imam porodicu i sa detetom zelim da provedem sto vise vremena a to novac ne moze da kupi.
Slazem se i ne znam zasto je poslodavcima tako tesko da to shvate. Ako se radnik pozali na premalo vremena sa porodicom, poslodavac redovno posegne rukom u kesu da mu tu patnju nadoknadi nekim dodatnim novcem. Treba na neki nacin svi da se organiyujemo i da uticemo na javno mnjenje stavom da nije normalno da u nekoj firmu 10 ljudi radi po 60 sati nedeljno, vec da taj isti posao obavi 15 ljudi sa po 40 sati nedeljno, jer poslodavca to svakako kosta istu kolicinu novca. U Srbiji ima toliko nezaposlenih da je moguce organizovati da svi radimo 4 dana nedeljno po 6 sati pa da opet bude zavrsen sav posao koji se obavlja uz ogromne napore i prekovremeni rad. Koji je moj izgovor da sedim 15 sati dnevno na poslu i time nekom kradem radno mesto? Ja imam bukvalno isti utisak kao kad bi nas 5 diskutanata otisli na rucak, doneli nam 5 porcija, a ja bez obzira sto nisam gladan na silu pojeo dve samo da bi taj peti ostao bez hrane. Ne zelim to da radim, prekovremeni rad je drustveno neprihvatljiv.
Mislim da je i problem u dogovaranju fiksne plate, cena rada treba da bude dogovorena po satu. Ja sam ranije radio za fiksnu platu i imao sam problem grize savesti kad dodje kraj rdnog vremena, ja bih da idem kuci a kolege bi jos da ostanu, imao sam osecaj da odlaskom cinim nesto nemoralno, kao da sam nesto ukrao. A onda sam seo i rekao da to ne moze tako, vec smo izracunali neku prosecnu vrednost mog radnog sata i dogovorili se da upisujemo sate i tako racunamo platu, pa sad ja ako odem na vreme time prakticno poslodavcu stedim novac sto je utisak da cinim nesto dobro a ne lose
A kad nekad zaista postoji potreba da ostanem prekovremeno ja ostanem, pa kad se nakupi dovoljno prekovremenih sati a nema mnogo posla, ja uzmem neplaceni dan, ili jednostavno izadjem ranije. Tako takodje imam utisak da poslodavcu stedim novac a dodatno mi je lepo kad mogu vreme da provedem u prirodi.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.