Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih

Strane: 1 2

[ Pregleda: 23942 | Odgovora: 23 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.static.sbb.rs.



+2 Profil

icon query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih21.10.2016. u 12:32 - pre 40 meseci
Ovako sumiram vise kolona i dobijem rezultate od svake... kako izdvojiti 5 najvecih... varijanta top 5
primer:
Code:

<select name="ponude">
           <option value="<?php echo "Izaberite nesto od ponuđenih"; ?>">Izbor</option>
        <option value="<?php
            require_once('con_db.php');
            $result = mysql_query('SELECT SUM(bmw) as a, SUM(audi) as b, SUM(mercedes) as c, SUM(opel) as d, SUM(nissan) as e, SUM(peguoet) as f, SUM(volkswagen) as g FROM unos_korisnika');
            $row = mysql_fetch_array($result);
            
            // ovde mi treba kako da dodjem do rezultata //
            
            echo "<table id='display'>";                
            echo "<tr> <td> Vrsta automobila </td>";
            echo "<td> Ukupno automobila</td></tr>";
            echo "<tr> <td>";
            echo $vrstaautomobila;
            echo "</td>";
            echo "<td>";
            echo $brautomobila;
            echo "</td></tr>";
            echo "</table>";?>">TOP 5
         </option>
</select>
<input name="submit"; type="submit" value="prikazi" />
 
Odgovor na temu

dusans
Stojanov Dušan
Pančevo

Član broj: 9551
Poruke: 1326
*.dynamic.sbb.rs.



+306 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih21.10.2016. u 13:11 - pre 40 meseci
Ko li dizajnira ovako tabele da mi je znati...
 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.dynamic.sbb.rs.



+2 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih21.10.2016. u 13:25 - pre 40 meseci
koji je problem s tabelom
http://prntscr.com/cx32rq
 
Odgovor na temu

dusans
Stojanov Dušan
Pančevo

Član broj: 9551
Poruke: 1326
*.dynamic.sbb.rs.



+306 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih21.10.2016. u 13:33 - pre 40 meseci
Mislio sam na dizajn tabele u bazi iz koje čitaš podatke.
Pošto je pivot-ovana, u nju je jedino prosto upisati i čitati sirove podatke,
bilo kakav dalji rad sa podacima postaje muka (kao to što tebi treba npr.)

Nego, postavi ovde tačno kako ti izgleda tabela u bazi da bi mogli da ti kažemo kako to da središ preko SQL upita.
 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.dynamic.sbb.rs.



+2 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih21.10.2016. u 13:56 - pre 40 meseci
aha... pa najobicnija tabela... na nekim sajtovim su mi govorili da moram da prebacim colone u redove... mada ne kontam takvu funkcionalnost...
posle ce mi trebati top 5 objekata... i sta onda... e sad nov sam u sve ovome pa mozda gresim al niko nece nista konkretno da kaze. a za novajliju sam odradio extra posao za sad
evo dela tabele... malo je ogroma... :D
http://prnt.sc/cx3g32
i da na kraju imam kolonu ukopno_automobila koje korisnik unese pa preko toga resim top 5 objekata. samo automobili ubise. :D

[Ovu poruku je menjao sandib dana 21.10.2016. u 15:08 GMT+1]
 
Odgovor na temu

dusans
Stojanov Dušan
Pančevo

Član broj: 9551
Poruke: 1326
*.dynamic.sbb.rs.



+306 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih21.10.2016. u 14:10 - pre 40 meseci
Ne znam MySql sintaksu, ali otprilike ovako:
Code (sql):

SELECT * FROM
(
     SELECT 'Bmw' AS vrstaautomobila, SUM(bmw) AS brautomobila FROM unos_korisnika
     UNION
     SELECT 'Mercedes' AS vrstaautomobila, SUM(mercedes) AS brautomobila FROM unos_korisnika
     UNION
     SELECT 'Opel' AS vrstaautomobila, SUM(opel) AS brautomobila FROM unos_korisnika
     UNION
     SELECT 'Nissan' AS vrstaautomobila, SUM(nissan) AS brautomobila FROM unos_korisnika
     UNION
     SELECT 'Peguoet' AS vrstaautomobila, SUM(peguoet) AS brautomobila FROM unos_korisnika
     UNION
     SELECT 'Volkswagen' AS vrstaautomobila, SUM(volkswagen) AS brautomobila FROM unos_korisnika
)
AS results
ORDER BY brautomobila DESC
LIMIT 5
 

* A možda i MySql podržava i unpivot upite...

Citat:

na nekim sajtovim su mi govorili da moram da prebacim colone u redove... mada ne kontam takvu funkcionalnost...

Dobro su ti rekli, a ja ti kažem da bi bilo dobro da pročitaš neku knjigu koja se fokusira na dobar DB dizajn.
Ima još nekih falinki tamo na onom screen shot-u tabele.
 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.dynamic.sbb.rs.



+2 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih21.10.2016. u 14:18 - pre 40 meseci
bravo! svaka cast... ovde sljaka
http://prntscr.com/cx3rb0
samo jos query da smontiram.
probavao sam ja nesto tako slicno al sam dobijao nesto array id #3 tako nesto :D
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 1058
*.tippnet.co.rs.



+209 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih24.10.2016. u 08:22 - pre 40 meseci
Dobio si resenje ali to resenje je lose.
Prvo ovo nije tema za PHP forum vec za SQL.
Drugo kazi nam sajt na kojem radis kakav je to sajt? Da li je to sajt za auto oglase ili slicno?
Treba da uradis normalizaciju tabela.
Ako imas kolonu merceds i kolonu bmw moze da ti se desi da je auto i bmw i mercedes a to nije moguce u praksi.
Sta ako neki auto promeni naziv sto se desava? Sta cemo sa modelima raznih marki auta?
Kako se dodaju nove marke? Da li prilikom dodavanje nove marke programer mora da intervenise?
Uglavnom to se resava ovako.
Imas tabelu marke sa kolonama (marka_id, naziv_marke) onda tabela modeli sa kolonama (model_id, marka_id, naziv)
U tabeli marke uneses sve marke i svaka marka dobije svoj id.
U tabeli modeli dodas id od neke marke i dodas model, ponovo id od te neke marke i ponovo model pa predjes na drugu marku i njene modele.
I onda kreiras tabelu korisnici, pa tabela korisnici_oglasi, pa oglasi.

Uglavnom ja to pokusam da objasnim na telefonskom imeniku.
Glupo je da sada za x telefonskih brojeva unosis ulic Kralja Petra, pa jednom slucano ukucas Kraca Petra. Kralja nije isto sto i Kraca.
Kod pretrage svih telefonskih brojeva iz Kralja Petra ulice nece se pojaviti broj iz Kraca Petra jer to je drugi naziv.
Sta ako se promeni naziv ulice? Onda moras svim korisnicima da menjas naziv?
Zbog toga imas tabelu sa svim gradovima pa tabelu sa svim ulicama ali povezanih sa gradovima u prvoj tabeli da znas koja ulica pripada kom gradu.
Kada to uneses onda kod unosenja telefonskih brojeva ti ne kucas grad i ulicu vec biras iz ponudjenih i onda nema greske.

[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.static.sbb.rs.



+2 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih24.10.2016. u 09:05 - pre 40 meseci
pa ovkao nekako da objasnim... sajt se sastoji sto ce svi auto placevi i drugi objekti koji se bave uvozom automobila imati jedau istu formu na koju unose naziv svog objekta i nekoliko informacija o objektu.
npr. "Auto plac peric" , maticni, pib i ostale informacije koje su trazene. Nije trazeno koji su modeli u pitanju. bmw je uvek bmw. svi objekti treba svaki dan da unosu koliko je automobila koje marke uvezeno.
da bi ajd da ga nazovem Admin mogao da prati preko svoje forme i izvestaja koliko kojih automobila je uvezeno, koji automobili se najvise uvoze to je ovo "top 5" sto vodim borbu, pa u razlicitim vremenskim periodima.
Selektuje datum od do pa vidi koja su i koliko uvezena u tom nekom vremenskom periodu itd. ima 4 strane razlicitih izvestaja.
e sad kao sto sam vec pisao rekli su mi da prebacim kolone u redove, a tako nesto si i ti napisao ali jedan od trazenih izvetaja je "top 5 objekata" koji trenutno mogu da resim, a ako prebacim onda bi opet imao problem.
e sad ne treba meni sql upit nego query za php. ovo sto si dao za ulicu kralja petra zato sam stavio da unose samo brojeve.
dnevni unos ce biti oko 40 razlicitih objekata.

i da... ovo je samo isecak tabele... ovde je samo deo automobila... ima ih gomila :D

[Ovu poruku je menjao sandib dana 24.10.2016. u 10:21 GMT+1]
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 1058
*.tippnet.co.rs.



+209 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih24.10.2016. u 09:54 - pre 40 meseci
Kazes: "e sad ne treba meni sql upit nego query za php" To je jedno te isto. SQL-ovi koji se pokrecu u mysql su identicni sa sql-ovima koje pokreces sa php.
Trebi treba ovako nesto.
Tabela 'autoplac' sa kolonama autoplac_id, naziv, maticni_broj, pib .....
Druga tabela gde ces da drzis marke automobil - `marke_auta` sa kolonama marke_auta_id, naziv
Treca tabela ce biti tabela uvoz gde ces imati kolone uvoz_id, autoplac_id, marka_id, kolicina, datum.
I onda na kraju uzmes ovakav sql ida dobijes 5 najvise uvozenih marki automobila da danasnji dan sa kolicinom uvoza.

Code (sql):

SELECT SUM(u.kolicina) AS cnt_uvoz, m.naziv AS marka
FROM uvoz u
INNER JOIN marke_auta m ON u.marke_auta_id=m.marke_auta_id
WHERE u.datum='2016-10-24'
GROUP BY u.marke_auta_id
ORDER BY cnt_uvoz
LIMIT 5
 

[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 1058
*.tippnet.co.rs.



+209 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih24.10.2016. u 10:03 - pre 40 meseci
Sta je razlika izmedju tvog i mog resenja?
1. Ti u tvom resenju kod svakog uvoza moras da dupliras podatke o autoplacu.
Dolazimo do problema pogresnog unosa, problema nagomilavanja istih podataka, problema teske ispravke, problema mogucih gresaka kod izracunavanja usled loseg unosa.
2. Kada se pojavi nova marka ili promeni naziv neke marke onda programer mora da intervenise i menja kod i strukutru tabela.
Moras da dodas novu kolonu u tabelu ili promenis naziv. Moras onda u kodu svuda da promenis ili dodas da radi sa tom novom kolonom tj moras da doradjujes sql-ove.
Moras da menjas sam interface za dodavanje uvoza, menjas html, js, css i svasta ....

U mom primeru.
Nema sanse da ti se desi da dupliras podatke. Jedino ako neko unosi marke pa unese BMW i unese jos bmw ili tako nesto ali to ces odmah primetiti kod unosa uvoza.
Naravno samo jednom se unose marke i provere se i posle samo ako dodje do nove marke ili izmene marke a to se retko desava ali to samo dodas ili izmenis ovde u tabeli
preko neke stranice. Mogucnost greske je svedena na minimum i treba neki korisnik biti teski debil pa da pogresi. Ali i ispravke se na ovakvim podacima lako rade.
Ti kao programer nemas nikakvog dodatkog posla ako dodje nova marka ili izmena postojece.

Mogucnost pravljenja raznih izvestaja je mnogo veca i brza.
[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.static.sbb.rs.



+2 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih24.10.2016. u 10:50 - pre 40 meseci
Znaci:
1. moram malo bolje da se obrazujem oko kreiranja tabela definitivno.
2. problem mi je sto ne mogu da zamislim funkcionalnost ako stavim u redove. tj gde ce mi upisivati 40 razlicitih dnevnih izvestaja. mora da bude svaki za sebe.
3. mozda vam je smesno ili izgledam kao glupan al jbg... pocetnik :D
Hvala pokusacu tako nesto.
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 1058
*.tippnet.co.rs.



+209 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih24.10.2016. u 11:36 - pre 40 meseci
1. Da. tacno ali ovo je dobar primer od kojeg mozes da krenes i shvatis sustinu i naucis dosta.
2. Izvestaji se ne upisuju vec se dobijaju-generisu na osnovu podataka. Izvestaj je procedura prikupljanja, obrade i prikaza podatka a ne upisa.
U retkim slucajevima delovi izvestaja ili komplet izvestaji se upisuju tj pamte jer sama procedura standardnog nacina generisanja izvestaja je spora za te slucajeve.
Dao sam ti primer kako dobijes jedan izvestaj a ti slobodno kada kreiras tabele mozes da razmislis pa ako ne znas pitas se neki drugi izvestaj ali uglavnom sve se svodi na primer koji sam ti dao.
3. Ne luptaj :)

Ovo je jedini ispravan nacin i prouci ga (postoje varijacija ali je ovo sustina). Kazes da su te svuda savetovali da ovako uradis i to je sa razlogom.
[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.dynamic.sbb.rs.



+2 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih24.10.2016. u 21:03 - pre 40 meseci
guglam tako ceo dan ko lud... i nemogu naci nigde neki promer... nisam ni poceo i vec sam zakucao...
kako da stavim da upisuje... a jesam glup :D
 
Odgovor na temu

Panajotov
Programator
Beograd

Član broj: 322930
Poruke: 75



+5 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih24.10.2016. u 21:22 - pre 40 meseci
Nisi glup, jednostavno moras da stanes i sagledas problem iz drugacijeg ugla.
Sta si guglao? Sta uopste trazis? VladaSu ti je dao bukvalno resenje toga sto tebi treba.

Evo ti jedan dobar primer normalizacije baze podataka, mozda ti pomogne da razumes sta je normalizacija, sta je redudansa itd.
Code:
https://www.youtube.com/watch?v=8E2A6FVlHJk



 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.dynamic.sbb.rs.



+2 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih24.10.2016. u 22:04 - pre 40 meseci
znaci trebalo bi mi sat vremena da napisem sta sam sve guglao... :D
pa najvise sam trazio neki primer ovoga sto mi treba.. samo da vidim kako to izgleda pa onda ide kao po ledu.
zakucam uvek na istom mestu... kako napisati query za unos u tabelu... tj gde treba da pise.. da li je onda svaki novi unos nova kolona...
mozak pregoreo... za ovo sto sam uradio sve je bilo opusteno... ubaci to i to, tu i tu i gotovo... kao i za izvlacenje iz baze nekih delova... a sad je borba :D
nije to ni malo jednostavno kako mi se cinilo. odustao sam od izvestaja dok ne resim tabelu... sve sam rasturio i ispisao po redovima.
e sad bilo je insert into tabela 'nesto', 'nesto', 'nesto', values $nesto, $nesto, $nesto... nemam blage veze kako sad da mu zadam query jos plus datum itd.
mislim da cu da zveknem glavom o zid pa na spavanje pa sutra lagano nastaviti :D
 
Odgovor na temu

plus_minus

Član broj: 289459
Poruke: 2173
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: https://hardcoder.xyz


+2234 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih24.10.2016. u 22:23 - pre 40 meseci
Citat:
sandib:
guglam tako ceo dan ko lud... i nemogu naci nigde neki promer... nisam ni poceo i vec sam zakucao...
kako da stavim da upisuje... a jesam glup :D


Možeš naći primera i ako si uporan, naći ćeš ih.

Međutim, onoga momenta kada ti potreba nešto drugačije od toga što ti sada treba, opet ćeš.. guglati, pokušati.. dok ne `nabodeš` pravi primer. I tako u krug.

Ono što moraš da shvatiš (ne samo ti, već mnogi poput tebe) jeste to da ovaj tip posla, (za nekog je u pitanju čist hobi kojeg radi jer mu to leži, itd.. ) zahteva od `majstora` da razume šta ustvari radi.

SQL jeste jedan programski jezik. Spada u tu kategoriju. Ima svoje funkcije, sintaksu, itd.. znači, MORA da se čita dokumentacija, mora da se uči i da se vežba.

Hoće i na copy/paste, nije da neće.. ali to se podrazumeva samo za neke proste bazične stvari, što važi za gotovo svaki programski jezik ili neko sitno čavrljanje po istom ... tipa kada se kreira nova prosta tabela sa 5 polja ..

Onoga momenta kada se zapetljaš pa stane, pa kada dođeš u situaciju da ti treba pomoć od nekog ko poznaje materiju, ako imaš sreće, pojavi se neko kao VladaSu i reši ti problem ... a ako nemaš sreće .. ili ima bar 10 online `gostiju` na forumu koji znaju da u roku od 3 minuta napišu tačno ono što treba, al' ih savršeno zabole.. ?

Šta se dešava onda.. onda se dešava ono najgore.. gubiš svoje vreme, gubiš i živce.. ništa nisi napravio ... problem stoji i nije rešen.. a ti se vodiš logikom, "ma ima primera na netu, naći ću ja to, šta sad da se radi .. saću d zapnem malo više po google search .. ček' da prvo skuvam jednu kafu .. "

Ko daje te primere?

Jesi li pročavrljao nekada po netu, čisto da vidiš kolika je plata jednog `SQL arhitekte` koji ne pravi pitanje, jel' My ili je MS ili Postgre ili koji god SQL .. nego jednostavno ispiše to što ispiše i to radi.. ?

Šta misliš, koliko godina treba da prođe dok jedan sql arhitekta ne dođe u stadijum da samostalno bez trzaja za sebe to može da kaže, opravda i kasnije propisno naplati .. ?

Mnogo godina. Koliko, zavisi. Pre svega od privrženosti i IQ-a pojedinca. A *Sql je opet, samo, jedan deo .. znanja koje neko treba da poseduje kako bi ono što radi, na kraju bilo korektno i funkcionalno. Bez obzira jel' u pitanju web development ili šta god drugo.

Ne zaboravi da je posao programera/skripting arhitekte/kodera, itd.. mnogo, mnogo potcenjen (zahvaljujući debilnim project menaDjerima, liderima i tako tim sličnim izrodima, čast izuzecima koji iza sebe imadu više miliona linija koda pa ih stigao smor ... ) i da sve te primere na koje nabasaš na netu, dobijaš isključivo iz razloga jer se neko vodi logikom da svi mogu da rade taj posao, pa hajde da ih ohrabrimo... mogu qr4c (bez copy/paste i dobrih duša koje na sve strane u slobodno vreme dele ono što su naučili tako što su utrošili svoje lično vreme). A i nije sve za svakoga.

Dakle, nisi ti glup. Jednostavno se još uvek nisi složio sa tim da (ako hoćeš da se petljaš sa bazama podataka ubuduće, bez da angažuješ nekog drugog) moraš mnogo sati da provedeš učeći i vežbajući, ono što ne znaš, a treba ti.. pretpostavljam.

about:networking
 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.dynamic.sbb.rs.



+2 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih24.10.2016. u 22:27 - pre 40 meseci
svaka cast na linku... konacno sam poceo da kontam kako sve to funkcionise... i samo mogu reci boze me sacuvaj sta sam ja napravio :D
prevelik protok informacija pa dok to dodje na pravo mesto :D
 
Odgovor na temu

sandib
Sandi Budić
Graficki dizajner
Novi Sad

Član broj: 331121
Poruke: 22
*.dynamic.sbb.rs.



+2 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih24.10.2016. u 22:43 - pre 40 meseci
plus_minus svaka ti je na mestu. sto se tice PHP-a nesto znam od ranije... nesto naceprkam na netu... nesto ubedim da radi... da bi posle nesto vremena skontao kako sve to funkcionise...
uglavnom zapne zapne pa ide.. i tako u krug... mada sto sam ja sve skontao za mesec dana aktivnok kuckanja po 18h dnevno neki ne znaju ni sa zavrsenim visim skolama itd...
uporan sam kao konj i mora da se resi.

e sad SQL 0 bodova... nikad nisam imao prilike da se igram s tim... iskreno... mislio sam da je to nesto bez veze... za par min napravis sta ti treba otprilike (ako nemas pojma kao ja) i mislis to je to...
bice jos tu dobrog zuljanja tastature i stolice.. :D

a sto se tice pomoci... trazio sam nekog da se ukljuci sa mnom u ovo ko se razume al svi varijanta nemam vremena... mada ovo nije prilika koju treba tako lako odbaciti.
i najzahvaliji sam ekipi pomagaca po forumima... niko nije svoje znanje na ulici pa da ga deli tek tako... :D
samo sto vecina "pomagaca" nece da kaze konkretno u cemu je problem i sta treba da se uradi. ne treba naravno da iskuca kod i dobiti sve na gotovo ali nesto konkretno.
VladaSu svaka mu cast... sve je lepo objasnio samo dok se to meni dokotrlja tamo gde treba.
po ostalim forumima je bilo prebaci kolone u redove i 'ebi se... iako sam napominjao da sam pocetnik... svi nekako kao da misle ako kazu nesto da cu im oteti posao.
kod mene je varijanta ako hoces pomozi ako neces produzi i to je to... i naravno za svaku pomoc sam uvek spreman da se oduzim :D
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 2751



+1123 Profil

icon Re: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih25.10.2016. u 08:57 - pre 40 meseci
@sandib

Evo ti ideje kako da rešiš formu unosa:

Pretpostavimo da imaš tabelu TIP_VOZILA sa poljima ID, NAZIV. Na primer, imaćeš u toj tabeli nešto kao
1, BMW
2, MERCEDES
3, VOLVO
...

Treba da imaš tabelu PROMET_VOZILA sa poljima ID, ID_OBJEKTA, ID_VOZILA, DATUM_PROMETA, KOMADA

Formu praviš tako što napraviš za svaki slog iz TIP_VOZILA jedno skriveno polje sa ID, jednu labelu za NAZIV i jedno polje za unos KOMADA.
Pošto forma treba da radi za jedan objekat, negde u formi čuvaš i ID_OBJEKTA.

Na submit, pokupiš ID_OBJEKTA, i onda za svaki red u tabeli u kojoj je ID i KOMADA napraviš jedan insert u PROMET_VOZILA.


Pogledaj prednost ovakve organizacije. Ako se unese novi slog u TIP_VOZILA, tebi se forma unos "prirodno" generiše da uključi novi tip (marku). ništa od logike se ne menja.

Ako radiš onako kao što si do sada radio, svako dodavanje novog tipa zahteva izmenu tabele u bazi, izmenu forme, izmenu upita za čitanje, izmenu upita za pisanje, izmenu upita i formata svih izveštaja itd.
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: query sumiranje vise kolona i dobijanje rezultata od 5 najvecih

Strane: 1 2

[ Pregleda: 23942 | Odgovora: 23 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.