Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sabiranje iz dve tabele

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Sabiranje iz dve tabele

[ Pregleda: 2261 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

popmilan76
Programer

Član broj: 295089
Poruke: 1153
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+4 Profil

icon Sabiranje iz dve tabele29.04.2015. u 19:12 - pre 63 meseci
Imam dve tabele u kojim su jedno od polja ulaz i izlaz,a pre toga zajednicka polja,kao npr.sifra,naziv,cena...
Treba mi upit koji ce da oduzme zbirove ova dva polja...i taj sam napravio upit,ali samo kada su u obe tabele zajednicke sifre,pa mi onda oduzme ulaz od izlaza,ali neki put nemam zajednicke sifre,vec ih imam samo u recimo prvoj,pa mi treba da mi bude samo ulaz...
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2628



+69 Profil

icon Re: Sabiranje iz dve tabele29.04.2015. u 20:15 - pre 63 meseci
Objasni malo bolje, koji deo ti je problem, pisanje where bloka ili dela za racunanje, ili...?
 
Odgovor na temu

popmilan76
Programer

Član broj: 295089
Poruke: 1153
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+4 Profil

icon Re: Sabiranje iz dve tabele29.04.2015. u 20:35 - pre 63 meseci
imam dve tabele arhiva i zalihe...
arhiva ima podatke
sifra naziv izlaz
0101 hleb 100


zalihe ima podatke
sifra naziv ulaz
0101 hleb 20
0103 burek 10


i meni u mom upitu izlazi(a upit je where arhiva.sifra = zalihe.sifra) samo zajednicka sifra,dakle samo ovo
0101 hleb 80


a treba da izadje i ovo
0103 burek 10


Nadam se da sam objasnio
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 2861



+1162 Profil

icon Re: Sabiranje iz dve tabele29.04.2015. u 20:44 - pre 63 meseci
Code (sql):

SELECT sifra, naziv, SUM(ulaz - izlaz)
FROM (
   SELECT sifra, naziv, 0 AS ulaz, izlaz FROM arhiva
   UNION ALL
   SELECT sifra, naziv, ulaz, 0 FROM zalihe)
GROUP BY sifra, naziv
 
 
Odgovor na temu

popmilan76
Programer

Član broj: 295089
Poruke: 1153
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+4 Profil

icon Re: Sabiranje iz dve tabele29.04.2015. u 21:12 - pre 63 meseci
Nisam rekao koristim Paradox tabele i bde,pa nisam siguran da ce uspeti ovaj sql....
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 2861



+1162 Profil

icon Re: Sabiranje iz dve tabele30.04.2015. u 09:01 - pre 63 meseci
Nema na čemu.

Baš me briga koji jezik i bazu koristiš, to ti je logika. Podaci treba da stoje u JEDNOJ tabeli koja ima ulaz i izlaz. Da li ćeš da napraviš view ili ćeš da napišeš program koji sekvencijalno čita podatke iz jedne i druge tabele nije bitno. Za svaku šifru treba da napraviš jedan subtotal kada ti se prvi put šifra pojavi, bez obzira u kojoj tabeli.
 
Odgovor na temu

popmilan76
Programer

Član broj: 295089
Poruke: 1153
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+4 Profil

icon Re: Sabiranje iz dve tabele30.04.2015. u 13:35 - pre 63 meseci
Mozda nisam nesto dobro uradio,ali evo da stavim sve tabele i nazive...i koji kod ja koristim


select zalihe.sifraartikla,zalihe.nazivartikla,zalihe.jedinicamere,zalihe.cena,sum(zalihe.ulaz),sum(arhiva.kolicina) as izlaz from zalihe,arhiva
where arhiva.sifra = zalihe.sifraartikla
group by sifraartikla,nazivartikla,jedinicamere,cena


i tu mi izlaze samo zajednicki artikli u obe.....
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2628



+69 Profil

icon Re: Sabiranje iz dve tabele30.04.2015. u 19:52 - pre 63 meseci
Mislim da ti je losa organizacija tabela, ali kad je vec takva situacija da vidimo sta se moze uraditi sa time sto imas.

Code:

SELECT
  Z.SIFRA, Z.NAZIV, (SELECT  SUM (Z2.ULAZ) FROM ZALIHE Z2 WHERE Z2.SIFRA = Z.SIFRA) - (SELECT SUM(A.IZLAZ) FROM ARHIVA A WHERE A.SIFRA = Z.SIFRA) AS STANJE
FROM
  ZALIHE Z
ORDER BY
  Z.SIFRA


Ako imas odgovarajuce indekse po sifri i nemas puno podataka, nece biti previse sporo.
 
Odgovor na temu

popmilan76
Programer

Član broj: 295089
Poruke: 1153
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+4 Profil

icon Re: Sabiranje iz dve tabele30.04.2015. u 20:12 - pre 63 meseci
Savkicu,izlazi mi isto kao i u mom upitu,samo ono sto se pojavljuje u tabeli zalihe,bez onih u arhivi...
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
more i planine

Član broj: 216084
Poruke: 1119



+19 Profil

icon Re: Sabiranje iz dve tabele30.04.2015. u 20:46 - pre 63 meseci
Spoji odgovore od savkica i od djoke i dobiti češ ono šta želiš.
F
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Sabiranje iz dve tabele

[ Pregleda: 2261 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.