DaliborP
Bojan se na prethodnoj strani upleo u terminološku zbrku, pa je na kraju ispalo da nema razlike(suštinske) između zaposlenog i samozaposlenog. Kada kažem terminološka zbrka, ne mislim na to da se hvatamo za reč i lovimo, ali problem evidentno postoji. Prosto, u svesti ljudi su neki pojmovi izjednačeni, a da se u stvari suštinski razlikuju. To se sada jasno vidi i u tvom postu. Zato bih da postavim pitanje, zašto onda postoje zaposleni i samozaposleni? Zašto jednu istu stvar označavamo sa dva imena(naziva)? Mogli bismo lepo da ukinemo preduzetnike i da svi budemo zaposleni. Mogli bismo da ukinemo zaposlene i da svi budemo preduzetnici. Naravno da stvari ovako ne funkcionišu, ali samo pokušavam da dočaram kakve sve ale i bauci mogu da iskoče iz ormana ako se ne vodi računa o nekim stvarima.
Citat:
Ne treba da dodju pod "udar zakona" vec treba da se pametnije regulise njihov status.
Recimo da se slažem.
Citat:
Ovde cu uzeti primer IT profesionalaca jer se najvise o njima prica.
Ok.
Citat:
Najbolje resenje bi bilo da se ti pausalci oporezuju kako dolikuje, tj da se spusti granica koja je trenutno 6 miliona dinara godisnje, pa onda ne bi bilo takvih problema.
Šta je svrha paušalnog oporezivanja? Kada kažeš "ti paušalci" da li misliš samo na it? Bojim se da ovo nikako nije moguće. Na osnovu čega bi vršio diskriminaciju?
Citat:
Ako neko zaradjuje 6 miliona dinara godisnje, trenutno placa porez drzavi nesto vise od 5% poreza na taj iznos, to je stvarno smesno.
Nije smešno, nego je baš povoljno.
Citat:
Pored toga trebalo bi da se postave jednostavna pravila jer ovaj test samostalnosti nema nikakvog smisla.
Nisam baš siguran u ovo. Kakav test samostalnosti bi ti kreirao? Slažem se da ne bi trebalo samo prepisivati rešenja iz sveta, ali koliko vidim onaj nemački se ne razlikuje suštinski od srpskog predloga. Kakav je u USA? Da napravimo uporednu analizu.
Citat:
Apsolutno ne vidim razlog zasto neko ne bi smeo da sedi u nekoj IT firmi, ili da koristi firminu opremu ili da radi u timu ili ima primanja samo od jednog klijenta.
Apsolutno nisi u pravu, mada se nalazimo na klizavom terenu. Šta znači "sedeti u firmi", "koristiti firminu opremu"? Ako radi u timu, onda on definitivno nije samozaposleni, nego zaposleni, mora da ima nekog šefa, poslovođu, tim lidera. To je ono što preduzetnik nema. Primanja? Šta su to primanja? Ako misliš na platu, niti sme niti može da prima platu od klijenta. On klijentu može da isporučuje robu i usluge, ni manje ni više i da to naplati. Da naplati isporučenu robu i usluge, a ne da dobije platu za rad. E sad, imam jedan primer koji sam već navodio.
U mojoj firmi ima četiri kopir aparata i ni sam ne znam koliko štampača. Ako ne jednom nedeljno, jednom mesečno svakako(u proseku) u firmu dolazi čovek iz firme koja se bavi popravkom/servisiranjem/održavanjem te vrste opreme. On nije zaposleni moje firme, moja firma mu ne isplaćuje platu, moj direktor mu ne daje radne naloge, on ne dolazi svakog jutra u firmu u osam nula nula, niti je napušta u sedamnaest nula nula. Kao što sam ja zaposleni moje firme i ne isporočujem usluge, nego u njoj radim, tako on u mojoj firmi ne radi, nije zaposlen. Dakle, on de facto isporučuje usluge mojoj firmi. Da li praviš razliku?
Citat:
Ako ja kao firma angazujem preduzetnika da mi kodira Javu 6 meseci, pa danas je sasvim logicno da cu da ukljuciti u tim i dati mu laptop na kome moze da radi.
U ovom slučaju, ti preduzetnika angažuješ za specifičnu vrstu posla koju tvoji zaposleni nisu u stanju da obave, između ostalog i zbog toga što vam programiranje(IT) nije delatnost. Dakle, ti od preduzetnika možeš da naručiš da ti izradi aplikaciju za nešto i da specificiraš da mora biti napisana u javi. Pogodite se za cenu i rokove i to je to. Ako ga angažuješ da ti kodira, onda ga angažuješ da radi za tebe, a to onda nije samostalni preduzetnik, samozaposleni, već tvoj zaposleni. Dalje, ne znam šta je danas sasvim logično što juče nije bilo, ali ako radi u timu sa tvojim zaposlenima onda je definitivno tvoj zaposleni, a ne preduzetnik. On može sa tvojim menadžmentom ili zaposlenima da se dogovara, konsultuje itdisl, ali ako (citiram) radi u timu, onda je to petnaesti par opanaka. Zašto bi mu ti davao laptop? Da li svom automehaničaru nosiš ključeve, dizalice i ostalu opremu za rad? Ako radi na tvojoj opremi na način koji si opisao, definitivno se radi o tvom zaposlenom.
Citat:
Na primer:
1. Veci porez, tj da se pausalni porez napravi po kategorijama u zavisnosti od prihoda, recimo minimalan do 2 miliona, preko toga se uvecava za 30%, preko 4 za jos 20% itd.
Ovo mi nije baš najjasnije, ali bi znatno otežalo uslove poslovanja. Zar to ne bi trebalo izbeći?
Citat:
Pausalac bi svakako trebao da bolje zaradjuje od stalno zaposlenog i placa manji porez zbog svesnog rizika i ostalih troskova koje ima, ali ne kao sto je sad.
Samozaposleni ili zaposleni svejedno bi trebalo da zarađuju onoliko koliko je tržište za to spremno da plati. Tržište bi trebalo regulisati na način da za sve važe ista pravila. Dekreti mogu samo da upropaste stvar. Šta je to svesni rizik i ko je nadležan da ga proceni? Hirurzima bi onda trebalo ukinuti sve poreze i doprinose. Ko svestan bi se upuštao u deceniju ili dve školovanja ili usavršavanja, ako postoji stalan rizik da nekome upropastiš život.
Citat:
2. Da moze maksimalno da radi 2 godine za jednog klijenta (posle toga mora postojati period pre nego sto moze ponovo da se zaposli kod istog)
Ne može da radi za klijenta ni dve sekunde, a ne dve godine. Može da mu isporučuje robu i usluge, dve godine ili dve decenije svejedno. Dobar profesionalac će sve detalje i finese da uoči posle pomenute dve sekunde.
Citat:
3. Godisnje odmore, sva osiguranja, drzavne praznike pausalac placa iz svog dzepa.
Ko drugi da mu plati? Ne znam za tebe, ja neću.
Citat:
Dakle ako se razboli, firma nije duzna da mu bilo sta plati.
Koja firma? Firma u kojoj je zaposlen? Hm, pa onda nije preduzetnik. Firma kojoj je isporučio robu i usluge? Zašto bi mu ona pobogu bilo šta plaćala, osim naravno roba i usluga?
Citat:
Dakle ako se razboli, firma nije duzna da mu bilo sta plati.
Još jednom. Da li ti plaćaš bolovanje pekarki kod koje kupuješ kifle? Da li je ona tvoj zaposleni? Još jednom. Zakonom o radu garantovana su sva prava radnika, između ostalog i bolovanja i godišnji odmori. Ako preduzetnik nije u stanju da zaradi za godišnje odmore ili za uplate u fond zdravstvenog osiguranja, onda će morati da zatvori radnju. Mislim ono, ne mora, ali onda nema bolovanja, nema odmora i tako to. Osnovni je problem ovde što ne uočavaš da kod zaposlenog imamo dve strane: zaposlenog i poslodavca. Interesi te dve strane se ne podudaraju uvek, pa se to reguliše ugovorom o radu, između ostalog. Kod samozaposlenog se te dve uloge stapaju u jednoj osobi.
Citat:
4. Naravno da ima pravo da sedi u kancelariji, radi sa timom tj da doprinosi firmi isto kao bilo koji drugi radnik u tom periodu.
Kao bilo koji drugi radnik? Može, naravno da može i da ima pravo, ali je onda radnik te firme, a ne nezavisni isporučilac usluga tj. preduzetnik.
Citat:
5. Angazovanje pausalaca bi trebalo da bude skuplje u odnosu na stalno zaposlenog, jer firma ima luksuz da prekine saradnju u bilo kom momentu, nije duzna da mu obezbedi nikakve benefite itd, samim tim i trebalo bi da plati vise jer i manje ulaze.
Moram da ti postavim jedno retoričko pitanje. Da li bi trebalo dekriminalizovati lopovluk? Lopov je u stalnom riziku, vlasnik dobara koje želi da opljačka može da ga povredi, a da za to ne odgovara, često "radi" noću ili veoma teškim uslovima, stres je veliki.
Dakle, ne može firma da angažuje preduzetnika(kako ga ti zoveš paušalac) da radi za nju. Može da od istog kupi(naruči) robu i usluge, ali to nije radno angažovanje. Možeš li da shvatiš razliku? O kakvim benefitima govoriš? O godišnjem odmoru, bolovanju i penziji? To nisu nikakvi benefiti, nego obaveza poslodavca prema zaposlenom, a sve to je gle čuda regulisano zakonom o radu. Još jednom. Zakonom o radu. Preduzetnik samom sebi uplaćuje poreze i doprinose, njegovi poslovni partneri nemaju ništa sa tim.
[Ovu poruku je menjao Bradzorf012 dana 03.11.2019. u 01:35 GMT+1]