član
Član broj: 287386 Poruke: 878
|
izvini sto cu biti iskren, ali sto se posla tice mislim da je mrtva trka kome su MANJE sanse izmedju tebe i tvog supruga! :)
kako ide sa hrvatskim drzavljanstvom nemam pojma. znam da su Rumuni i Bugari imali ogranicenje u zaposljavanju koje je trajalo od njihovog ulaska u EU pa do pocetka ove godine i trebalo bi da su Hrvati sad u istoj poziciji. ne znam da li se to ogranicenje odnosi na svu radnu snagu ili je kvalifikovana radna snaga izuzeta iz toga... pretpostavljam da je tako.
Pre svega, znanje nemackog je za rad u Nemackoj nesto sto je jako bitno, da ne kazem naophodno! imao sam prilike da upoznam u DE dosta ljudi iz raznih zemalja koji su isto stranci i uglavnom su dosli sa nekim B1/B2 nivoom znanja i odmah su nastavili ovde da uce jer, koliko god se mozda nekom cinilo da je B2 neki super-nivo znanja, to ipak izuzuzetno skromno znaje je za neki posao koji nije fizikalisanje, gradiliste, pranje sudova i sl. iz mog iskustva zakljucak je da, osim mozda u IT bransi, bez znanja nemackog cak ni u mcDonaldsu ne mozes da radis! mozda ce neko da me demantuje, ali sam siguran da bi se mnogi i slozili sa tim.
Ako pocinjes sad da ucis nemacki, zaboravi na Goethe Institut i polaganje ispita kod njih. Za posao, osim za medicinsko osoblje, njihove sertifikate nisam cuo da jos neko jos za neku struku trazi. A kao sto je Michael napisao A1 Göethe-sertifikat je potreban za vizu za spajanje porodice.
Na kursevima se napreduje prilicno sporo... da zavrsis npr. B2 trebalo bi ti 4 godine ucenja u skolama na regularnim kursevima (2x nedejno). moj bi savet bio da nadjete profesora i da ucite sa njim. za vas nivo znanja, tj. za poceni nivo to moze da bude i neki student nemackog jezika, tako cete sigurno najjeftinije proci, a opet ce vam preneti isto znanje kao i da ucite na Göethe institutu. nema neke velike filozofije sto se ucenja bilo kog jezika: znanje jezika niko ne moze da sipa u glavu! naucices onoliko koliko sam ucis, profesor je tu samo da te usmeri.
To sto ti je diploma nepriznata u Nemackoj ne treba da te puno brine, jer mislim da diplome ovde aposlutno nikoga ne interesuju. O tome sam vec pisao u nkeoj diskusiji ovde na forumu, meni i jos nekoliko ljudi sa kojima sam o tome pricao nisu trazili cak ni da vide diplomu da li je uopste imam. ako si ti u stanju da im odradjujes posao na odredjenoj poziciji, nebitno im obrazovanje.
za tvog muza kao vozaca, ne znam kakve su sanse za posao direktno kod nemackih poslodavaca, verujem zbog (ne)znanja nemackog - male! nisam iz te branse, al pretpostavljam da posao vozaca nije samo da vozi od tacke A do tacke B, ima tu sigurno i dokumentacije koju vozac treba da popuni, kad isporuci robu isto, telefoniranje itd. kako bi mu objasnili gde treba da ide, kome da se javi kad stigne, gde da istovari robu i slicne stvari?
druga bitna stvar je vozacka dozvola koju ima? ako ima srpsku sa njom moze da vozi samo 6 meseci, mora da racuna na zamenu za nemacku, a to znaci ponovno polaganje ispita. za B kategoriju kosta 500-800e, a za C sigurno nije jeftinije od toga. ako bi mogao pre odlaska u DE da je zameni za hrvatsku dozvolu, jedan problem manje bi imao posle u DE.
Te varijante odlazaka preko agencija iz Srbije nisu sve prevare. Znam da su neki ljudi odlazili kao elektricari, monteri, varioci, ... pa pretpostavljam da postoje i slicne ponude za vozace, ali treba naci. Za tih par slucajeva koje znam da su ljudi preko srpskih firmi otisli da rade u DE, znam da im je firma napravila vize i da su im obezbedili smestaj (zajednicke stanove), ali mislim da su plate vrlo male jer uracunaju i taj smestaj, a radnici se istovremeno vode se prijavljeni u njihovoj firmi u SRB gde isto ide minimalac pa i to odbiju itd. Mislim da je iz jedne takve firme tesko obezbediti sve potrebne uslove za spajenje porodice: platu odredjene visine, stan odgovarajuce kvadrature itd. ali u svakom slucaju, za pocetak sigurno ne bi bila losa ni takva kombinacija, ako uspe da nadje. da upozna sistem kako funcionise, nauci kroz posao nesto neemackog, ustedi nesto para... pa bi vam sigurno onda sledeci korak bio laksi.
|