Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kviz u VB6 - saveti i uputstva

[es] :: Visual Basic 6 :: Kviz u VB6 - saveti i uputstva

[ Pregleda: 2657 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

zzzzeljko
ucenik

Član broj: 201755
Poruke: 20
*.56.eunet.yu.



Profil

icon Kviz u VB6 - saveti i uputstva08.01.2009. u 18:50 - pre 135 meseci
Ovako, želim da napravim kviz u VB6. Za to imam mesec dana. Inače, sam skoro pa totalni početnik (znam osnovne stvari).
Ne mislim da mi neko ovde uradi ceo kviz, već želim da, ako je moguće, neko da uputstva i savete.
Zamislio sam da taj kviz bude "muzički" i to prvenstveno pitanja iz rock muzike - na pitanje slede četiri ponuđena odgovora, od kojih je jedan tačan. Nije mi problem da smislim pitanja, nego ne znam gde da smestim ta pitanja - da li u neku bazu podataka, ili nešto drugo. Kad napravim bazu sa pitanjima kako da je povezem sa projektom u VB?
 
Odgovor na temu

drejk

Član broj: 63017
Poruke: 10
80.93.254.*



Profil

icon Re: Kviz u VB6 - saveti i uputstva08.01.2009. u 20:39 - pre 135 meseci
Ne bi trebalo da bude tesko, iako si pocetnik.

Sto se tice ponudjenih odgovora koristi option button-e, tekst pitanja mozes postavljati u label-e (ili zakljucane textboxove).

Postavis jedno dugme, kad se korisnik odluci na svoje pitanje, i u njemu moras postaviti jednostavan kod da ukoliko je pitanje tacno msgbox se pokrene i odgovori sa "Tacno" (npr), a pod Else stavis "Netacno".

Ne znam koliko ti kviz treba biti kompleksan da bi koristio bazu (ako ti je za neki "domaci zadatak" mozes staviti da pitanja budu fiksna (nekih 10-ak pitanja)). Ovo bi ti bila najjednostavnija varijanta, posto kazes da si pocetnik.

Ukoliko insistiras na bazi, koristi access, i u ovom slucaju moras podizati konekciju ka bazi (nesto komplikovanije).

Kreni sa formom, pa kad zapnes postuj, siguran sam da ce ti neko pomoci.

Pozdrav

Drejk

 
Odgovor na temu

zzzzeljko
ucenik

Član broj: 201755
Poruke: 20
*.21.eunet.yu.



Profil

icon Re: Kviz u VB6 - saveti i uputstva09.01.2009. u 09:11 - pre 135 meseci
Da li neko može da mi pokaže neki kviz sa pet-šest pitanja čisto da vidim kako to ide?
 
Odgovor na temu

drejk

Član broj: 63017
Poruke: 10
80.93.254.*



Profil

icon Re: Kviz u VB6 - saveti i uputstva10.01.2009. u 10:47 - pre 135 meseci
Siguran sam da imas dosta primera na internetu (malo progooglaj)

evo ja sam sklepao sa jednim pitanjem kako sam ja zamislio.

Probaj na osnovu ovoga, pa kad zapnes reci gde si zapeo.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

zzzzeljko
ucenik

Član broj: 201755
Poruke: 20
*.205.eunet.yu.



Profil

icon Re: Kviz u VB6 - saveti i uputstva10.01.2009. u 14:06 - pre 135 meseci
Hvala. E, sad imam problem, unesem kod za SLEDECE pitanje (i izbacuje mi sledece pitanje pri probi), ali ne znam kako da unesem kod za POTVRDI - da vazi za sledece pitanje, a ne prethodno. Nadam se, da si razumeo sta sam hteo da kazem.
 
Odgovor na temu

Sloba96
Slobodan Mirkovic
Negotin

Član broj: 191370
Poruke: 69
194.106.187.*



Profil

icon Re: Kviz u VB6 - saveti i uputstva14.01.2009. u 14:00 - pre 135 meseci
za ovaj kviz ti treba frame,4 option-a i jedan CommandButton
evo nasao sam na jednoj temi ovaj kod pa pokusaj sa ovim kod mene radi
Code:

Private Sub Command1_Click()
If pitanje = 0 Then GoTo prvopitanje
If pitanje = 1 Then GoTo drugopitanje
If pitanje = 2 Then GoTo trcepitanje
prvopitanje: ' za prvo pitanje stavi sam pitanje i odgovore na formu
If Option2.Value = True Then
MsgBox "Tacno !!", vbInformation, "Kviz" ' ovde gde pise Kviz stavi tvoj naziv programa
tacno = tacno + 1
Else
MsgBox "Pogresno !!!", vbInformation, "Kviz"  ' ovde gde pise Kviz stavi tvoj naziv programa
netacno = netacno + 1
End If
pitanje = pitanje + 1
Frame1.Caption = "No.2"
Label1.Caption = "Proba"
Option1.Caption = "Tacno"
Option2.Caption = "Netacno"
Option3.Caption = "Netacno"
Option4.Caption = "Netacno"
Option1.Value = True
Exit Sub
drugopitanje:
If Option1.Value = True Then
MsgBox "Tacno !!", vbInformation, "SportKviz" ' ovde gde pise Sport kviz stavi tvoj naziv programa
tacno = tacno + 1
Else
MsgBox "Pogresno !!!", vbInformation, "SportKviz" ' ovde gde pise Sport kviz stavi tvoj naziv programa
netacno = netacno + 1
End If
pitanje = pitanje + 1
Frame1.Caption = "No.3"
Label1.Caption = "Proba"
Option1.Caption = "Netacno"
Option2.Caption = "Netacno"
Option3.Caption = "Tacno"
Option4.Caption = "Netacno"
Option1.Value = True
Exit Sub
trcepitanje:
If Option3.Value = True Then
MsgBox "Tacno !!", vbInformation, "Kviz"
tacno = tacno + 1
Else
MsgBox "Pogresno !!!", vbInformation, "Kviz"
netacno = netacno + 1
End If
End Sub
 
Odgovor na temu

zzzzeljko
ucenik

Član broj: 201755
Poruke: 20
*.159.eunet.yu.



Profil

icon Re: Kviz u VB6 - saveti i uputstva15.01.2009. u 19:22 - pre 134 meseci
Citat:
Sloba96: za ovaj kviz ti treba frame,4 option-a i jedan CommandButton
evo nasao sam na jednoj temi ovaj kod pa pokusaj sa ovim kod mene radi
Code:

Private Sub Command1_Click()
If pitanje = 0 Then GoTo prvopitanje
If pitanje = 1 Then GoTo drugopitanje
If pitanje = 2 Then GoTo trcepitanje
prvopitanje: ' za prvo pitanje stavi sam pitanje i odgovore na formu
If Option2.Value = True Then
MsgBox "Tacno !!", vbInformation, "Kviz" ' ovde gde pise Kviz stavi tvoj naziv programa
tacno = tacno + 1
Else
MsgBox "Pogresno !!!", vbInformation, "Kviz"  ' ovde gde pise Kviz stavi tvoj naziv programa
netacno = netacno + 1
End If
pitanje = pitanje + 1
Frame1.Caption = "No.2"
Label1.Caption = "Proba"
Option1.Caption = "Tacno"
Option2.Caption = "Netacno"
Option3.Caption = "Netacno"
Option4.Caption = "Netacno"
Option1.Value = True
Exit Sub
drugopitanje:
If Option1.Value = True Then
MsgBox "Tacno !!", vbInformation, "SportKviz" ' ovde gde pise Sport kviz stavi tvoj naziv programa
tacno = tacno + 1
Else
MsgBox "Pogresno !!!", vbInformation, "SportKviz" ' ovde gde pise Sport kviz stavi tvoj naziv programa
netacno = netacno + 1
End If
pitanje = pitanje + 1
Frame1.Caption = "No.3"
Label1.Caption = "Proba"
Option1.Caption = "Netacno"
Option2.Caption = "Netacno"
Option3.Caption = "Tacno"
Option4.Caption = "Netacno"
Option1.Value = True
Exit Sub
trcepitanje:
If Option3.Value = True Then
MsgBox "Tacno !!", vbInformation, "Kviz"
tacno = tacno + 1
Else
MsgBox "Pogresno !!!", vbInformation, "Kviz"
netacno = netacno + 1
End If
End Sub
Ne prebacuje drugo na trece pitanje. Ne znam zasto....
 
Odgovor na temu

drejk

Član broj: 63017
Poruke: 10
80.93.254.*



Profil

icon Re: Kviz u VB6 - saveti i uputstva15.01.2009. u 20:54 - pre 134 meseci
Nije bas najsjajniji kod.

Ne prebacuje na trece pitanje jer prilikom svakog pritiska na dugme, deklarise se promenljiva Pitanje, koje se uvecava za jedan.

Tako da kad prvi put pritisnemo dugme, (izaberemo option button), dobijemo odgovor tacno/netacno, pitanje se uveca za jedan (dakle pitanje=1), kad drugi put pritisnemo dugme, promenljiva se resetuje, i opet se uvecava samo do 1.

Ukoliko vec koristis ovaj kod (mada mi se bas ne svidja) stavi sledeci kod ispred (iznad) svega.

Pa bi ti ovako izgledao kod.

Public pitanje As Integer

Private Sub Command1_Click()

If pitanje = 0 Then GoTo prvopitanje
If pitanje = 1 Then GoTo drugopitanje
If pitanje = 2 Then GoTo trecepitanje

pozdrav

Drejk
 
Odgovor na temu

zzzzeljko
ucenik

Član broj: 201755
Poruke: 20
*.159.eunet.yu.



Profil

icon Re: Kviz u VB6 - saveti i uputstva15.01.2009. u 21:03 - pre 134 meseci
Hvala puno, Drejk...
 
Odgovor na temu

zzzzeljko
ucenik

Član broj: 201755
Poruke: 20
*.7.eunet.yu.



Profil

icon Re: Kviz u VB6 - saveti i uputstva15.01.2009. u 21:06 - pre 134 meseci
Drejk, da li je moguce ubaciti u ovaj kod da se pitanja nasumicno smenjuju?
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: Kviz u VB6 - saveti i uputstva

[ Pregleda: 2657 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.