Ja sam se dugi niz godina bavio prvo razvojem i implementacijom poslovnih informacionih sistema, a kasnije sam bio u prilici da ispred firme u kojoj sam radio kupujem IS i ispred korisnika učestvujem u implementaciji.
Proceniti kvalitet IS nije trivijalno, ali za one koji radili taj posao "sa druge strane" i nije tako teško. Na žalost, sada sam u skroz drugačijim IT vodama, pa sam već odavno zaboravio relevantna imena na domaćem tržištu.
Dobro je da se ne žuriš. Ove nekih smernica:
1. Probaš da nađeš što više firmi koje se time bave, bez obzira da li imaju sopstveno rešenje ili rade implementaciju stranih (Dynamics NAV, SAP i slično)
2. Zakažeš prezentaciju, u njihovim prostorijama.
3. Proceniš kvalitet firme: dugovečnost na tržištu, broj zaposlenih, broj referenci. Džaba i najbolji softver ako ostaneš bez podrške.
4. Proceniš kvalitet softvera, mogučnost konfigurisanja prema tvojim potrebama. Mogućnost i pravce daljeg razvoja.
5. Cena, naravno. Cena softvera, cena održavanja, čovek/dan, paušal, mesečno, godišnje ...
6. Kad napraviš uži izbor,
obavezno zovi nekoliko kompanija sa referenc liste.
I ne zaboravi: uspešnost implementacije u velikoj meri zavisi od spremnosti kupca da se prilagodi drugačijem softveru i da jasno definiše i opiše svoje poslovne procese.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji