Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja

[es] :: Access :: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja

[ Pregleda: 5104 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Miki2013
Sarajevo

Član broj: 313952
Poruke: 68



+2 Profil

icon Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja04.05.2013. u 17:13 - pre 103 meseci
Jedno kompleksno pitanje.

Da li je moguce (preko forme ili querija) unijeti razlicite dinamicke podatke u zaglavlje i podnozje reporta?

Primjer: U zaglavlju i podnozju bih postavio nekoliko unbound polja ili polja iz neke ("sporedne - privremene" tabele) koja bi se mijenjala zavisno od onoga sta mi treba u tom trenutku a koja bih popunjavao prije samog stampanja, moze i neka mini forma kao maska, nije bitno.

Dakle, imam 10 korisnika koji koriste isti izvjestaj i taj izvjestaj pune podacima preko upita. Sve funkcionise jer upitom filtriram ono sto kome treba samo sto im taj "univerzalni" obrazac predstavlja problem jer ne mogu unijeti neke svoje podatke koji taj izvjestaj cine autenticnim.

Nadam se da nisam previse zakomplikovao pitanje.

Svaka pomoc je dobro dosla.... hvala unaprijed!
 
Odgovor na temu

Getsbi

Moderator
Član broj: 124608
Poruke: 2739



+33 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja04.05.2013. u 18:27 - pre 103 meseci
Recimo na događaj On Activate izveštaja napošeš ovakav kod.

Code:
Me![UnboundPoljeNaIzveštaju] = Forms![NazivOtvoreneForme]![PoljeNaFormi]

 
Odgovor na temu

Miki2013
Sarajevo

Član broj: 313952
Poruke: 68



+2 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja04.05.2013. u 19:03 - pre 103 meseci
Citat:
On Activate izveštaja


ne mogu da nadjem taj event na izvjestaju.

Ima on print, on format i on retreat
MS Access 2003 je u pitanju

[Ovu poruku je menjao Miki2013 dana 04.05.2013. u 20:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

BiloKoje
Beograd

Član broj: 40147
Poruke: 385



+4 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja04.05.2013. u 19:51 - pre 103 meseci
Report ima On Activate, Footer i Header nemaju.
Mada, mislim da je sasvim prihvatljivo da u On Format sekcije staviš kod koji ti je kolega Getsbi predložio.
 
Odgovor na temu

Miki2013
Sarajevo

Član broj: 313952
Poruke: 68



+2 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja04.05.2013. u 20:18 - pre 103 meseci
Rijeseno!

U samom startu sam napravio gresku imenujuci Unbound polja prema jednoj tabeli.

Sada sam samo kao record source naveo putanju do polja na formi i fercera.

Hvala na sugestijama koje su mi pomogle da se malo vise skoncentrisem na problem.


[Ovu poruku je menjao Miki2013 dana 04.05.2013. u 21:28 GMT+1]
 
Odgovor na temu

BiloKoje
Beograd

Član broj: 40147
Poruke: 385



+4 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja04.05.2013. u 20:42 - pre 103 meseci
Evo promera, na brzinu. Na Form1 se nalazi Text0 i dugme Preview Report, unesi bilo šta u tekst boks, klikni na dugme, na reportu će se pokaza ti to što si uneo u text3, u ReportFooter.
Na ReportFooter On format stoji kod:
Code:
Me.Text3 = Forms!form1!Text0



edit: Nisam video da si već rešio problem, svejedno neka primer ostane, možda nekome bude od koristi.

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Miki2013
Sarajevo

Član broj: 313952
Poruke: 68



+2 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja04.05.2013. u 20:50 - pre 103 meseci
Hvala drugar na trudu... ipak ono kako sam opisao funkcionise fantasticno.
Opisat cu kako sam to uradio:

Napravio sam posebnu tabelu sa potrebnim podacima a zatim na osnovu nje napravio malu formu.
E sad pošto se radi o tabeli sada svaki korisnik ima već "pripremljene" svoje podatke.
Znaci dovoljno je samo da se u formi pozicionira na svoje podatke i nakon klika na report, isti se popunjava upravo tim podacima.

Veoma jednostavno, samo sto se covjek mora namuciti da bi dosao do jednostavnih rjesenja.

A tebi u svakom slucaju hvala na trudu i pomoci.

Srdacan pozdrav!
 
Odgovor na temu

BiloKoje
Beograd

Član broj: 40147
Poruke: 385



+4 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja04.05.2013. u 21:35 - pre 103 meseci
Smeštanje podataka u tabelu je, mislim, bolje rešenje nego unošenje svaki put kad se otvara report tih podataka. Ti si malo bio neprecizan u prvom postu, upravo si napisao da se radi o podacima koji bi se unosili neposredno pred štampu, bez naznake da li se podaci trebaju sačuvati ili su samo za jednokratnu upotrebu.
Sad da malo sitničarim, ako se već radi o predefinisanim podacima, vezanim za određenog korisnika, zašto onda podatke unosiš u unbaund polja, nije li bolje i tu "pomoćnu" tabelu povezati sa ostalima. Naravno, ne znam šta je "predmet rada", moguće da je ispravniji tvoj pristup, ako je recimo bitno ko je štampao, odnosno da svaki korisnik raspolaže svim zapisima, bez obzira ko ih je uneo, samo se na "papiru" obnačava podaci razlikuju zavisno od toga ko štampa izveštaj.
Dakle, ovo je samo razmišljanje, možda malo i van teme, kao što rekoh, može nekom da zatreba.
Pozdrav i tebi.
 
Odgovor na temu

Miki2013
Sarajevo

Član broj: 313952
Poruke: 68



+2 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja04.05.2013. u 22:36 - pre 103 meseci
Prvobitno mi je bila zamisao da ti podaci budu privremeni jer su mi potrebni samo jednom godisnje (za konacni izvjestaj)
A onda sam vidio da je bolje rjesenje ici kroz tabelu pa tu tabelu "isprazniti" kad se zavrsi posao.

Postupak je da preko te male forme na dugme pozivam jedan upit koji mi puni tabelu podacima po zadatim kriterijima a unbound polja sam stavio na vec predefinisani obrazac na koji sam unio logo i sve ostale "zajednicke" stvari a unbound polja "nanio" na prostor koji je dinamican u tom izvjestaju i koji se
puni tim privremenih podacima.

U svakom slucaju vijuge u malom mozgu sam doveo do usijanja kako da to najprostije rijesim bez kojekakvih nepotrebnih relacija, tabela itd.

Oprosti drugar ako mi je pitanje bilo malo konfuzno jer sam i sam "lutao" kako da ga uopste formulisem a da me shvatite... ipak sam ja jos uvijek pocetnik.

Pozdrav!
 
Odgovor na temu

Getsbi

Moderator
Član broj: 124608
Poruke: 2739



+33 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja05.05.2013. u 06:12 - pre 103 meseci
Prvo da pohvalim to što si uporan i vredan.
No, na ovo toplo vreme nije baš celishodno dovoditi vijuge do usijanja. Slažem se sa onim što je kolega BiloKoje primetio. Podaci u Headeru i Footeru treba da su deo korisnikovih podataka ili podataka onog ko kreira izveštaj, što upravo potvrđuje potrebnost relacija.
Temporari ili privremene tabele su stari programerski trik. Koriste se kad hoćeš problem da rešiš na brzinu, a sa velikom dozom sigurnosti. Ono što one ne daju je istorija, jer brišeš zapise. Ne možeš da dokažeš njihovo ranije postojanje.
Mnogo kvalitetnije rešenje je insistirati od početka na dobrom informacionom modelu.

Predlažem da ispratiš dve Top teme: http://www.elitesecurity.org/t...-Access-baza-Odrzavanje-zgrade i http://www.elitesecurity.org/t...janje-investicionim-projektima koje vode Zoran i Zidar. Videćeš kolio je kvalitetno postavljen model dobar osnov za kasnije kreiranje izveštaja bilo ekranskih, bilo papirnih.

Na ovaj način ćeš prestati o sebi da razmišljaš kao o početniku.

Pozdrav.
 
Odgovor na temu

Miki2013
Sarajevo

Član broj: 313952
Poruke: 68



+2 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja09.06.2013. u 19:37 - pre 101 meseci
Da ne otvaram novu temu jer moje pitanje ima veze sa mojim prethodnim postovima ovdje.

Postoji li mogucnost klikom na odabranu vrijednost sa combo boxa istovremeno izvrsiti filtriranje podataka u izvjestaj?

Da opisem "problem"

Kada kliknem na vrijednost u combo boxu dobijem prikaz "odredjenih" dinamickih podataka na formi (to su oni podaci koji sa ove mini forme idu u zaglavlje i podnozje izvjestaja)... uz istovremeno otvaranje izvjestaja.

To sve lijepo radi sa sljedecim kodom..


Code:
Private Sub Org_cjelina_AfterUpdate()
    
    With CodeContextObject
        DoCmd.GoToControl "[Uprava_latinica]"
        DoCmd.FindRecord .Org_cjelina, acEntire, False, , False, acCurrent, True
        Me.Org_cjelina = Value
        DoCmd.OpenReport "Zapisnik", acPreview
    End With
End Sub 



"Problem" je sto nakon ovoga dolazi ono "Like" iz upita "unesi nesto da bih filtrirao" mislim na podatke iz druge tabele odnosno podatke koji se odnose na ovog korisnika koji pravi izvjestaj jer su podaci svih ostalih korisnika u istoj tabeli. U suprotnom ako izbacim ono Like... dobijem dinamicko zaglavlje i podnozje ali sa svim podacima a meni trebaju filtrirani.

Ukratko moze li se ovo automatizovati bez onog dodatnog prozorcica "Like"... da mi prilikom izbora odmah i filtrira podatke od tog korisnika i prikaze ih u izvjestaju.

Nije neko zlo ni ovako sa Like ali ako se vec moze to rijesiti drugacije bilo bi dobro...

Hvala unaprijed za svu pomoc koju sam dobio na ovom forumu.
 
Odgovor na temu

Zoran.Eremija
Zoran Eremija
SYSTEM ANALYST
Freelancer
Beograd

Član broj: 251342
Poruke: 855
*.kbcnet.rs.

Sajt: zoraneremija.wix.com/erem..


+47 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja09.06.2013. u 19:53 - pre 101 meseci
Okacite primer, brze i lakse ce se razumeti sta u stvari zelite.
 
Odgovor na temu

Miki2013
Sarajevo

Član broj: 313952
Poruke: 68



+2 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja09.06.2013. u 20:30 - pre 101 meseci
Nemam vremena da je praznim jer ce nesto ostati sto nije za javni auditorij pa cu nagrabusiti, radi se o povjerljivim stvarima.
Ako je pitanje konfuzno, izvinjavam se ... ni sam nisam znao kako ga definisati.

Jednostavnije je recimo mogucnost definisanja parametara upita preko jednog combo boxa.
 
Odgovor na temu

Trtko
Koprivnica

Član broj: 69494
Poruke: 695
*.adsl.net.t-com.hr.



+8 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja11.06.2013. u 20:17 - pre 101 meseci
Pa naravno da je !
Samo treba pljunut u prste i to isprogramirati.

Napraviš programski novi Query po parametrima koji ti trebaju i taj query koristiš u izvještaju !

 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.100.46-69.q9.net.



+79 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja11.06.2013. u 20:43 - pre 101 meseci
Trtko je u pravu. A moze i bez parametara, samo dodas WhereCondition u postojecu komandu DoCmd.OpenReport "Zapisnik", acPreview. Na fomi definises sta hoces da filtriras (kroz combo box, naravno) pa to prebacis u WhereCondition za DoCmd.OpenReport. Ne zezam se, ovo je ziva istina, samo pocetnici koriste pramater u kverijima.

 
Odgovor na temu

Miki2013
Sarajevo

Član broj: 313952
Poruke: 68



+2 Profil

icon Re: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja16.06.2013. u 15:11 - pre 101 meseci
Citat:
Trtko:
Pa naravno da je !
Samo treba pljunut u prste i to isprogramirati.

Napraviš programski novi Query po parametrima koji ti trebaju i taj query koristiš u izvještaju !



Pozdrav!

Bio sam na putu pa nisam prije stigao odgovoriti.

Trtko... hvala na odgovoru ali osjecam da zraci cinizmom... nema veze... idemo dalje... ocito nisi dobro razumio moju zadnju recenicu u prethodnom postu
a ona se odnosila na pitanje "Mozda bi bilo jednostavnije pitati.... moze li se..." a ne kao konstatacija.

Mislim da je forum mjesto gdje se treba pomoci ljudima koji uce jer i ti a i svi ostali ste ucili i jos uvijek ucite izmedju ostalog na ovom i drugim forumima bas kao i ja.

Dakle, trazio sam rjesenje i na raznim forumima i u helpu (nazalost engleski mi je losija strana) i nisam ga nasao ali rijesio sam moj "problem"
bez icije pomoci vodeci se logikom i bez "pljuvanja u prste i programiranja" tako sto sam u kriteriju upita stavio samo da "uzima" odabranu vrijednost na formi
i koristi je kao kriterij s tim sto sam se umjesto Combo boxa odlucio za List box jer mi je preglednije.

Hvala na pomoci!
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Unos dinamickih podataka u zaglavlje i podnožje izvještaja

[ Pregleda: 5104 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.