Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

taster na led preko 485

[es] :: Elektronika :: Mikrokontroleri :: taster na led preko 485

[ Pregleda: 2728 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dakinet
yu1

Član broj: 188981
Poruke: 172
85.222.216.*



+1 Profil

icon taster na led preko 48522.01.2013. u 10:56 - pre 90 meseci
ima li neko ideju kako da umrežim dva procesora da pričaju preko 485, da na jednom bude taster a na drugom led, pa kad kliknem na taster "ovde" da se upali led "tamo".
Pozdrav
 
Odgovor na temu

ZAS011
Uzgajivač šargarepe izakuće
Beograd, Vračar

Član broj: 288510
Poruke: 4178
123.232.106.109.adsl.dyn.beotel.net.

ICQ: 8713400
Sajt: www.justfuckinggoogleit.c..


+457 Profil

icon Re: taster na led preko 48522.01.2013. u 11:17 - pre 90 meseci
Zna čika Toma
--
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
 
Odgovor na temu

dakinet
yu1

Član broj: 188981
Poruke: 172
85.222.216.*



+1 Profil

icon Re: taster na led preko 48522.01.2013. u 11:41 - pre 90 meseci
U to nema sumnje :)
 
Odgovor na temu

micromatic
Hrvatska

Član broj: 37825
Poruke: 85
217.68.80.*

Sajt: www.micromatic.hr


Profil

icon Re: taster na led preko 48522.01.2013. u 13:59 - pre 90 meseci
Malo nejasno postavljeno pitanje! Probaj svakako bolje pojasniti što želiš.

Pretpostaviti ću da se radi o testiranju RS485 "umrežavanja" dva kontrolera jer za paljenje ledice najednom kraju parice tipkom na drugom kraju dovoljne su samo žice.

Dakle imaš dva kontrolera kojima je serijsko sučelje vezano po RS485 standardu. Oba imaju podešene iste brzine i formate prijenosa. Onaj s tipkom na nekom ulazu radi predaju a onaj s ledicom na izlazu prijem serijske komunikacije. Ovisno o stanju tipke šalješ recimo P za pritisnutu tipku ili O za otpuštenu tipku. Kad onaj s ledicom primi P upališ ledicu a ako primi O ugasiš ledicu (ili ako ne primi ništa). Ovo je najjednostavnije pojašnjenje.Tu sad nastupa sva ostala moguća programska zavrzlama. Npr: želiš li na jedan pritisak tipke upaliti a na sljedeći ugasiti ledicu treba tu logiku ugraditi na prijemnoj strani. Ja bi doduše to odradio rađe na predajnoj ali ako malo bolje pojasniš što ti treba mogu pomoći.
 
Odgovor na temu

dakinet
yu1

Član broj: 188981
Poruke: 172
*.dynamic.sbb.rs.



+1 Profil

icon Re: taster na led preko 48522.01.2013. u 23:46 - pre 90 meseci
Citat:
Malo nejasno postavljeno pitanje! Probaj svakako bolje pojasniti što želiš.


Preformulisaću u vidu zadatka:
......................................................................................
U cilju ućenja i savladavanje umrežavanja dva i više kontrolera, potrebno je obezbediti
RS485 komunikaciju između dva kontrolera, u smislu kad prvi nešto kaže
(naveo sam najprostiji primer koga sam se setio jedan je na prekidaču a drugi na ledu),
drugi da ga razume šta je rekao i da izvrši i obrnuto.
........................................................................................
Citat:
Pretpostaviti ću da se radi o testiranju RS485 "umrežavanja" dva kontrolera jer za paljenje ledice najednom kraju parice tipkom na drugom kraju dovoljne su samo žice.

Dobra pretpostavka, cilj je učenje.


Citat:
Dakle imaš dva kontrolera kojima je serijsko sučelje vezano po RS485 standardu. Oba imaju podešene iste brzine i formate prijenosa. Onaj s tipkom na nekom ulazu radi predaju a onaj s ledicom na izlazu prijem serijske komunikacije.

Kako da implementiram ovaj zahtev?


Citat:
Ovisno o stanju tipke šalješ recimo P za pritisnutu tipku ili O za otpuštenu tipku. Kad onaj s ledicom primi P upališ ledicu a ako primi O ugasiš ledicu (ili ako ne primi ništa).

Ovaj deo sam skontao, definišem pin, deklarišem promenjivu i u zavisnosti od pina menja mi se promenjiva. Sad samo treba nekako preneti ovu promenjivu od kontrolera "A" do kontrolera "B". Sa "B" strane treba isčitati dolaznu promenjivu i u zavisnosti od stanja pali ili ne led.


Citat:
Npr: želiš li na jedan pritisak tipke upaliti a na sljedeći ugasiti ledicu treba tu logiku ugraditi na prijemnoj strani.

Za početak bih probao sa klasičnim prekidačem on/off. BTW prošle noći sam pisao kod za ovu zavrzlamu (pritisnem taster upaljeno, ponovo pritisnem ugašeno).
Evo kako sam ja to napisao i odlično mi radi
Code:
#define evacuate_inp PIND.5  //definišem ulazni pin
unsigned int evacuate;                   //deklarišem promenjivu

 if (evacuate&!evacuate_inp){       //proveravam dal je taster pritisnut ponovo
             
            while(evacuate&!evacuate_inp){    //ostajem u petlji dok je pritisnut
                    delay_ms(50);      //debounce vreme
                    }
            
            evacuate=0;   //promenjivoj dodeljujem vrednost 0
            }
                 
        if (!evacuate_inp){    //proveravam dal je taster pritisnut
                
            while(!evacuate_inp)  //ostajem u petlji dok je taster pritisnut
                delay_ms(50);    //debounce vreme
                LED1=0;        //palim led
                
            
               evacuate=evacuate_inp;  //promenjivoj dajem vrednost očitanog pina pre izlaska iz petlje
            }  
              
        if (evacuate>=1) LED1=0;      //ako je promenjiva 1 pali led
        if (evacuate<1) LED1=1;   //ako je promenjiva 0 gasi led  

Trudio sam se da uprostim koliko je to moguće.

Hvala na pomoći
 
Odgovor na temu

Genie_1984
Novi Sad

Član broj: 61150
Poruke: 93



+1 Profil

icon Re: taster na led preko 48523.01.2013. u 00:53 - pre 90 meseci
Ono što ti treba da implementiraš je protokol koji ce razumeti svi "umreženi" mikrokotroleri.
Uobičajan format je adresa (kome su podaci namenjeni), komanda (šta da radi) ,parametri(ako su potrebni za komandu) i CRC.

Pronadji knjigu "Serial Port Complete:Programming and Circuits for Rs-232 and Rs-485 Links and Networks" i u poglavnju "Network programming" ti je lepo objašnjeno šta je obavezno prilikom realizacije

Imaš i primera na netu (npr. Winpenny rs485 ali nije kompletan,možeš da vidiš samo princip,mada bi za led ON/OFF bio ok,pri tome da je tu primer za MASTER/SLAVE konfiguraciju).

Pozdrav








 
Odgovor na temu

m51
tu i tamo

Član broj: 244167
Poruke: 67
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: taster na led preko 48523.01.2013. u 13:06 - pre 90 meseci
Smatram da je u ovome preskočen jedan korak. Najbolje bi bilo da prvo savladaš RS232 komunikaciju, što je i softversk aosnova RS485 komunikacije. Kada postigneš da ono što si hteo sa RS485 radi sa RS232 lako ćeš preći na napredne teme (izvesni hardverski dodaci, a softver može i da ostane isti).
 
Odgovor na temu

dakinet
yu1

Član broj: 188981
Poruke: 172
85.222.216.*



+1 Profil

icon Re: taster na led preko 48524.01.2013. u 09:54 - pre 90 meseci
@Genie_1984
Slab sam sa engleskim, jel ima neka domaća literatura?

@m51
Može za početak i 232

Ima li neko primer koda kako se definiše rs232 protokol, kako da kontroleru "A" kažem pošalji promenjivu "prekidač", kako da mi kontroler "B" primi poslatu promenjivu.

drugi korak bi bio da kontroler "B" vrati informaciju kontroleru "A" (uspešno sam primio informaciju ili nisam primio informaciju)

Ja bih posle usložnio dodatno i prilagodio izlazima/ulazima.

Hvala
 
Odgovor na temu

ZAS011
Uzgajivač šargarepe izakuće
Beograd, Vračar

Član broj: 288510
Poruke: 4178
123.232.106.109.adsl.dyn.beotel.net.

ICQ: 8713400
Sajt: www.justfuckinggoogleit.c..


+457 Profil

icon Re: taster na led preko 48524.01.2013. u 17:57 - pre 90 meseci
RS-232 i RS-485 su hardverska "podloga" putem koje se vrši komunikacija, protokoli su nešto sasvim drugo.
RS-232 je serijska komunikacija nebalansnim (asimetričnim) linijama, naponskog tipa, RS-485 je serijska komunikacija balansiranim (simetričnim) linijama, naponskog tipa, RS-422 je slična RS-485 samo što je strujnog tipa.
Opet da ti napomenem, protokoli su isključivo softverske prirode.

Što se jezika tiče, potrudi se da naučiš engleski, bez njega ćeš teško da "plivaš" u ovim vodama.
--
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
 
Odgovor na temu

dakinet
yu1

Član broj: 188981
Poruke: 172
*.dynamic.sbb.rs.



+1 Profil

icon Re: taster na led preko 48527.01.2013. u 08:28 - pre 90 meseci
@micromatic
Druže jel imaš primer za komunikaciju između dva kontrolera?
 
Odgovor na temu

dakinet
yu1

Član broj: 188981
Poruke: 172
85.222.216.*



+1 Profil

icon Re: taster na led preko 48528.01.2013. u 09:20 - pre 90 meseci
evo ga odličan tutorijal za UART komunikaciju u jednom pravcu, moze li mi neko pomoci da ovu komunikaciju prevedem u 485?

http://www.newbiehack.com/UART-OneWay-ChipToChip.aspx

Code:
The Transmitting Chip's Program:

#define numberOfButtons 1

include <avr/io.h>
#include"ButtonPress.h"

int main(void)
{
DDRB |= 1 << PINB1;
DDRB &= ~(1 << PINB0);
PORTB |= 1 << PINB0;

int UBBRValue = 25;

//Put the upper part of the baud number here (bits 8 to 11)
UBRR0H = (unsigned char) (UBBRValue >> 8);

//Put the remaining part of the baud number here
UBRR0L = (unsigned char) UBBRValue; 

//Enable the receiver and transmitter
UCSR0B = (1 << RXEN0) | (1 << TXEN0);

//Set 2 stop bits and data bit length is 8-bit
UCSR0C = (1 << USBS0) | (3 << UCSZ00); 

while (1)
{
if (ButtonPressed(0, PINB, 0, 100))
{
PORTB ^= 1 << PINB1;

//Wait until the Transmitter is ready
while (! (UCSR0A & (1 << UDRE0)) ); 

//Get that data outa here!
UDR0 = 0b11110000;
}
}
}


Code:
The Receiving Chip's Program:

include <avr/io.h>
int main(void)
{
DDRB |= (1 << PINB0);

//Communication UART specifications (Parity, stop bits, data bit length) 
int UBRR_Value = 25; //This is for 2400 baud
UBRR0H = (unsigned char) (UBRR_Value >> 8);
UBRR0L = (unsigned char) UBRR_Value;
UCSR0B = (1 << RXEN0) | (1 << TXEN0);
UCSR0C = (1 << USBS0) | (3 << UCSZ00);

unsigned char receiveData;
while (1)
{
while (! (UCSR0A & (1 << RXC0)) );

receiveData = UDR0;

if (receiveData == 0b11110000) PORTB ^= (1 << PINB0);
}
}
 
Odgovor na temu

ZAS011
Uzgajivač šargarepe izakuće
Beograd, Vračar

Član broj: 288510
Poruke: 4178
123.232.106.109.adsl.dyn.beotel.net.

ICQ: 8713400
Sajt: www.justfuckinggoogleit.c..


+457 Profil

icon Re: taster na led preko 48528.01.2013. u 10:05 - pre 90 meseci
Ti, izgleda, ne čitaš dobro ono što je napisano.
RS-232, RS-485, RS-422, ... su ELEKRTIČNI načini povezivanja između uređaja/kontrolera.
Ovi snippet-i će raditi na bilo kom hardverskom interfejsu.

Znači, ako hoćeš RS-485, sa svake strane bi trebalo da imaš MAX485 za half-duplex ili MAX488 za full-duplex.
--
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
 
Odgovor na temu

micromatic
Hrvatska

Član broj: 37825
Poruke: 85
217.68.80.*

Sajt: www.micromatic.hr


Profil

icon Re: taster na led preko 48528.01.2013. u 12:11 - pre 90 meseci
Evo mala pomoć.

Napravio sam mali tutorial. nadam se da će pomoći.
 
Odgovor na temu

dakinet
yu1

Član broj: 188981
Poruke: 172
85.222.216.*



+1 Profil

icon Re: taster na led preko 48528.01.2013. u 13:36 - pre 90 meseci
@ZAS011
Ukapirao



@micromatic
Odličan tutorijal pogledaću danas posle posla detaljnije.
Hvala.
 
Odgovor na temu

ZAS011
Uzgajivač šargarepe izakuće
Beograd, Vračar

Član broj: 288510
Poruke: 4178
123.232.106.109.adsl.dyn.beotel.net.

ICQ: 8713400
Sajt: www.justfuckinggoogleit.c..


+457 Profil

icon Re: taster na led preko 48528.01.2013. u 15:09 - pre 90 meseci



--
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
 
Odgovor na temu

micromatic
Hrvatska

Član broj: 37825
Poruke: 85
217.68.80.*

Sajt: www.micromatic.hr


Profil

icon Re: taster na led preko 48529.01.2013. u 13:09 - pre 90 meseci
Napravljena je još mala dopuna tutoriala

Ako nešto treba dodatno pojasniti tu sam.
 
Odgovor na temu

dakinet
yu1

Član broj: 188981
Poruke: 172
85.222.216.*



+1 Profil

icon Re: taster na led preko 48531.01.2013. u 09:12 - pre 90 meseci
Bravo druže!, svaka ti čast!

Hteo sam te pitati za ovaj slučaj koji si obradio u dopuni:
jedan uređaj na više uređaja i obrnuto.

Genijalno ovako detaljno objašnjenje nisam očekivao.
Hvala ti, puno si pomogao.
Veliki pozdrav
 
Odgovor na temu

micromatic
Hrvatska

Član broj: 37825
Poruke: 85
217.68.80.*

Sajt: www.micromatic.hr


Profil

icon Re: taster na led preko 48512.02.2013. u 07:37 - pre 90 meseci
@dakinet

I kako napreduješ?
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Mikrokontroleri :: taster na led preko 485

[ Pregleda: 2728 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.