Pozdrav Drustvo, imam jedan problem.
Trebam u svoje kuciste ubaciti maticnu plocu EPoX VIA KT600, umesto stare ASUS A7V133-C, znam da "ubodem" sav hardver, ali problem lezi u tome sto ne znam gde trebam na maticnoj ploci da ubodem sledece kablove:
- Turn on/off Taster na kucistu
- Restart Taster na kucistu
- Speaker (mali zvucnik u kucistu)
- Zelena led dioda
- Crvena led dioda (signalizira rad HDD-a)
Imam User`s Manual za ovu plocu, ali tamo nista konkretno ne pise, pa sam mislio mozda moze neko na forumu da mi pomogne.
Nema skracenica, odnosno pored skracenice je odmah dat pun tekst, jer se radi o crtezu sa objasnjenjima. Nije fotografija ploce sa skracenicama, nego bas crtez sa oznakama.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
momci snaso sam se, povezao sve kako treba, bar tako mislim, i kad ukljucim komp nece da baci sliku monitoru, ne vidim ni bios, ni nista, monitor se ponasa kao kad je komp iskljucen. Mozda ova EPoX 8K-RAI ploca ne podrzava slabe procesore kao sto je duron 850mhz, ili pak sa grafickom GeF2 MX400 nesto nije u redu. Zaboravio sam da kazem, da kad ukljucim pc cuje se zvucni signal iz kucista na odprilike svakoj 3. sec. (kao kad nema ram memoriju, samo sad sporiji interval signala).
Neznam sta da radim, kupio bi nove neke komponente ali sam puko za maturu u vrednosti odprilike Athlon64 2800 + s754 neka gigabite ploca i mozda 256ddram (bolje da sam hardver kupio i otiso na matursko u bokserice, ako smem da se tako duhovito izrazim).
Zeza te neki kontakt.Najverovatnije memorija i/ili graficka nije dobro legla.
Takodje obavezno resetuj BIOS da bi se sva podesavanja vratila na Default.
(Dok je kompjuter iskljucen premestis dzamper JCMOS iz polozaja 1-2 u 2-3 10-ak sekundi i onda vratis u prvobitni polozaj.( Oznaka i polozaji se vide na slici www.epox-europe.com/ima...inboards/ep-8krai%20x_full.jpg ) )
Kolko ja dobro vidim radi se o zameni ASUS A7V133 ploce za ASUS KT600 plocu. Ti si naveo da menjas samo plocu a ne plocu i jos nesto, a kolko se secam, ta stara ploca radi sa SDRAM memorijom a za novu ti treba DDRAM memorija. Da li si kupio i novu memoriju posto stara SDRAM memorija nikako nece moci na tu novu plocu!!!
Za plocu nisi dobro primetio - radi se o Epox-u,ali primetio si nesto mnogo mnogo vaznije a to je moguci problem oko tipa memorije.Ako ti je imenjak pobrljao memorije i na silu nagurao staru SD-RAM u DDR slotove onda je to vec gadan problem.
Momci nisam toliko blesav, za epox plocu sam pozajmio od ortaka ddram ali od 128 mb, dok ne kupim od 512 i stavio sam moj procesor Duron 850Mhz u tu glupu epox plocu, i nece da baci sliku monitoru, onda sam sve ostavio na stranu, da je ne gledam jer kad je vidim odma se iznerviram.