Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem sa SELECT naredbom

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Problem sa SELECT naredbom

[ Pregleda: 2035 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Kondenzator
Studiram
BiH

Član broj: 273610
Poruke: 22
*.PPPoE-3391.sa.bih.net.ba.

Sajt: www.rodjendanskecestitke...


Profil

icon Problem sa SELECT naredbom18.01.2013. u 14:04 - pre 86 meseci
Pozdrav,

Napravio sam MySQL bazu i uspješno sam se konektovao na nju. U bazi sam napravio tabelu 'food' koja ima četiri kolone 'id', 'food', 'calories', 'zdravo_nezdravo'.

Pokušavam već 2 sata da izvršim ovaj dio koda, ali ne ide mi.

Code:

<?php
require 'mysqlconnect.inc.php'

//$query = "SELECT `food`,`callories` FROM `food` ORDER BY `id`";
$query = "SELECT `food`, `calories` FROM `food` ORDER BY `id`";
if($query_run = mysql_query($query))
{
    echo 'Query success';
    else
    {
    echo 'Query dont sucess';
    }
    
}
?> 


A evo koda za konektovanje sa bazom:

Code:
 
<?php
ini_set("display_errors",1);

$dbhost = 'localhost:3306   ';
$dbuser = 'root';
$dbpass = '';
$db = 'adatabase';

$conn = mysql_connect($dbhost,$dbuser,$dbpass);
mysql_selectdb($db);
if (!$conn) {
die('Could not connect: ' . mysql_error());
}
echo 'OK';
?>


Poruka koja mi se javlja kao greška je:

Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in C:\wamp\www\hari\index.php on line 5

EDIT

Promijenio sam tabelu u 'hrana' iz razloga sto sam mislio da polje 'food' i isti naziv tabele 'food' stvara problem. Medjutim ponovo dobijam istu grešku. Evo koje naredbe sam pokušao da propustim i ni jedna nije prošla:

Code:

//$query = "SELECT 'food', 'calories' FROM 'Hrana';
//"$query = "SELECT `food` FROM `Hrana`";"
//$query = "SELECT food FROM Hrana";
//$query = "SELECT 'food' FROM 'Hrana'";
$query = "SELECT `id` FROM `hrana`";


Uvijek ista greška....

[Ovu poruku je menjao Kondenzator dana 18.01.2013. u 16:06 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Aleksandar Klickovic
Owner
Daedalus Outsourcing
Beograd

Član broj: 204183
Poruke: 344
*.bvcom.net.

Sajt: petsq.me


+67 Profil

icon Re: Problem sa SELECT naredbom18.01.2013. u 18:35 - pre 86 meseci
Zar ti ne treba dva puta == u if?
Daedalus Outsourcing | Web Development | SEO | Instagram Followers - http://daedalus.co.rs
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 2748



+1122 Profil

icon Re: Problem sa SELECT naredbom18.01.2013. u 19:38 - pre 86 meseci
Greška je zato što nisi stavio tačku zarez posle require (u drugoj liniji). Pošto je treća linija prazna, a četvrta komentar problem se pojavio tek u petoj liniji i nema nikakve veze sa SQL upitom.

Uzgred, ne trebaju ti backtickovi, a naročito ne apostofi oko naziva polja odnosno tabela.
A i ono što ti je napisao Aleksandar je, takođe, greška, ali semantička, a ne sintaksna.
 
Odgovor na temu

plague
Software Developer
Auckland, NZ

Član broj: 46734
Poruke: 583
*.dynamic.sbb.rs.



+362 Profil

icon Re: Problem sa SELECT naredbom18.01.2013. u 19:56 - pre 86 meseci
@djoka_l

Mozes li da pojasnis zasto je if($query_run = mysql_query($query)) greska? Koliko se secam, ako se komanda izvrsi rezultat nje ce se upisati u $query_run i uci ce u if blok gde dalje moze da obrati, dok ako se ne izvrsi bice false i uletece u else blok (koga u ovom napisnom nema).

Ako ista, greska je sto echo treba da ide van if bloka u else deo, jer ce u if uci samo ako se izvrsi.

Code (php):

<?php
require 'mysqlconnect.inc.php';

//$query = "SELECT `food`,`callories` FROM `food` ORDER BY `id`";
$query = "SELECT `food`, `calories` FROM `food` ORDER BY `id`";
if($query_run = mysql_query($query))
{
    echo 'Query success';
}
else
{
    echo 'Query dont sucess';
}
   
?>
 


Example 1 u mysql_query.
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 2748



+1122 Profil

icon Re: Problem sa SELECT naredbom18.01.2013. u 21:10 - pre 86 meseci
Moja greška, pogledao sam samo ovlaš komentar. Naravno, if($query_run = mysql_query($query)) je OK. Međutim, varijabla $query_run se nigde ne koristi, pa je moglo i bez toga.

Ono što je, ipak, loša praksa je da se koristi osobina bilo kog jezika je da su ne nulte vrednosti jednake TRUE.

Uvek je bolje pisati
if( varijabla != 0)
od
if( varijabla )
 
Odgovor na temu

Gost




Profil

icon Re: Problem sa SELECT naredbom20.01.2013. u 10:00 - pre 86 meseci
hvala, rijesio sam problem.
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Problem sa SELECT naredbom

[ Pregleda: 2035 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.