Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F1827

[es] :: Elektronika :: Mikrokontroleri :: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F1827

Strane: 1 2

[ Pregleda: 9601 | Odgovora: 32 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

rsinisa
Siniša Radanočević
Smederevo

Član broj: 2716
Poruke: 1585
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+321 Profil

icon Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182715.12.2012. u 06:04 - pre 105 meseci
Kako bi sam tutorijal bio pregledniji, sva pitanja koja imate (i za PBP3 i za PROTON) postavljajte ovde.

Pozdrav.
Sinisha
 
Odgovor na temu

rsinisa
Siniša Radanočević
Smederevo

Član broj: 2716
Poruke: 1585
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+321 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182718.12.2012. u 09:08 - pre 105 meseci
Dve dobre vesti i jedno pitanje:

Drugar sa foruma poznat kao elektrostudio javio se da sve primere koje napišem za PBP3 prevede u asembler.
Još jedan drugar sa foruma poznat kao goran_68 hoće sve primere koje napišem u PBP3 da prevede u C.
Tako da će praktično ići 4 tutorijala istovremeno.

Verujem da će za C da bude puno interesenata. E sad pitanje: iako ja maksimalno podržavam da ide paralelno i ASM, i smatram da to može da bude samo od koristi, nisam siguran da li se elektrostudiu isplati da troši vreme na to jer ne verujem da će ikome, sem meni, to biti zanimljivo. Konkretno pitanje glasi: ima li interesenata za ASM tutorijal? Čak i ako nema, ako elektrostudio ima vremena i dobre volje, neka odradi taj deo, ja tu ideju maksimalno pozdravljam.

Pozdrav.
Sinisha


[Ovu poruku je menjao rsinisa dana 18.12.2012. u 12:28 GMT+1]
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15437
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2342 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182718.12.2012. u 10:53 - pre 105 meseci
ASM je extra koristan, cak i ovi sto cukaju C nekad moraju da odrade nesto u ASM-u tako da je znanje doticnog neophodno. Ako kolega ima vremena to ce sigurno napraviti tutorijal znatno korisnijim i univerzalnijim :)
 
Odgovor na temu

Darko_zed
Aleksinac

Član broj: 137277
Poruke: 2277
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.proelektro018.com


+97 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182718.12.2012. u 12:50 - pre 105 meseci
Citat:
Konkretno pitanje glasi: ima li interesenata za ASM tutorijal?

Meni bi bio zanimljiv cisto da prosirim vidike , ne bih da se maksimalno posvetim tome nego kao sto Bogdan rece veoma je koristan i donekle neophodan tako da
pozdravljam i podrzavam ideju.
 
Odgovor na temu

yt1nvs
programer,microm
srbija

Član broj: 231966
Poruke: 152
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+7 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182718.12.2012. u 18:14 - pre 105 meseci
podrzavam obe varijante a posebno ovo za C.
 
Odgovor na temu

tma1717
su

Član broj: 143692
Poruke: 25
*.ptt.rs.



+1 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182730.12.2012. u 21:30 - pre 104 meseci


verovatno početnička greška ali je ne nadjem..
 
Odgovor na temu

rsinisa
Siniša Radanočević
Smederevo

Član broj: 2716
Poruke: 1585
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+321 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182730.12.2012. u 21:58 - pre 104 meseci
Greška je moja, stavio sam zareze u jednu od poruka umesto ampersanda. Ispravno je ovako:

http://www.elitesecurity.org/t453500-1#3222526

Pozdrav.
Sinisha


[Ovu poruku je menjao rsinisa dana 31.12.2012. u 00:30 GMT+1]
 
Odgovor na temu

mooljacc
bl

Član broj: 108764
Poruke: 34
31.223.214.*



+9 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182725.02.2013. u 21:10 - pre 102 meseci
Imam pitanjce tice se razvojnog sistema ,posto se pomalo igram sa razvojnim i eksperimentisem zaglavio sam na jednom detalju ...npr.kad hocu da mi TA1 bude ulazni pin ,i da se izvrsava neka naredba pritiskanjem TA1.... to cemo lako odraditi stavimo da je port ulazni i digitalni ,i kazemo

symbol taster=porta.4
pocetak:
if taster=0 then

nesto...bla bla....

e sad ... kao sto sam napisao if taster=0 then .... stavio sam 0 zato sto na RA4 ima otpornik koji ide na +,i stalno je 1 na pinu,tasaterom mjenjamo stanje na 0...i ok to pije vode ...

e sad pitanje kako ja da iskoristim druge tastere ,koji nemaju otpornik na pinu ... posto ne mogu da ih natjeram da rade a mislim da je to razlog...ispravite me ako grijesim...




hvala :D
ljubav,sir i mir!!!!!!
 
Odgovor na temu

goran_68

Član broj: 89012
Poruke: 895
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+79 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182725.02.2013. u 21:41 - pre 102 meseci
Aktiviraj pull-up otpornike na tim pinovima.
gorankg
 
Odgovor na temu

mooljacc
bl

Član broj: 108764
Poruke: 34
31.223.214.*



+9 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182725.02.2013. u 22:17 - pre 102 meseci
Jesam ,ali opet nece..mozda grijesim u komandi


wpub.0=1

:/ ali opet mi nije jasno da li taj pull up otpornik sto ga aktiviram spojen sa pinom i masom ili pinom i plusom.... ako je sa masom ne vidim efekta posto taster pravi spoj sa masom i pinom pa otpornik dodje paralelno tasteru...




ljubav,sir i mir!!!!!!
 
Odgovor na temu

goran_68

Član broj: 89012
Poruke: 895
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+79 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182725.02.2013. u 22:40 - pre 102 meseci
Moraš da ih omogućiš i u OPTION registru. Pull-up je time vezan između pina i VCC.
gorankg
 
Odgovor na temu

mooljacc
bl

Član broj: 108764
Poruke: 34
31.223.214.*



+9 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182727.02.2013. u 21:30 - pre 102 meseci
Nasao sam u datasheetu gdje se podesava... pa cu da probam ...

vec imam jedan drugi problem koji mi se desavao na razvojnom ali evo sad i sa 12f629 piconjom.... napisao sam program da mi piconja ima dva izlaza tj. dve diode na izlazu .... i 4 prekidaca na ulazima ... svaki prekidac je odredjan mod rada ledica... npr. samo jedna... obe... naizmjenicno... itd..i to sljaka...
vec mi nije jasno sto svaki put kad upalim pic tj. cijelo kolo ... odmah mi svijetle diode iako ni jedan od prekidaca nije ukljucen...i kad ukljucim neki od prekidaca radi sve normalno .... iskljucim iskljuce se i diode... i onda radi bez problema dok opet ne otpojim sa baterije kolo... :/
ljubav,sir i mir!!!!!!
 
Odgovor na temu

Odin D.
Mlađi referent za automatizaciju
samoupravljanja

Član broj: 37292
Poruke: 2549



+8368 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182727.02.2013. u 22:09 - pre 102 meseci
Kad se mikrokontroler uključi, njegovi pinovi imaju neko definisano stanje nakon uključenja, i prije nego li se program mikrokontrolera počne izvršavati. Možeš pročitati u datasheetu za tvoj mikrokontroler na kom logičkom (naponskom) nivou su pojedini pinovi odmah poslje uključenja.
Ti tvoji pinovi na kojima su te diode očigledno su u stanju koje omogućava diodama da svijetle, a ti stanje tih pinova počneš da mijenjaš tek kasnije u programu kada pritisneš neki prekidač.

Ako hoćeš da ti diode ne svijetle po uključenju, onda odmah na startu programa, prije bilo čega drugog, dovedi te pinove na potreban nivo.
 
Odgovor na temu

mooljacc
bl

Član broj: 108764
Poruke: 34
31.223.214.*



+9 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182727.02.2013. u 22:16 - pre 102 meseci
HVALA! rijesio sam problem.
Ja sam mislio da je kod svih logicka 0,ocito nisam dobro mislio :)
ljubav,sir i mir!!!!!!
 
Odgovor na temu

mooljacc
bl

Član broj: 108764
Poruke: 34
31.223.214.*



+9 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182728.02.2013. u 21:07 - pre 102 meseci
ljudi navukao sam se na ove igracke :D


Hocu da napravim da sa jedim tasterom mjenjam vise modova rada ledica i na kraju da se ugase,stim da na druga dva ulaza gdje su prekidaci zadrzim njihove rezime rada.

npr.sad je nesto ovako
prekidac jedan ,blinka zelena
prekidac dva ,blinka crvena

ideja je da sa tasterom napravim tri rezima ;
rezim 1 ,blinkaju zajedno zelena+crvena
rezim 2 ,blinkaju naizmjenicno zelena/crvena
rezim 3 ,ugasi

nasao sam jedan primjer gdje ulazni port stavljen da je varijabla byte tipa
dim TEST as byte ' Variable TEST is of byte type
main: ' Start of program
TEST = 5 ' Constant TEST = 5

A TMR0 podesen da prima inpulse preko odredjenog pina
ako se
if TMR0=5 then nesto tj, ako je primio 5 inpulsa ...

sad mogu li ja njemu zadati vise konstanti npr.
test1=2
test2=3
TEST=5
if TMR0=2 then da radi rezim 1
i tako za rezim.2 i 3


Hvala




ljubav,sir i mir!!!!!!
 
Odgovor na temu

k_spale
Konic Slavisa
Loznica

Član broj: 251923
Poruke: 91
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+7 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182715.03.2013. u 20:41 - pre 102 meseci
Pozdrav.
Zanima me koju je naredbu bolje koristite GOTO ili DO,LOOP sto se tice petlji.
Mozeli da se koristi naredba DO,LOOP,UNTIL umesto IF,THEN za nadgledanje stanja ulaznig pina .

Ovako:

do until portb.0=0
loop



Umesto:

e:
if portb.0=0 then main
goto e







spale
 
Odgovor na temu

ZAS011
Uzgajivač šargarepe izakuće
Vanuatu

Član broj: 288510
Poruke: 4429

ICQ: 8713400
Sajt: www.justfuckinggoogleit.c..


+507 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182715.03.2013. u 21:45 - pre 102 meseci
Možeš bilo koju varijantu, jedinol što si tako "zaglavljen" u petlji dok ti portb.0 ne bude na log. 0. Za to vreme program ništa drugo ne može da radi. Moraš da osmisliš neki drugi način, npr. korišćenje interapta na portu b.

Od "beskonačnih" petlji najvišeobožavam:

While 1 = 1
...
...
...
Wend


--
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
 
Odgovor na temu

rsinisa
Siniša Radanočević
Smederevo

Član broj: 2716
Poruke: 1585
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+321 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182716.03.2013. u 00:01 - pre 102 meseci
Citat:
k_spale:
Pozdrav.
Zanima me koju je naredbu bolje koristite GOTO ili DO,LOOP sto se tice petlji.
Mozeli da se koristi naredba DO,LOOP,UNTIL umesto IF,THEN za nadgledanje stanja ulaznig pina .

Ovako:

do until portb.0=0
loop


Čitaš mi misli, to je planirano da bude sledeća lekcija, izlazak iz petlje kada se ispuni neki uslov.

Citat:

Umesto:
if portb.0=0 then main
goto e


Nisam proveravao kako tačno komapajler napravi to u ASM, ali ASM nema petlje već samo 2 tipa skoka i moguće je da napravi potpuno isti ASM, tako da je to po meni stvar ukusa i opredeljenja samog programera kojim stilom želi da piše programe.
Sa neke programerske strane gledano, preporuka je da GOTO treba izbegavati kad god je to moguće, ali ja ne volim da budem "ukalupljen" od strane nekih pravila ako meni iz nekog razloga to ne odgovara. Ako hoćeš da dobiješ kraći kod, probaš obe varijante i vidiš koja je dobitna.

Kao što reče Šćepa, ostaješ zaglavljen u petlji koja ne radi ništa drugo, ali ako ti je to cilj, onda je to ok.

Sve u svemu, kako kaže slogan jedne dečije emisije na TV-u koja se prikazivala poodavno: "Raspitaj se, razmisli, i odluči sam". Programiranje je kreativan proces i mnoge stvari odradiš kako ti se u tom trenutku čini adekvatno.

Pozdrav.
Sinisha
 
Odgovor na temu

jmikica
elektricar,dp plana

Član broj: 169489
Poruke: 20
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182719.04.2013. u 19:55 - pre 100 meseci
pozdrav PBP programerima,ali i ostalima.jasam se izgleda malo pogubio jer sam u svemu po malo kasnio.naime imam razvojnu plocicu od sinise i napravih PK2 ali sad probam da inicijalizujem LCD i ne ide.citah koliko mogu (nocu ) i kad mogu ali ne nadjoh taj segment oko inicijalizacije LCD-a.dosad sam lako to resavao sa 16f877 ali sa ovim piconjom nikako pa pretpostavljam da tu ima neka caka koju ja jos nisam ukapirao (naucio)molim za malu pomoc oko LCD-a da bih mogao nesto dalje da probam.pozdrav mikica.
 
Odgovor na temu

goran_68

Član broj: 89012
Poruke: 895
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+79 Profil

icon Re: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F182719.04.2013. u 20:20 - pre 100 meseci
Isto je kao i za 877. Nema neke razlike samo proveri kako si podesio ANSELA i ANSELB registre. Oni pinovi koje koristis za LCD treba da budu digitalni izlazi pa prema tome podesi i ANSEL registre.
gorankg
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Mikrokontroleri :: Sva pitanja u vezi tutorijala za 16F1827

Strane: 1 2

[ Pregleda: 9601 | Odgovora: 32 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.