Konacno sam nasao o cemu se radi. Problem je u samom drajveru za karticu. Ovo sam otkrio koristeci DPC Latency Checker (
http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml ) Po preporuci, iskljucio sam sve moguce drajvere koji nisu uticali na rad sistema, i uvek su rezultati bili isti (kad se pusti video u bilo kom plejeru, grafikon u programu na tom kompjuteru ide do same granice prelaska zutog bloka u crveni) sa tom verzijom drajvera za video karticu. Kad se "stresira" samo procesor ili samo memorija ili samo HD sve je OK, a probleme pravi samo video.
E sad, kad se stavi noviji drajver, tj pretposlednji koji podzava ovu karticu (ne mogu da stavim najnoviji jer mi se ne kupuje drugi S-VHS -> kompozitni video kabl a preko ovog koji imama kartica nece da prepozna da je ukljucen TV, a najnovoji drajver nema mogucnost rucnog izbora PAL sistema cak i uz pomoc budzenja u regostrima da prikazuje stari a ne novi nvidia kontrol panel) onda je grafikon u ovom programu na samoj granici prelaska zelenog u zuto, da ne pisem vrednosti, nije vazno, ali to je prilicno OK. To se desava kad se izabere bilo koji renderer u bilo kom plejeru, i samo kad se koriste 3D testovi u programima za test video sistema. Kad se koriste 2D testovi sve je ok, i ova kasnjenja su po 60, 70 mikrosekundi.
E sad, kad se pusti flash plejer, recimo sa youtube, bilo u browseru bilo u "standalone" plejerima koji koriste flash plugin (recimo koriste JW player za prikaz videa) da puste mp4 ili flv fajl, onda nema ovih problema i detektovana kasnjenja u ovom programu su isto 60 - 80 mikrosekundi. Ali ako se isti taj fajl pusti u plejeru koji koristi DirectX, onda pocnu kasnjenaj da budu po 800 - 900 mikrosekundi, tj na granici, uz taj poslednji drajver koji mogu da stavim da bih mogao da izaberem PAL TV. Da li to znaci da flash plugin ne koristi DirectX za prikaz videa, i posto je utvrdjen problem, novo pitanje je da li postoji neki nacin da se izbegne DirectX u video plejeru, tj da se nabaci neki renderer koji ne koristi DirectX, kao sto izgleda to radi flash plugin?