Ja: nikad nista nisam svirao niti ucio da sviram. Nije bilo mogucnosti za tako nesto. Ali sam oduvek imao zelju da naucim klavir. Sad sam sakupio neke pare i odlucio da je vreme da se kupi klavijatura.
Pare: 100-200e (mozda i malo vise ako se time zaista dobija neki kvalitet)
PC: laptop sa usb-om. Nemam onaj matori midi/game konektor
Mora: da ima mogucnost veze sa compom. Da mogu automatski da se beleze pritisnute dirke!
Bilo bi lepo: (ali nije neophodno) da klavijatura moze da svira samostalno. Mozda je nekad ponesem negde pa da ne moram da nosim i laptop.
Znaci uzeo bih nesto sto nije bas dno dna, da se ne raspadne cim ga pipnem. Ali takodje mi ne treba bog zna kakav kvalitet zvuka. Vise mi treba kvalitet samog instrumenta i dirki. Da to moze da potraje par godina.
Video sam da postoje midi klavijature koje zahtevaju PC i neki jeftini aranzeri. Workstations i synthesizers koji su mi zaista preskupi. 300e za najjeftiniji...
Ono sto mene trenutno zanima:
- koliko dirki treba da ima klavijatura da se lepo uci + da moze kasnije ok da se koristi?
Sto vise to bolje? 61 dovoljno? treba li mi vise? Veoma sam svestan da kad jednom kupim instrument, ne mogu da mu nalepim dodatne dirke ako mi zatrebaju. Pa na vreme treba odluciti koliko je ok
- Vidim da neki imaju full size a neki little/mini dirke. Sta je bolje?
Imam normalno debele i za nijansu duze muske prste.
- kako se gleda kvalitet dirki? koliko se brzo pritisne, jacina, osetljivost...?
Za sada sam nasao ove modele:
150e Casio CTK-2100 48 polifonija AHL
169e Casio CTK-3000
225e E-MU LONGboard 61 (na snizenju trenutno)
205e M-Audio Oxygen 61 (3rd Gen.)
110e YPT-210 aranžerska 61dirka
140e Yamaha PSR-E223 aranžerska
- 90e U-CONTROL UMX490
Imate li da preporucite jos koji model, mozda neku radnju gde mogu da ih vidim (ovi su iz: mitros i artistsistems), na sta jos treba obratiti paznju, nesto sto nisam pitao a vi znate da je vazno, itd?