Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Smarty pitanje - optimizacija rada!

[es] :: PHP :: Smarty template engine :: Smarty pitanje - optimizacija rada!

[ Pregleda: 4628 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

halex
Aleksandar Hajduković
Suvlasnik,Studio Bikini d.o.o.
Ljubljana

Član broj: 7673
Poruke: 18
*.dsl.siol.net

ICQ: 9833200
Sajt: www.kvadrati.com


Profil

icon Smarty pitanje - optimizacija rada!19.02.2004. u 12:31 - pre 204 meseci
Ko zna neki alat za pomoć u radu sa Smarty Template Engine-om?
Treba mi nesto sto transformiše HTML u TPL fajl i recimo da uz to izgeneriše i PHP fajl sa svim
Code:
$smarty->assign("ime smarty promenljive", vrednost promenljive)
vrednostima za sve Smarty promenljive iz tog TPL fajla!
 
Odgovor na temu

bluesman

Član broj: 4505
Poruke: 1895
*.215.EUnet.yu



+1 Profil

icon Re: Smarty pitanje - optimizacija rada!19.02.2004. u 14:07 - pre 204 meseci
TPL fajl i jeste HTML fajl uz dodate template tagove. znaci ti mozes da prikazes
$smarty->display ("neki_file.html");

E sad, ako sam ja dobor shvatio ti hoces da automatizujes proces ubacivanja smarty tagova u html koji bi zamenili statican tekst? Ako je to tako, onda ne vidim drugi nacin nego rucno ili neki search/replace.
Goran Pilipović fka bluesman
 
Odgovor na temu

halex
Aleksandar Hajduković
Suvlasnik,Studio Bikini d.o.o.
Ljubljana

Član broj: 7673
Poruke: 18
*.dsl.siol.net

ICQ: 9833200
Sajt: www.kvadrati.com


Profil

icon Re: Smarty pitanje - optimizacija rada!19.02.2004. u 14:22 - pre 204 meseci
Tako je. Treba mi zamena teksta sa Smarty promeljivima.
I pored toga da se izgenerišu dva PHP fajla koji opisuju taj template:

1. sadrži ASSIGN naredbe za sve varijable iz TEMPLATE-a
2. Sadrži dodelu vrednosti svim tim variablama (to je tekst iz HTML fajla koji se dodeljen kao string toj promenljivoj)
...

To bi bilo izvodljivo kad bih mogao oko nečega parsirati HTML koji napravim (a da prepoznam gde je informacioni sadržaj...
 
Odgovor na temu

noviKorisnik
Dejan Katašić
Novi Sad

Član broj: 13216
Poruke: 4533
*.bankmeridian.com

Sajt: www.novikorisnik.net


+5 Profil

icon Re: Smarty pitanje - optimizacija rada!19.02.2004. u 14:46 - pre 204 meseci
... kada posmatraš (proizvoljan) HTML output koji se dobija o browseru nemaš (skoro) nikakve informacije o logici kojom je kreirana ta stranica. Ne postoje promenljive niti bilo kakvi struktuirani podaci...

Ostaje da se radi prepoznavanje oblika a to je najlakše i najefektnije odraditi ručno (kao i što je već nagovešteno).
Uzima se HTML kod stranice i pravi Template (sve ručno - pravljenje petlji, definicija promenljivih,...). Ovo kasnije može da bude od koristi jer se na osnovu Templatea mogu izvlačiti podaci s nekog šablonizovanog sajta i dalje s podacima po volji. RegExp i dosta posla, ali može da bude močno!
 
Odgovor na temu

halex
Aleksandar Hajduković
Suvlasnik,Studio Bikini d.o.o.
Ljubljana

Član broj: 7673
Poruke: 18
*.dsl.siol.net

ICQ: 9833200
Sajt: www.kvadrati.com


Profil

icon Re: Smarty pitanje - optimizacija rada!19.02.2004. u 14:59 - pre 204 meseci
Sve je jasno. Imam vec par sajtova odradjenih u Smarty-ju, ali trebam nekako da ubrzam svoj rad. Za PHP je odradjeno. Radim sve objektno. Imam svoje napravljene generatore PHP klasa na osnovu opisne definicije polja - kreira mi i bazu, i SQL skript i php klasu za rad sa objektom i sam PHP fajl... Sve je to super samo kad radim sa Smarty-jem i kad radim multijezicki sajt nervira me da pisem svaki put u Smarty template imena promenljivih, pa potom u PHP fajlu (gde su tekstualni podaci za polja) da PHP promenljivama dodeljujem stringovima i potom u drugom PHP fajlu da te PHP promenljive ASSIGN-ujem na SMARTY promenljive. To mi je uvek rad sa 3 fajla - PHP za Smarty, PHP za Text definicije (odgovarajuci uvlaci PHP za Smarty u zavisnosti od jezika), Template fajl...
Razvoj je usporen, jeste da se kasnije isplati sve to, ali to bi se nekako moglo automatizovati, uveren sam.
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.racasse.se

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Smarty pitanje - optimizacija rada!20.02.2004. u 08:19 - pre 204 meseci
Visejezicki sajtovi se ne rade na takav nacin - pogledaj manual u vezi
gettext-a...
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

bluesman

Član broj: 4505
Poruke: 1895
*.62.EUnet.yu



+1 Profil

icon Re: Smarty pitanje - optimizacija rada!21.02.2004. u 00:18 - pre 204 meseci
@halex: ako ces vec tako onda je bolje da kreiras novu temu pa da je menjas on-the-fly, jedna tema je srpski, druga engleski (ili sta god), ali leka ti je predlozio kvalitetnije resenje.
Goran Pilipović fka bluesman
 
Odgovor na temu

halex
Aleksandar Hajduković
Suvlasnik,Studio Bikini d.o.o.
Ljubljana

Član broj: 7673
Poruke: 18
...192.59.138.dc.telemach.net.

ICQ: 9833200
Sajt: www.kvadrati.com


Profil

icon Re: Smarty pitanje - optimizacija rada!21.02.2004. u 01:03 - pre 204 meseci
Hvala za gettext()...
Interesantno, ali ovako na prvi pogled čini mi se da moram nekako da uključim tu ekstenziju u moj PHP... Odnosno ona je već tu samo je treba aktivirati u PHP.ini fajlu... Ali ja to ne mogu da naredim mom provajderu, a mogu samo sa tim da se zezam kod sebe u lokalu (ako ne grešim).
Kad smo već kod ekstenzija postoji li način da uz svoj website uključim GD graphic library za manipulaciju slikama (moj provajder to ne podržava a strašno mi treba neki image resizer da pravim thumbnail-ove on the fly)... Postoji li rešenje za taj problem? Je li postoji već neka funkcija u PHP koja to radi? U pitanju je PHP 4.2.2!
Inace, ne vidim šta je specijalno u gettext()-u... Ja imam isto kod sebe na sajtu strukture direktorijuma i u recimo "de" mi se nalaze tekstovi za nemacku verziju. Dam te tekstove nekom i on mi prevede na drugi jezik i imam verziju na drugom jeziku - jer radim sajt naravno sa Smarty-jem...

 
Odgovor na temu

NetworkAdmin

Član broj: 4445
Poruke: 609
*.bbone.utic.net.ba.



Profil

icon Re: Smarty pitanje - optimizacija rada!23.02.2004. u 08:34 - pre 203 meseci
to sto ti trazis je nesto ko pisati uz vjetar. Ja kad radim visejezicni sajt radim sve sa databazom gdje imam rekorde pa sad u zavisnosti koji je jezik te rekorde vadim iz baze.

Inace automatsko generisanje koda bojim se da bi lako mogao naletiti na security holes pogotovu kod automatskog generisanja queries.

Inace Smarty sam po sebi jako ubrzava posao, kad jednom imas HTML lako ti je ubaciti { $varijable } na mjestima dinamickog teksta loops i sta ti ja vec znam... sta ti treba.

Na nekom template ja nikad nisam imao vise od 5 do 10 varijabli naravno da koristim arrays za istovjetne vrste podataka pa onda mi php kod nije tako tesko napisati. Moj ti je savjet da velike templates podjelis i manje djelove "widgets" koje mozes koristiti i na drugim djelovima sajta, to jeste reciklirati.

Evo ti primjer jedne tabele za multijezicni sajt
Code:
CREATE TABLE `languages` (
  `lang_code` char(2) NOT NULL default '',
  `descr` varchar(128) NOT NULL default '',
  `name` varchar(128) NOT NULL default '',
  `value` text NOT NULL,
  `topic` varchar(24) NOT NULL default ''
) ENGINE=MyISAM; 


e sad napravis petlju koja ce praviti asign ($tablela['name'][$i] ,$tablela['value'][$i]);
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Smarty template engine :: Smarty pitanje - optimizacija rada!

[ Pregleda: 4628 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.