Vidi, u celoj prici, mora se izdvojiti nekoliko pojmova, znaci, cime hoce neko da se bavi, recimo neka ide ovako:
- Arhitekta, za ovo ti ne treba cak nijedan program, kad dobro savladas gradivo (mada tu su godine iskustva u struci) posao mozes obavljati grafitnom olovkom i skicama.
-Tehnicar, treba da savladas razne programe, u zavisnosti sta ces da radis, dal ce to biti vodovod, kanalizacija, elektrika... U svakom slucaju, bolji program olaksava posao, ali svi ovi poslovi se rade vec vekovima ili decenijama, tako da neke preterane vajde od 3d-a tu nemas, u najgorem slucaju, na program, mozes da gledas kao nepogresivi lenjir, rapidograf nece iscuriti i mozes da postavis osnovu gde god hoces na papiru. Moja keva je tamo neke davne godine, programirala ploter, unosio si vektore i tako je masina iscrtavala projekat.
-Staticar, znaci sve te sile koje sagledavas, bas i nemaju neke veze sa arhitekturom, mislim, sa tim kreativnim delom, ako si arhitekta, ako si zasluzio diplomu, i ako imas osecaj za prostor, sigurno neces vesati 15 spratova na tri stuba i praviti neke neizvodljive konzole, jer u suprotnom digni ruke od svega. Posto si gore spominjao kuce i enterijere, tu nema neke preterane nauke, isprojektujes i das staticaru, sta te briga sta ce on da koristi od programa.
-Arch viz guy, ovo je struka koja izumire pojavom sve pametnijih programa, koji omogucavaju sve manje pametnim ljudima da dizu modele, sve brzi i brzi kompjuteri plus sve jeftiniji i jeftiniji render paketi, koji omogucavaju sve fotorealisticnije rezultate...
Vidi, i tu imas podele, u zavisnosti sta kome treba.
Archicad ti moze brzo dici model, i moze uraditi neki primitivni render, tako da ako projektujes kucu, i sumnjivi su ti tu i tamo neki odnosi, on ti dodje super za testiranje i experimentisanje. Ako treba da dobijes posao, neki komplex apartmana od 10 miliona dolara, gde treba da prikazes prelamanja svetla kroz vodopad koji pada preko zapadne fasade... nece ti puno pomoci.
Max je za ovakav posao najbolji, pa uostalom, sto ne potrazis malo slike preko neta, kad vec ovde niko nista ne postavlja, ja cu ti pokazati sta sam ja radio sa maxom. Sa njim mozes napraviti rendere koji se nemogu razlikovati od fotografija, i danas je najzastupljeniji u ovoj bransi.
Hteo bih da napomenem, Lightscape nije dobar pogotovo za arhitekturu, lightscape je dobar SAMO za arhitekturu, jer nicemu drugome ni ne sluzi. I dalje, u nejmu se mogu uraditi veoma realne simulacije osvetljnenja, sa fizickim svojstvima.
what we want, we must create