/ip dhcp-server lease add address=192.168.0.200 mac-address=00:04:1D:0A:5A:6C \
server=lan-dhcp comment="bojan" disabled=no
dobro i to je proslo kako treba sada je sve bilo spremno za ogranicenje protoka, inace pre ogranicenja moj racunar je vukao pa skoro ceo link , hocu reci nije bilo nikakvih problema sa provajderom 384kb/8MB na cetiri racunara treba podeliti dodao sam queue kao prvo moj racunar da vidim sta ce biti
/queue simple add name="bojan" dst-address=192.168.0.200/32 \
interface=wan direction=both priority=8 queue=default/default \
limit-at=10000/1800000 max-limit=10000/1800000 disabled=no
uspesno je zadato sve sam gledao sta se desava u winbox-u, razumeo sam sta radi, doduse covek je lepo i obijasnio, sada kada stavim cak i prioritet 1 do 8 nema veze ogranicenje se ponasa jako cudno upload prolazi ali download neprelazi 16kb pa cak i manje, speedtest javlja samo 80kb brzine dakle malo brze od dial-up.Kada sam povecao download na 10mb on se ponasao potpuno isto, nisam gomilao pravila ili lose kucao jednostavno u winbox-u se to vidi bez problema.Na Mikrotiku je bio jos racunar mog brata nije bio ogranicen ali nije nista vukao apsolutno nista.Skinem ogranicenje radi.Takodje sa ogranicenjem ping je bio jako veliki.Nebi trebalo da imam gresaka dobro znam koliko je Mikrotik slozen i da ovo sto sada eto znam nije nista verovatno imate u glavi brdo drugacijih opcija.
Racunar na kome je miktotik je
PIII 800Mhz
Ram 384MB
Cipset Intel® 440BX AGPset
ATI 9200se
Segate 1.7Gb
2 x lan VIA - vide se uredno u winbox-u (tj. drajveri za njih)
switch DLink-DES1005D-5
u momentu sam imao bolji ping nego ikada tj. bez ogranicenja zakacim se na server na kome igram 50ms stabilno zakucano odlican dozivljaj....
Jos mi nije jasno oko ogranicenja broja konekcija po korisniku bitan je internet u lokalnoj lan mrezi retko nesto od nekog uzima daj boze da su nekada bile 4 lokalne konekcije odjednom a dobro to ide i onako preko switcha a ne preko MikroTika, bitan je internet i torenti, treba da ih ima ali najvise do 15 konekcija,to je ovo
/ip firewall chain=forward in-interface=lan protocol=tcp connection-limit=10,32 action=drop
javlja da nepostoji chain=forward , istina jedino sto sam pomenuo i postavio je vezano za "chain=srcnat" pa mi nije jasno sto se pominje i lan (verovatno zato sto preko njega i delimo konekciju, pa se tu stavlja zabrana na vise od 10-15, verovatno je ovo bitno za one korisnike kojima lokalna mreza ide preko mikrotika) posto je bitan wan, pise da se moze dodati i
out-interface=wan
Trenutno testiram na nekoj verziji V2.9.27 posto trebamo kupiti neki ruter bolje je da damo 40-50$ za licencu MikroTik-a nego da kupujemo neki ruter koji ce to sigurno losije uraditi pa nesmem da kupim dok nesavladam bar nesto da uspostavim red, najvise se "plasim" da probam sve i svasta od kodova pa recimo nevalja treba se skinuti a da neskinem sve zadate parametre trudim se da sve pronadjem preko winbox-a da ukapiram...
Podosta sam napisao ako je bilo ko voljan za neku informaciju bicu zahvalan, u medjuvremenu kada nema posla trazicu tutorijale... :)
[Ovu poruku je menjao starkg dana 16.12.2010. u 12:00 GMT+1]