Citat:
mmix: Kakva je zastupljenost tih internacionalnih firmi u kojima se radi na Engleskom, ako znas, i da li i oni prate taj formalni put aplikacije?
Mogu samo da kazem iz pozicije coveka koji je posao trazio u svim oblastima par meseci.
Kad sam stigao, dva meseca sam non stop trazio bilo sta jer nam je trebao novac - od vrtlara do psihologa u nekoj vecoj organizaciji sa nadom da im treba neko ko se sluzi engleskim, posto mi je na pocetku bio uzasan nemacki.
Posle dva meseca sam nasao posao, ali sam posle jos nekih 3-4 meseca gledao nesto bolje, doduse ne istim intezitetom kao pre, ali sam pratio oglase - sve dok nisam dobio nesto bolje mesto u firmi.
I iz toga sam video da postoje odredjene firme koje traze ljude koji se sluze engleskim i/ili nemackim, a to su uglavnom neke firme iz oblasti ITa ili redje neke vece humanitarne/civilne/razvojne organizacije ili fondovi.
Ali su u manjini naspram ponude koje traze radnike koji se sluze tecnim nemackim.
I sam sam pre nego li sam se uopste i doselio u DE proveo jedno krace vreme na usavrsavanju/praktikumu u jednoj organizaciji ovde, ali to je bilo u organizaciji jedne strukovne evropske asocijacije, pa nam znanje nemackog nije ni bilo potrebno, te ne znam kako to funkcionise kod trazenja posla.
Mozda da se neko javi ko bolje poznaje prilike u IT firmama.
Sto se tice forme, mislim da prate jer ovde taj nacin sastavljanja Bewerbunga koriste svi - od pekara do visoko obrazovanih. Cak mislim da ni ne mozes naci drugaciji portfolio za prijavu (jedino da kupis obicnu fasciklu), osim tog trodelnog koji kad punis moras popuniti tim redom kako sam naveo.
Zena mi je pricala da su oni pisanje Bewerbunga ucili jos u skoli, dok sam od par stranaca cuo kako ih je Odeljenje za rad slalo na kurseve da uce pisanje Bewerbunga.
Tako da kontam da je ova forma najzastupljenija i ako tako radis, ne mozes pogresiti.
Jedina je razlika izmedju americkog stila pisanja CVa, gde se podaci pisu od aktuelnog ka starom, dok u evropskom je obrnuto.
@dekiz77
pravo da ti kazem, kad se setim koliko mi je trebalo na pocetku da skontam sta kako trebam da radim i jurenja informacija - pisem sa zadovoljstvom.
Citat:
2. Lebenslauf + Foto - mi je kompletan, ali nažalost ja sam uradio tablični Lebenslauf pošto mi on dozvoljava da sve relevantne podatke i fotografiju smestim na jedan list i da sve bude pregledno. Radio sam u Excel-u i konvertovao u PDF. Nadam se da ova promena u odnosu na one standardne može da prođe. Takođe imam jedno pitanje vezano za sliku: Da li je neophodno košulja i kravata ?
Mislim da je to ok.
Inace, svuda stoji da kad na prvoj strani tj. na Bewerbung Deckblat imas postavljenu sliku, a vecina savetuje da se odmah na prvoj strani stavi slika - onda ne stavljas sliku na Lebenslauf.
Ako pak ne stavis foto na Bewerbung Deckblat, onda stavis sliku u gornji desni ugao Lebenslaufa.
Mada, mislim da su to detalji koji i nisu toliko vazni, ali ako zelis pedantno da uradis to onda se mozes baviti tim detaljima
Sliku sam stavio samo u kosulji, bez kravate ;)
Mada, to vec zavisi od pozicije gde se prijavljujes kakvu ces staviti.
Citat:
3. kao Anlagen šaljem:
odradiću prevode za Schulzeugnisse, a to su diploma o položenom Maturskom ispitu (nisu potrebna svedočanstava za svaku godinu ponaosob-barem sam te ja tako razumeo) i diploma o višem školskom obrazovanju, ali nažalost ne i Arbeitszeugnisse pošto je Firma u kojoj sam prethodno radio trenutno na kolektivnom GO (do sredine septembra). Što se tiče sadašnje firme tiče od njih ne mogu da tražim preporuke pošto će mi, u tom slučaju, radno mesto u budućnosti biti upitno.
Za srednju ti treba samo prevod diplome o polozenom maturskom (Diplom über die bestandene Abiturprüfung).
Arbeitszeugnisse, kao i ostalo im mozes u propratnom pismu tj. Bewerbungsschreiben naznaciti da im mozes kasnije dostaviti.
Ti jednostavno mozes sve sto tebi ide u prilog dostaviti.
Mozda si i video, ako si gledao na google.de sve te termine, da nekad neko navodi i roditelje u CV - posebno ako su radili u firmi za koju se prijavljuju.
Tako sam i ja stavio suprugu, kad sam se prijavljivao za posao koji sam i dobio (ne znam koliko je to presudno bilo jer sam to stavio prvi put) u korporaciji u kojoj i ona radi.
Ali ono sto nema puno veze sa pozicijom za koju se prijavljujes, ni ne saljes.
Sve sam to sastavio u jedan pdf i saljem kao
Bewerbung_za_to_i_to_mesto_moje_ime.