SunnyBoy Confoederatio Helvetica
Član broj: 298150 Poruke: 453 *.dynamic.isp.telekom.rs.
|
Moja iskustva:
I firma iz SRB moze da radi u EU - radnici ne dobijaju direktno radne vize vec rade preko detasmana, koji obezbedjuje firma. Detasman traje 9 meseci i moguce ga je produziti. Ako konkretan projekat - posao traje manje, onda i viza vezana za detasman krace traje i ne moze se preneti na drugi posao. Na primer, ako se radi na izgradnji jednog objekta, samo tu moze da se radi. Za drugi projekat se obezbedjuje drugi detasman. Plate se primaju u SRB, tamo se placaju i porezi. To je informacija koju sam dobio direktno od ljudi koji su sa mnom radili i na taj nacin stigli u DE, kao i od vlasnika firme koja je tako stigla.
Drugo, u CH sam stigao kao radnik jedne firme podizvodjaca koja nije placala CH minimalac od oko 22€, vec manje, oko 15€. Deo radnika se pobunio, u sve su se upleli sindikat, inspekcije i mediji i firma je ekspresno zatvorena. Izvodjac radova je blokirao sav zaradjeni novac i imenovan je stecajni upravnik od strane kantonalnog suda.
Sada radim u toj firmi izvodjacu. Preuzeli su nas, jer po zakonu iz januara su oni garant za nase plate i duzni su da nas placaju sledeca tri meseca, ako ostanemo bez posla. Pa kad vec svakako placaju, da onda bar radimo.
U razgovoru sa radnicima koji rade oko nas (iz A, DE, IT, HU) znam da su oni placeni 7-15€ na sat, kako ko. Iako nas stalno obilaze inspekcije, oni i dalje tako rade.
Po recima inspektora koji nas redovno obilazi, strana firma ne moze da trazi npr. L vizu za svoje radni vec samo da registruje radnike. To su radnici koji su zaposleni u drugoj drzavi, a ne u CH, tu su samo na terenu. Medjutim, isto tako je rekao da kanton bas nesto i ne haje za taj propis, vec izdaje radne dozvole L tipa i radnicima stranih firmi.
Dakle, sada radim za DE firmu na poslovima u CH, dobio sam papir da sam registrovan (ne vizu) i primam platu na nivou minimalno propisane za taj posao u CH (u ugovoru je jasno naznaceno kolika mi je plata, a koliki je dodatak do propisane minimalne satnice).
To su moja iskustva, pa ko mi veruje, veruje, ko ne, ne mora.
|