Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Racunanje datuma i koriscenje tajmera

[es] :: Visual Basic 6 :: Racunanje datuma i koriscenje tajmera

[ Pregleda: 4653 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

[email protected]

Član broj: 14124
Poruke: 41
*.impsat.com.co



Profil

icon Racunanje datuma i koriscenje tajmera08.01.2004. u 13:09 - pre 217 meseci
1. Kako da izracunam broj dana izmedju tekuceg datuma i nekog u proslosti?
2. Da li postoji mogucnost da se kada je neki text box fokusiran da se pored njega pojavi neka labela, odredjeni broj sekundi? Ako moze, pretpostavljam da se to resava pomocu tajmera. Kako?
3. Kako se ubacuje pocetna forma, koju ima vecina Windows aplikacija, koja se takodje vidi odredjeni broj sekundi?
 
Odgovor na temu

markom
Marko Milivojević
Network Engineer
Google
Mountain View

Član broj: 18427
Poruke: 4227
*.lina.net

Sajt: https://markom.rs


+16 Profil

icon Re: Racunanje datuma i koriscenje tajmera08.01.2004. u 13:28 - pre 217 meseci
[ Da se unapred ogradim, poslednji put sam programirao u VB-u 1995. Ovo što sledi je common-sense objašnjenje, ali nemoj tražiti da ti napišem kod -- to ne umem. ]

Citat:
Da li postoji mogucnost da se kada je neki text box fokusiran da se pored njega pojavi neka labela, odredjeni broj sekundi?


Većina elemenata na formi ima property "visible". Takođe, većina aktivnih komponenti (input polja, dugmići, itd) imaju OnFocus event.

Pretpostavimo da imaš tekst kontrolu koja se zove Text1, da imaš labelu Label1 koju želiš da prikažeš samo određeno kratko vreme kad se fokusira Text1.

Napraviš Label1 i podesiš da je Visible=False;

Napraviš kontrolu Timer1 i active property (ili ekvivalent) podesiš na False. Podesiš u toj kontroli da kad izbroji taj određeni broj sekundi, postavi Label1.Visible=False;

U OnFocus hendleru za Text1 podesiš Label1.Visible=True i Timer1.Active=True.

Šta se ovde događa je sledeće. Labela je nevidljiva. Kad klikneš na Text1, postaviće labelu da je vidljiva i istovremeno aktivirati tajmer. Kad tajmer izbroji do kraja, ukinuće labelu. Imaj na umu da ovde ima par scenarija na kojima treba poraditi (šta ako korisnik klikne drugde pre nego li tajmer izbroji, vraćanje tajmera na početak, itd, itd), ali ovo je generalna priča.

Citat:
Kako se ubacuje pocetna forma, koju ima vecina Windows aplikacija, koja se takodje vidi odredjeni broj sekundi?


Slična priča kao gore. Imaš Form1 koji se otvara kad i aplikacija. U njemu Timer1 koji kad izborji uradi Form1.Close.


Marko.
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Racunanje datuma i koriscenje tajmera08.01.2004. u 13:34 - pre 217 meseci
Što se prvog pitanja tiče pogledaj funkciju DateDiff (čini mi se da je tako ime iste).

Evo ovde uputstvo, dakle nešto poput: DateDiff("d", Now, datum2).

Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

Safet Beriša
Malo N. Sad, malo SAD.

Član broj: 17338
Poruke: 929
*.dialup.neobee.net.



+3 Profil

icon Re: Racunanje datuma i koriscenje tajmera08.01.2004. u 14:18 - pre 217 meseci
Samo da dodam da pored Now (video sam da u MSDN primeru za DateDiff koriste Now) postoje i Time i Date funkcije pa bi možda bilo bolje da se koristi Date (koja daje samo datum) za dobijanje samog datuma (ako zatreba za neke druge operacije).

 
Odgovor na temu

Safet Beriša
Malo N. Sad, malo SAD.

Član broj: 17338
Poruke: 929
*.dialup.neobee.net.



+3 Profil

icon Re: Racunanje datuma i koriscenje tajmera08.01.2004. u 14:28 - pre 217 meseci
Citat:
markom
Slična priča kao gore. Imaš Form1 koji se otvara kad i aplikacija. U njemu Timer1 koji kad izborji uradi Form1.Close.


Mislim da .Close ne radi sa formama već se za njih koristi isključivo Unload ImeForme a može i Unload Me ako forma unloaduje samu sebe.
 
Odgovor na temu

markom
Marko Milivojević
Network Engineer
Google
Mountain View

Član broj: 18427
Poruke: 4227
*.lina.net

Sajt: https://markom.rs


+16 Profil

icon Re: Racunanje datuma i koriscenje tajmera08.01.2004. u 14:55 - pre 217 meseci
Kao što rekoh, moje rešenje je konceptualno ;-).

Marko.
 
Odgovor na temu

Safet Beriša
Malo N. Sad, malo SAD.

Član broj: 17338
Poruke: 929
*.dialup.neobee.net.



+3 Profil

icon Re: Racunanje datuma i koriscenje tajmera08.01.2004. u 15:43 - pre 217 meseci
I odlično rešava problem :)

Inače evo kako bi izgledala jedna prosta varijanta praktične primene koncepta koji je dao Marko za drugo pitanje:

Code:
Private Sub Form_Load() 
    'Sve što je ovde urađeno možeš uraditi i u Properties prozoru odgovarajućih objekata

    Label1.Visible = False
    Timer1.Enabled = False
    Timer1.Interval = 5000 '5000 milisekundi Odnosno 5 sekundi
End Sub

Private Sub Text1_GotFocus()
    Timer1.Enabled = True
    Label1.Visible = True
End Sub

Private Sub Timer1_Timer()
     Label1.Visible = False
     Timer1.Enabled = False
End Sub


Ako se ne varam ono što ti hoćeš da dobiješ jeste neka vrsta ToolTipova, a ako je tako pogledaj ToolTipText svojstvo objekata koji će ti, verujem, dati odgovarajuće rezultate - žuti balončić koji prikazuje određeni tekst kada nadneseš miša (i zadržiš ga) nad određeni objekat i nestaje posle par sekundi.

Koristi se tako što uneseš željeni tekst u ToolTipText polje u Properties prozoru a ako hoćeš da ga postaviš u kodu sintaksa je:

objekat.ToolTipText = "Tekst koji hoćeš da se prikaže ili neka promenljiva ili pak kombinacija navedenog."

Promenljive, naravno, nećeš navoditi pod navodnicima.
 
Odgovor na temu

[email protected]

Član broj: 14124
Poruke: 41
*.impsat.com.co



Profil

icon Re: Racunanje datuma i koriscenje tajmera11.01.2004. u 22:58 - pre 217 meseci

Hvala na (vise nego sto je bilo potrebno) detaljnom uputstvu.
Imam jos pitanje, da li se gif slike (pokretne) mogu prenijeti na formu a da pri tom zadrze to svojstvo pokretljivosti?
Da li postoji negdje uputstvo za koriscenje Data Report-a, ne Crystal Reporta jer prvi put radim izvjestaje, procitala sam sta imam u knjizi ali to mi nije dovoljno. Ono sto sam do sad pogledala mi se cini prilicno jednostavno. Podesim da taj DataReport ukazuje na neku tabelu, preko recordseta. I onda na DataReport-u stavljam labele koje ce se vidjeti na izvjestaju a text box-ovima podesim DataField na neku kolonu i u izvjestaju ce se u njega upisati sadrzaj te kolone.. Da li sam dobro shvatila?

Hvala jos jednom.
 
Odgovor na temu

Safet Beriša
Malo N. Sad, malo SAD.

Član broj: 17338
Poruke: 929
*.dialup.neobee.net.



+3 Profil

icon Re: Racunanje datuma i koriscenje tajmera11.01.2004. u 23:21 - pre 217 meseci
Za GIF pogledaj "Na koji nacin da na formu ubacim animiranu slicicu u GIF formatu?" ili još bolje "Gif891a komponenta (hocu da ubacim gif animaciju na Form)".
 
Odgovor na temu

[email protected]

Član broj: 14124
Poruke: 41
*.impsat.com.co



Profil

icon Re: Racunanje datuma i koriscenje tajmera11.01.2004. u 23:36 - pre 217 meseci
Hvala.

Sto se tice Data Report-a sad sam probala i bez problema na ovaj nacin stampa podatke iz baze. A sta ako hocu da odstampam, ako se moze tako reci formu, ciji "izgled" se ne pamti na taj nacin u bazi? Nesto kao da mi forma tj. njen frejm predstavlja stranu u word-u koju hocu da stampam.
 
Odgovor na temu

mladenovicz
Zeljko Mladenovic
Xoran Technologies, Inc., Ann Arbor, MI,
USA / Software Engineer
Ann Arbor, MI, USA

Član broj: 6598
Poruke: 2065
*.yubc.net

Jabber: mladenovicz@elitesecurity.org
ICQ: 95144142
Sajt: yubc.net/~mz


Profil

icon Re: Racunanje datuma i koriscenje tajmera12.01.2004. u 11:08 - pre 217 meseci
Najlosiji deo VBa su reporti, tj. DataReport, tako da ces vremenom sigurno morati da koristis nesto drugo (CrystalReport, ComponentOne Reports, Data Dynamics Active Reports,...) tako da ti je bolje da radis sa nekim drugim reportima.

 
Odgovor na temu

[email protected]

Član broj: 14124
Poruke: 41
*.impsat.com.co



Profil

icon Re: Racunanje datuma i koriscenje tajmera12.01.2004. u 14:32 - pre 217 meseci
Shvatila sam kako radi DataReport. Znam da treba da koristim druge , ali trenutno moram da radim u DataReport-u, zato sam to i naglasila.

U svakom slucaju hvala svima koji su mi pomogli.
 
Odgovor na temu

StratOS
Slovenija

Član broj: 2234
Poruke: 988
*.ce.sik.si



+1 Profil

icon Re: Racunanje datuma i koriscenje tajmera15.01.2004. u 10:24 - pre 217 meseci
Onaj prikaz mozes da izvedes i bez Timer kontrole
sa Do Until ... Loop !

primjer na brzo (bez korištenja i testiranja na VB-u)

gotfocus txtbox-a :

dim timer as long
timer=now

Do until now-timer=1000 (mislim, da je to 1s)
label1.visible=true
doevents
loop

label1.visible=false

A pazi na texbox GotFocus
Pozdrav StratOS
"Multitasking - ability to f##k up several things at once."
"It works better if you plug it in."
"As a rule, software systems do not work well until they have been used, and have failed repeatedly, in real applications."
"The one who is digging the hole for the other to fall in is allready in it."
 
Odgovor na temu

mladenovicz
Zeljko Mladenovic
Xoran Technologies, Inc., Ann Arbor, MI,
USA / Software Engineer
Ann Arbor, MI, USA

Član broj: 6598
Poruke: 2065
*.yubc.net

Jabber: mladenovicz@elitesecurity.org
ICQ: 95144142
Sajt: yubc.net/~mz


Profil

icon Re: Racunanje datuma i koriscenje tajmera15.01.2004. u 10:40 - pre 217 meseci
Da, radice, ali se nepotrebno opterecuje procesor.
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: Racunanje datuma i koriscenje tajmera

[ Pregleda: 4653 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.