Procitao sam detaljno temu, ali sam tek sada u potpunoj konfuziji :( Zamolio bih clanove/forumase od kojih smo do sada imali neprocenjivu korist, i koji su nam pomogli da sve poslove oko vodjenja knjiga obavljamo samostalno, bez knjigovodja, da odgovore na neka moja pitanja. Registrovan sam u APR-u odavno, pretezna delatnost 72200: Pruzanje saveta i izrada kompjuterskih programa. Posao obavljam iz radnog odnosa, tj. kao dodatnu delatnost. Do 1. januara ove godine je sve bilo prilicno jednostavno. Jednom godisnje, pre 1. decembra odem kod poreskog inspektora, popunim PPDG-1, vodim knigu KPO i to je bilo sve. Pitao sam pocetkom ove godine svog poreskog inspektora da li se od ove godine nesto menja, i dobio odgovor da sam u V grupi, i da sve nastavljam po starom... Imao sam do sada par puta poslove koji su se odnosili na izradu web stranica i web portala, poslove koji imaju dodirnih tacaka sa direktnim marketingom putem web-a, itd. Evo mojih pitanja:
1. da li je trebalo da promenim preteznu sifru delatnosti, jer se ova stara ne nalazi u novom zakonu o klasifikaciji delatnosti? Ako sam dobro shvatio ni jedna srodna sifra iz grupre 62xx ili 63xx ne mogu da budu pausalno oporezovane (pretezna delatnost mi je u 90% povezana sa 62.01 i 62.02)?
2. Da li negde postoji detaljno objasnjeno sta se podrazumeva pod reklamiranjem na internetu, tj. da li mogu povremeno da se bavim i izradom web prezentacija i portala za pravna lica?
3. Po prvi put pregovaram neki posao sa strancima. Ako sam dobro razumeo iz prethodnih postova, postupak je sledeci: otvorim devizni racun, fakturisem uslugu u evrima, tj. u valuti primaoca, bez PDV-a, priliv se prijavi deviznom inspektoratu, banka devize otkupi, tj. prebaci na moj racun u dinarima? U slucaju izdavanja racuna u stranoj valuti, kako to upisati u knjigu KPO?
1. Dobili ste mudar savet od Goše, ali problem može nastati ako se dosete jer u tom slučaju sigurno oni neće krivicu svaliti na sebe već na Vas. Opet pogledajte na sajtu APR-a koja šifra Vam je upisana.
U načelu šifra pretežne delatnosti se menja kada se u Vašim dokumentima, dakle izdatim računima pokaže da je više priliva novca po nekoj drugoj šifri delatnosti od registrovane. Ukoliko je Vaše zaduženje više nego što bi trebalo biti po novoj šifri oni će Vam se zahvaliti, ali vam ništa neće vraćati. Obrnuto mogu da Vam podignu veliku frku pod optužbom da ste utajivali porez i slično.
Uvek je najmerodavniji Vaš poreski inspektor kancelarijske kontrole i u biti onako je kako on kaže. međutim oni se s vremena na vreme rotiraju... ili bi tako trebalo po njihovom pravilu službe.
E sad ovako, očigledno je da njih mrzi da se bakću sa već zaduženim obveznicima u paušalu tako da su sve ostavili onako kako je bilo za šifre 62xx i 63xx osim što su krenuli da prebacuju iz III u V grupu. meni ličnbo na Voždovcu prošle godine nije odobren paušal za 6201 niti bilo koju 62xx šifru. Nisam se bunio to je tačno, prihvatio sam vođenje knjiga. U načelu zbog pooštrene kontrole IT sektora od 2012. godine ove šifre ne bi smele u paušal, ali jasno je da neko to primenjuje, a neko ne. Ne ulazim u to ko ima kakve interese ili ideje u vezi sa tim.
2.Ovo je problematično pitanje. Naime došlo je do toga da je izvesna inspektorka (ali avaj ne znam koja, jer ta priča je prilično čudna) tražila deklaraciju o oglašavanju za sve linkove na sajtu. Pri tome je taj sajt(opet vlasnik nije hteo da navede adresu, mada je tada već bio zatvoren od strane kako on kaže poreske uprave) proglašen za oglasnik ili mesto za reklamiranja. Prilično je suludo da sad ljudi traže od Gugla na primer da im popunjava deklaraciju ili nešto slično kako bi postavili reklame po sajtovima ili blogovima. Ali ovaj je otišao kod sudije za prekršaje, mada opet nije posle napisao šta je bilo tamo. Međutim on nije imao registrovanu firmu tako da je u osnovi to bio njegov greh, jer u biti kada nisi registrovan ne bi trebalo da odgovaraš za poslovanje jer nemaš status poslovnog subjekta, ali opet kada ti utvrđuju porez nakon što te uhvate sve živo mere i odmeravaju kao da si normalno poslovao. Opet korupcija je toliko velika da je to neverovatno, na Voždovcu je nezvanično tarifa 50e i pod tim uslovima posluju neregistrovani i brisani iz registra i naravno nikome od njih ne pada na pamet da bilo šta prijave, jer svi su na dobitku, gubi samo država.
Ono gde možete naići na problem jeste da se šifre 62xx i 63xx ne nalaze na spisku oslobođenih od fisklane kase, pa ako poslujete sa fizičkim licima morate posedovati istu bez obzira d ali ste u paušalu ili ne. Ako radite samo sa firmama onda dajete izjavu o tome pre početka obavljanja delatnosti u Poreskoj Upravi.
U načelu reklamiranje je definisano Zakonom o oglašavanju tako da Vam predlažem da ga pročitate, šta ne bude jasno iznesite ovde. Deklaracija je neophodna kada se želi reklamirati obavljanje delatnosti ili posao i uvedena je zbog toga da bi se onemogućilo reklamiranje neregistrovanim i brisanim iz registra. U načelu sprovođenje kontroliše tržišna inspekcija odnosno ministarstvo trgovine, međutim i poreska uprava ume da se umeša u sve to iako joj to nije nadležnost.
Izrada web prezentacija i portala ne spada u delatnost reklamiranja to je sigurno, ali ograničite se na izradu. Bilo kakvo reklamiranje, znači pisanje referenci na svom sajtu šta ste radili, linkovanje ka izrađenom sajtu već spada u domen marketinga odnosno reklame(ne reklame Vašeg rada već reklame onoga kome je sajt izrađen). Ali kao što rekoh merodavna je odluka onog ko kontroliše, odnosno konačna presuda suda ukoliko do toga dođe. Svi idu na tu sporazumnu politiku sa inspekcijama što ne vodi vladavini prava već korupciji i to totalnoj.