Pred tunerom, razvijačem softvera uvek postoji pitanje kakav soft razviti za pojedino vozilo. U zavisnosti od želje vlasnika vozila, trenutnog stanja vozila, ograničavajucih objektivnih parametara i postojećih mogućnosti, temeljno se pristupa ovom poslu.
Obično se postavlja pitanje koji zadatak treba da ispuni novi soft u motornom komputeru. Često posmatrači sa strane imaju pogresnu sliku o ovoj problematici te nisu retka pitanja tipa: zašto fabrika to ne radi?
Odgovor je vrlo prost: fabrika isto ovo radi, ali to naplati na svojstven način. Za istu verziju agregata (radnu zapreminu) sa nešto većom snagom proizvodjač vrlo vešto uzme koju hiljadarku vise.
Kvalitetna prerada softa ne podrazumeva samo povećanje snage, kako bi to neko pomislio na prvi pogled. Sve česće se od kvalitetnijih tunera može čuri izraz “optimizacija” što bi po pravilu trebala biti prva i osnovna stvar pri preradi softvera. Znači, optimizacija je pod broj jedan, a povećanje snage dolazi kao “kolateralna korist” uz minimalnu korekciju osnovnih parametara.
Sledeće pitanje koje se pojavljuje vezano je za numeričku vrednost realnog dobitka? Odgovor je nešto kompleksniji. Naime, potrebno je uraditi soft vodeći racuna o raznim parametrima i faktorima. U prametre spada sve ono što objektivno „napada“ ograničavajuća tehnička svojstva jednog vozila, dok bi se u faktore mogle ubrojari sve one sublektivnosti koje se odnose, kako na stanje vozila, tako i na uslove u kojima se vozilo eksploatiše.
U želji da prezentujem kako treba da se uradi jedno vozilo, u našem slučaju reč je o najmasovnijem motoru na nasem tržištu, i šire, prezentujem jedanu takvu intervencuju na softu.
Reč je Golfu 5 TDI sa nazivnom snagom od 77kW, ili 105 KS.
Pred sebe sam postavio zadatak da napravim softver koji će maksimalno linearizovati krivu snage, koja baš nije ravna u slicaju TDI motora, a da pri tome ništa ne poremetim u normalnom radu. Pored toga, namera mi je bila da maksimalno optimizujem rad motora (sto manje vibracija i sto tisi rad) čime sam dobio uštedu na potrosnji od oko 1 L/100 km prosečno u odnosu na prvobitnu (fabričku). Nije mi bio imperativ maksimalno povecanje snage, neko voli da kaze „da kida prednji kraj vozila“, vec optomalno povećanje koje se kreće u dijapazonu od 22 do 29 KS u zavisnosti od odabrane tačke posmatranja odnosno režima rada.
Namerno sam izostavio temu vezanu za obrtni moment kako se, po mom misljenju, ne bi nepotrebno komplikovala diskusiju.
U tom magičnom spoju znanja, iskustva i delimično umetnosti, kao i, naravno, mnogo utrošenih sati na merenju i testiranju, dobio sam sledeće rezultate, koje postavljam javnosti na procenu.
Merenje je izvršeno u 5. stepenu prenosa (vozilo poseduje aktivnu 6. koja nije overdrajv)
Merenja sam obavio uz asistenciju stručnog osoblja iz najpoznatijeg BOSCH servisa u našem regionu.
Rec je o
Pre merenja porebno je uraditi pozicioniranje vozila
Nakon pozicioniranja pristupa se unošenju osnovnih podataka o vozilu u racunalo Bosch sistema za merenje snage.
Tek nakon toga pristupa se merenju
http://www.youtube.com/watch?v=4SoFtYGCXbg
i na kraju, po potrebi, komentar:
http://www.youtube.com/user/zarsilic#p/a/u/1/J3G_NRo1baA
Naravno, usluga sadrži dijagram otprintovan na papitu koji služi vlasniku kao dokument o obavljenom merenju. Upravo takav, autentični dijagram i ja sam skenirao. Tačnije, sastavio sam 2 dijagrama, jednog sa originalnim fabričkim softom i jednog sa modifikovanim te ih jednostavno preklopio.
Kao sto se vidi iz priloženog, ovaj «naš Dino» isto računa gubitke nastale transmisiom.
Naravno, poseduje više nacina i režima rada te je njime moguće dobiti (izmeriti) i druge podatke koji trenutno nisu predmet ove diskusije.
Nadam se da sam bar donekle dočarao bar jedan deo tehnologije popularno nazvane tuniranje.
EDIT:
zarsilic 18.11.2009.
[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 18.11.2009. u 19:06 GMT+1]