Wintesla... Ja imam trkackog juga (jos uvek) kojeg sam spremao za kruzne trke (hobi klasu), i veoma dobro znam sta znaci kad izvuces 1ks iz motora.
Te price, da cipujes sa 90ks na 130ks.. to mozes svojoj babi da pricas, i nekome ko nikad nije zavitio ispod haube...
To, sto se radi cipom, nema nikakve veze sa 'snagom' motora, vec sa konfiguracijom istog... Dakle motor se podesi, tako da neko ko ga vozi oseti neko 'poboljsanje' ...
A sad mi recite, ako Golf sa 90ks, moze da se cipuje na 130ks, i verovatno ce da trosi 'isto' goriva, ili mozda cak ako kupis dobar cim i 'manje' goriva, zasto onda fabrika ne setuje serijski tako te cipove?
Ili jednostavno fabrika mozda ima neku teoriju zavere, pa utrosi gomilu para extra na delove, a nece da to isto uradi cipom?
Pogledaj ovaj graf:
Da bi dobio ovo od 1.4L, 65ks motora, treba da stavis preko 3000eura u motor...
Po tvojoj logici, ja sam mogao da stavim injection, da ga cipujem, i 'isto' to uradim za 200-300eura... Onda sam ja, zajedno sa svim ostalim profesionalnim trkacima, glup.
E sad, da bi neko poverovao u taj tvoj magicni cip, ti uzmi Golfa 1.9 TDI 90KS, stavi ga na Dino (to je masina koja meri snagu automobilka, i pravi ti onakav grafik kakav vidis u poruci), i onda uradi chip tuning, i opet auto stavi na dino... I onda ces videti o cemu ti ja pricam...
A posto ste verovatno neupuceni, da vam objasnim na kom principu taj cip radi:
1. Preko protokomera i EFIja podesava odnos gorivo/vazduh
2. To podesavanje zna da da veci obrtni momenat na niskim obrtajima
3. Naravno, taj obrtni momenat na niskim obrtajima, katastrofalno utice na snagu i obrtni momenat na VISOKIM obrtajima, sto je nedopustivo za bilo koji trkacki set-up
4. Taj veci obrtni momenat iliti torque na nizim obrtajima, daje i nesto vise snage na nizim obrtajima.
Zakljucak: Pri gradskoj voznji jednog takvog dizela, vozac moze primetiti da mu auto 'bolje' ide, ali cim udje u neke visoke obrtaje, performanse su katastrofa...
Ali na kraju krajeva, vi ovde pricate o 'tuningu' DIZELA, i o tome da auto dobija 35% na snazi uz pomoc cip tuninga...