shadow88 shadow88 Tehnicar automatike i elektronike Dizel elektro agregata Energoglobal d.o.o Novi Sad
Član broj: 217056 Poruke: 3074 *.dynamic.sbb.rs.
Jabber: ljubicicrobert@yahoo.com
|
nece naci odgovarajuci grebenasti prekidac u prodaji ? HA....HA.... 'ta nemojte kasti :) salu na stranu.
bilo koji grebenasti prekidac 1-0-2 sa kontaktima koji zadovoljavaju neophodnu struju i napon se odgovarati. inace za ovaj uredjaj ti treba grebenasti sa cetiri rebra, svako rebro na sebi ima 2xflip-flop (kao kod naizmenicnog prekidaca,jedan zajednicki i po dva izlazna kontakta pa je zajednicki u spoju ili sa jednim ili sa drugim izlaznim kontaktom a u stanju "0" nije spojen ni sa jednim), sada kada je to jasno, onda da vam i pojasnim da nigde ali nigde u prodaji necete naci grebenasti prekidac da su mu kontakti povezani onako kako vama odgovara, za to sluze kratkospojnici kontakata predvidjeni za montazu na odredjen tip grebenjaka koji se posebno prodaju, i kupis lepo koliko ti treba pa ispovezujes grebenjak kako ti odgovara.
dakle odes lepo u prodavnicu elektro opreme koja se bavi prodajom materijala za elektricne instalacije i elektromotorne pogone, eutomatiku itd, i trazis grebenjak kakav ti odgovara po naponu , struji i polozajima i odredjenim brojem mirnih i radnih kontakata, a pre toga lepo isrtas semu sa tvojim grebenjakom pa vidis sta se sa cime treba prespojiti i kupis toliko kratkospojnika pa ih lepo namontiras gde ti odgovara.
u mojoj firmi imam var aparat koji nije CO2 ali ima opciju i neophodne komponente da radi kao CO2 sada radi kao obican elektricni var aparat. na njemu takodje ima prekidac koji ima polozaje 220V AC , 220V DC, 380V AC i 380V DC. ako se neko pita zasto DC napon, to nije napon napajanja vec napon varenja na elektrodi, jer ima opciju da se napaja sa 220V i 380V a na izlazu moze da bude AC i DC napon za varenje i punktovanje.
e sad, taj aparat ima na sebi trofazni utikac i prilicno debeo kabel , ali me je zanimalo zasto varioc uvek ukljucuje prekidac na polozaj 220V ako je trofazna struja u pitanju, pa resih se da otvorim aparat kad ono samo 1 faza, nula i uzemljenje dolaze na napojnu klemnu, i nema gde da se povezu druge dve faze ?! a posle sam video da prekidac uopste ne moze da se okrene na opseg 380V , pa zakljucih, verovatno da aparat ima opciju da radi na 380V ali se mora prevezati grebenjak i staviti drugi kabel, i zaista, studiranjem svih delova pojedinacno, i kompletne elktronike zakljucih da moze na trofazno ali prerade ima dosta pa se ne isplati..
Nego ELTI, ne vidim sta ima ne jasno na ovoj tvojoj semi, kao sto sam rekao imas grebenjak sa cetiri rebra, tj cetiri naizmenicna prekidaca, ovo je na semi pretpostavljam nulto stanje prekidaca jer drugo ne moze da bude.
dakle ovako, imas cetiri zasebna naizmenicna prekidaca, nazovimo ih K1 K2 K3 K4, na K1 ti je na zajednicki kontakt vezana zica 10 i 12, na odlazne kontakte K1 su ti vezane zice 9 u mirnom polozaju grebenjaka 1 i zica 11 u mirnom polozaju grebenjaka 2.
na K2 imas vezanu fazu L1 (zica 3) na mirni kontakt polozaja 1 na grebenjaku a na zajednicki od K2 ti je vezana zica 4
na K3 ti je zica 6 i 8 na zajednickom kontaktu, faza L2 (zica 7) ti je na mirnom kontaktu polozaja grebenjaka 1, a na mirnom kontaktu polozaja grebenjaka 2 ti je vezana nula (zica5) koja je prespojena na mirni kontakt K4 polozaja grebenjaka 2 (zica 1) a na ciji zajednicki kontakt je vezana zica 2 (zajednicki kontakt K3)
zaista ne vidim nista ne jasno ovde :)) izvini ali radio sam dosta elektro motornih pogona upravljanih grebenjacima i sklopkama, a to je potpuno ekvivalentno ovom problemu , mislim na semu i povezivanje pa mi je ovo pesma povezati, nadam se da sam ti bar malo objasnio i olaksao problem sa time sto sam ti napisao, ili sasvim suprotno, u glavnom, samo prati to sto sam napisao i povezaces sve kako treba,zaboravi brojke na prekidacima i oznake, treba ti samo sema, unimer i grebenjak, nista vise. naravno oznake zica na aparatu nemoj da zanemaris :)) pozz i srecno
|