Sa Dragishom Duricem (vlasnik RSTEL-a) svaki dan polemisem oko JAVE, C++ i Module3 (
www.m3.org)... On je Modula programer koji iza sebe ima mnogo zrelih komercijalnih/GNU projekata i ono sto on kaze za C++ nije besmislica. Naime, on C++ zove "mrtvim jezikom".
Ja kao C++ programer ne mogu da se slozim sa tim, ali u tome i ima necega. Cime to C++ "drzi" programere? Ja sada kao C++ programer zaista nemam nikakav razlog da programiram u C++-u... To sto i dalje koristim C++ je cisto navika.
JAVA ima dosta stvari koje je stavljaju iznad C++-a, jedna od njih je Garbage Collector (Modula3 ima bolji doduse)... Neko ce reci "sta ce to meni" i bice u pravu, ALI, taj isti Garbage Collector privlaci ljude! :) Da ne pricam o miksovanju tipova (JAVA, PHP i slicni jezici, gde "nema" tipova), to zaista privlaci novopecene programere.
Ovde u firmi imam dosta JAVA programera i jedan momak iz Moldavije mi je jednom prilikom izjavio nesto sto me je zaista nateralo da razmislim "jos jednom o svemu" - rekao je da mu JAVA omogucuje da ne gubi vreme oko stvari koje nemaju neke konkretne veze sa problemom/problemima koje sam projekat na kome radi namece i sve to mu omogucuje da mnogo brze i efikasnije zavrsi projekat.
Stvari kao memorija, brzina i slicno nisu bitne, jer ovde cak i najmanje firme imaju PIII masine sa (minimum) 128 Mb RAM-a, tako da o resursima nema potrebe razmisljati.
Ovde vec naziremo buducnost C i C++-a, oni ce biti dakle jezici za sitne stvari na kojima su izgradjeni neki drugi sistemi (ToolKiti, biblioteke, drajveri, bla bla) - nesto gde treba "iscediti suvu drenovinu".
Pozdrav svima, citamo se sutra
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin