@Goran Rakic - Deo sa programiranjem prepustam ljudima koji su programeri, ja imam
nesto malo iskustva u Delphiju pod Windowsom, ali to odavno i izbledelo, tako da je to sve.
Zato sam i ponudio ovo ovde jer ne bih to mogao sam da uradim, a i pored obaveza u skoli
koje imam i jos nekih dodatnih obaveza (admin na jednom sajtu i ovde mod) nemam vremena
da ja sednem i ucim sad programiranje.
Znaci, uvazavam to sto si rekao, ali ostaju one 4 stavke koje sam naveo kao neka osnova od
koje treba poceti. Naravno - dobro je ako svako moze da radi u alatu koji najbolje poznaje, ali
je sustina da krajnji proizvod radi na sto vecem skupu masina (u sustini na svemu gde se moze
podici live distro). Ti svakako poznajes problematiku bolje od mene pa ti verujem da se moze
raditi po modelu koji si predlozio.
Citat:
Prvi korak je da se napišu programi, to kako će se pokretati i kako će biti zapakovani je drugi korak, i to poprilično lagan. Koji god da se problem pojavi može se lako (gotovo automatski) napraviti respin bilo koje popularne distribucije.
Ok - ja cu za svaki program dati tacne zahteve (trudicu se da u opisu budem sto tacniji),
pa cemo videti kako ce ici realizacija. Ponavljam, u pitanju ce biti jednostavni koncepti, ali
koliko ce izvedba samog programa biti jednostavna to ne znam, prepustam nekome ko se vise razume.
Kad dodjem kuci i smognem malo vremena dacu konkretan predlog jednog programa,
odnosno konkretne zahteve.
Ono o cemu treba unapred razmisliti je upotreba multimedije u tim aplikacijama, dakle slike,
zvuk, eventualno po koja animacija. To je ono sto ce biti ukljuceno u vecinu programa, ili mozda u sve.
Pozdrav, Srdjan.
/edit - @milanche - ok, hvala na linku, znam inace za postojanje dosta toga sto bi mi u radu
sa decom mogli da primenimo kao neki didakticki materijal. Inace, deca sa kojom ja radim su
IQ od nekih 35 do 50 (kategorija umerene mentalne retardacije), i njihove sposobnosti su dosta
ogranicene, a mnoga su i sa visestrukom ometenoscu (razna senzorna ostecenja, telesna, itd)
Ono sto ce se ovim programima vezbati bice ono najosnovnije - uocavanje elemenata u skupu,
razlikovanje elemenata (razvrstavanje prema nekim kriterijumima), uocavanje odnosa (vece - manje,
deblje - tanje, itd..), uocavanje osnovnih oblika, uocavanje - tiho-glasno, sortiranje po nekim kriterijumima,
ukplapanje elemenat u "kalupe", itd...
Ali ono sto je bitno da to sve bude na jednom CD-u koji se moze dici na skoro svakom PC-u,
i sa koga ce se lako pokrenuti svi ti programi, kako bi to mogli koristiti svi u radu.
I da, gde se bude nesto pisano, to ce biti cirilicom pisano, velikim stampanim slovima (neka slova, ili natpisi)
U principu deca sa umerenom MR se pokusavaju osposobiti citanju i pisanju shodno njihovim
individualnim sposobnostima jer su oni kao kategorija dosta heterogeni u pogledu sposobnosti, pa ce
svakako biti i programcica za ucenje slova.
Citat:
Kernel-1, mozes li staviti malo detaljniji opis par igara, tako da ako se nekom ucini da moze da uradi da odmah ima sa cim da krene, a i mi ostali da mozemo pruziti savjet bar oko planiranja, organizacije koda i algoritama, ako vec ne i konkretne implementacije.
I ja imam dosta obaveza, sad je kao raspust, ali za decu, za nas ne.. :(
(sredjivanje papirologije i neke druge gluposti...)
Znaci, kacim uskoro nacrt za konkretan program. Za sada mi je bas drago da ima ljudi koji
su voljni da se ukljuce. Hvala :)
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 13.04.2009. u 19:25 GMT+1]