Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Povlacenje promenljive iz URL-a

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Povlacenje promenljive iz URL-a

[ Pregleda: 1334 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bugsu
Vojvodina - Subotica

Član broj: 40006
Poruke: 381
93.86.75.*



+3 Profil

icon Povlacenje promenljive iz URL-a08.04.2009. u 15:14 - pre 132 meseci
Poz svima.....

prost problem al za mene malo tezi .....verovatno je ovo osnova php-a al ja neam ni osnov[n]u :P


elem imam na index.php tabelu vesti koja se izvlaci iz baze....
Svaka vest u bazi ima svoj ID. NID = News ID
Na index.php kad kliknem na vest dobijem www.mojlink.com/$NID.php
e sad mene zanima kako ja da uradim ...kad kliknem na taj link on meni otvori kako treba ali nzm kako da napravim u stranici ako je NID = 1 da ucita vest pod brojem jedan...
Svve ja kontam i imam ideju kako to sve napraviti ali nzm kako da ocita NID iz URL-a ....ne pada mi napamet ni kako se zove ta funkcija...
pa ako moze samo hint!!!
Say NO to pop culture!!!
Crno je uvek u modi....
 
Odgovor na temu

jazzieDev
Dino Ivankov
freelancer
Beograd

Član broj: 177955
Poruke: 17
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: Povlacenje promenljive iz URL-a08.04.2009. u 15:41 - pre 132 meseci
Hmm... pretpostavljam da je $_GET ono sto ti treba;

npr za link http://www.example.com/page.php?id=12&name=djura

u fajlu page.php mozes pristupiti prosledjenim promenjivama preko $_GET niza, tj. za id bi bilo $id = $_GET['id'] a za name $name = $_GET["name"]

ako ti treba bas samo ime strane i ne zelis da id prosledjujes $_GET-om, mozes je dobiti preko regularnog:

$NID = preg_replace("/\.php$/", "", basename($_SERVER["SCRIPT_FILENAME"]));
 
Odgovor na temu

Jezdimir Lončar
Aka Blazeme
PHP/jQuery Dev, BildStudio
Crna Gora / Pljevlja

Član broj: 74833
Poruke: 674
78.155.40.*

Jabber: jezdonet@gmail.com


+4 Profil

icon Re: Povlacenje promenljive iz URL-a08.04.2009. u 16:58 - pre 132 meseci
Primjera radi:
$nid ti je 1.
Tebi je link echo "http://www.sajt.com/".$nid.".php";
dobijas http://www.sajt.com/1.php

Ako je ovo slucaj, a ne ovo sto je kolega jazzieDev napisao, za ovako nesto ti treba URL Rewriting (mod_rewrite na apache-u).
Tako da preko istog rewriteujes (.*).php na news.php?id=$1 (recimo) a na toj stranici news.php preko $_GET["id"] preuzmes novost i ucitas je iz baze / preko include() /... .

Nadam se da sam ushvatio sta zelis :)


OffTopic: w00t, post broj #600 :)
“I never think of the future - it comes soon enough.” - Albert Anštajn (Albert Einstein)
 
Odgovor na temu

bugsu
Vojvodina - Subotica

Član broj: 40006
Poruke: 381
93.86.75.*



+3 Profil

icon Re: Povlacenje promenljive iz URL-a08.04.2009. u 17:52 - pre 132 meseci
Jezdo razumeo si me...
za Rewrite znam ali prvo moram da namestim da mi ucita stranicu news.php?id=$1
a ja sam pitao kako da scripta skonta koji je ID pa da ucita vest pod tim brojem :)

skontali smo se nekako :)

cu da vidim veceras dal sam skontao pa ako zapnem eto mene opet :)


EDIT: uspeo sam i to preko GET-a....malo sam zakomplikovao query petlju al cu uprostiti vazno da radi :) hvala ljudi ...

[Ovu poruku je menjao bugsu dana 08.04.2009. u 19:47 GMT+1]
Say NO to pop culture!!!
Crno je uvek u modi....
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Povlacenje promenljive iz URL-a

[ Pregleda: 1334 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.