Citat:
zeljko74: Lepo reche chovek:
Canon ima za mene najprimamljiviju gamu objektiva ali ne baš dosledan AF, Nikon ima najbolji flash sistem, bolji korisnički interfejs i (kažu) pouzdaniji AF
Do nedavno je Canon sve traljavosti na telima kompenzovao boljom slikom, tj. senzorom, a od pojave D300(pa d90, d3, d700, nebitno kojim redom) se i tu situacija promenila u korist Nikona, tako da je trenutno bukvalno sve, chini mi se, na strani Nikona.
Ne bih da zvučim pristrasno (iako sam svestan da će tako izgledati), ali ja do sada nisam uočio šta to znači "pouzdaniji AF", pošto ni na Canonu nisam video neki koji je nepouzdan. Ne tvrdim da sam probao sve Canone (posebno ne 450D), ali je cela ta priča prenaduvana i definitivno netačna.
Već sam negde pominjao, pa ću i ovde:
ako od (na primer) 1000 fotki, nemam omašenu
ni jednu sa Canonom,
ni jednu sa Nikonom, to ne znači da je Canon bolji (jer nije), ali nije ni lošiji. Simple as that.
Što se IQ-a tiče, bojim se da je realnu komparaciju nemoguće sprovesti, jer pomenuta tela nemaju svoje rivale u protivničkom taboru. U svakom slučaju, bez obzira na odlično telo, mišljenja sam da je jedino D300 uljez u toj priči o poboljšanju IQ-a kod Nikona. On jeste bolji od prethodnih Nikona, ali je u odnosu na rivala (40D) nešto lošiji i dosta "šumovitiji", što nekome prilično znači. Dodatno je i preskup za ono što nudi. Iako sam svojevremeno njega imao za favorita, danas bih se (u Nikon taboru) daleko radije pružio za D700, a ako njega ne bih mogao, uzeo bih D90. D300 mi je nekako dosta njanjavog IQ-a za cenu koju košta, bez obzira na sve ostale benefite.
Dakako da je izlišno sve to poredeći u svetlu nekakve upotrebe za printanje prosečnog formata, ali meni to znači, pa bih (opet kažem), ako bih išao na Nikona, mnogo pre uzeo klasu gore/dole, nego D300.
Optika je za poseban osvrt i rekao bih da je možda previše analizirati to ovde. Ipak, Canon mi tu deluje i dalje prilično jači, u gornjem segmentu. Jeste Nikon dosta napredovao, ali je izbor i dalje dosta problematičan. Kit objektivi i jedna prava kolekcija turističkih, kojima Nikon raspolaže, čine ga dosta zanimljivim izborom za početnike.
Ipak, par objektiva koji nemaju svoje parnjake na Nikonu, drže mi taj sistem na dovoljnoj distanci (pošto ja nisam brendoman, iako neki ovde to ne mogu da shvate, za mene ne bi bilo ništa čudno da pribavim za sebe i nešto od konkurentske opreme, pa da vijam dva sistema). Prvo, tu je EF 70-200 f4L IS. Onda EF 17-40 f4L, pa EF 24-105 f4L. Imamo i EF 85 f1.8, koji je neviđeno jeftin, a neviđeno dobar. Zatim EF 200mm f2.8 - opet jedan od, za tu klasu retko jeftinih, a vrhunskih objektiva. I iz donjeg doma imamo, odnosnom cena/kvalitet, nedostižne objektive - EF 70-300 f4-5.6 IS i EF 100mm f2.8 macro. Neke od takvih objektiva imamo u konkurentskom taboru, samo po dosta višoj ceni. A neke vala i nemamo (70-200 f4L IS).
Generalno, greške nema, koji god sistem da izabereš - jedino što je tranzicija na FF, kada je Nikon u pitanju, i dalje "pain in the ass", pošto se Nikon setio da FF postoji tek nakon jedno 100 godina ubeđivanja vascelog univerzuma da je "FF za sise", pa u skladu sa tim, raspolaže vrlo jadnom plejadom punokrvnih FF objektiva, a oni koji su dobri - skupi su do bola i relativno obesmišljavaju sve ostale prednosti, za nekog ko ne zarađuje gomilu para od fotografije. Kad kažem "gomilu", baš to i mislim.
Objektiv koji mene oduševljava na Nikonu je Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8G ED - vrhunski širokougaoni zum, k'o stvoren za pejsaže, koje ja inače često snimam. Sa njim postoji samo jedan problem - cena, koja je malo prenapucana.
Kod D90 se meni ne sviđa veličina samog tela (i dalje je to dosta sitno, premda krupnije od trocifrenih Canona), ali bih i zaobišao taj kit u korist Nikkor AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR objektiva. Drastično šire (i upotrebljivije), ali i kvalitetnije.
Kvalitet AWB algoritma je potpuno deplasirano potezati kao nekakav argument u ovoj priči, pošto će se svaki sistem u nekom proizvoljnom trenutku dobrano zabudaliti i postaviti temperaturu na nešto bezveze. Korekcije u toku snimanja se vrše osećajem, koji dolazi s iskustvom, sivom kartom za setovanje WB-a ili (mnogo logičnije) u postprocesu, koji i dalje podrazumeva RAW kao glavnu stavku, a koji ne beleži WB vrednost (osim u vidu informacije kroz embeded JPEG), a izuzetno je fleksibilan, pa se WB može korigovati daleko bolje, nego što i jedan aparat to može uraditi, uključujući tu i one od 200€, kao i one od 20.000€
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 04.01.2009. u 00:12 GMT+1]