Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Ubacivanje varijable u niz-kako

[es] :: PHP :: Ubacivanje varijable u niz-kako

[ Pregleda: 2189 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

vatri
Banja Luka, RS

Član broj: 68697
Poruke: 1006
*.broadband.blic.net.



+18 Profil

icon Ubacivanje varijable u niz-kako06.10.2008. u 22:00 - pre 150 meseci
Evo ovako imam 2 fajla, baza.txt i niz.php.

baza.txt sadrzi niz: "1"=>prvo, "2"=>drugo....

a niz.php
Code:

$fajl = 'baza.txt';
$otvaranje = fopen($fajl, 'r');
$podaci = fread($otvaranje, filesize($fajl));
fclose($otvaranje);

$niz = array(
???
);
echo $niz['1'];


E sad sta da stavim umjesto ??? da se ubaci sadrzaj datoteke baza.txt? Naravno include, require ne moze.... Ili postoji bolji nacin da ovo izvedem?

pozdrav i hvala uparijed, i ako moze sto prije odgovor :(
 
Odgovor na temu

Miroslav Ćurčić
ex mVeliki
Novi Sad

Član broj: 19034
Poruke: 1118
195.252.92.*



+19 Profil

icon Re: Ubacivanje varijable u niz-kako07.10.2008. u 00:59 - pre 150 meseci
Pročitan string "explode"uješ po zarezu (,)
pa u petlji svaki element opet "explode"uješ po "=>"
pa te vrednosti upotrebiš kao ključ-vrednost u konačni niz.
"The quieter you become, the more you are able to hear."
Blog | PowerCMS
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


+44 Profil

icon Re: Ubacivanje varijable u niz-kako07.10.2008. u 01:08 - pre 150 meseci
^ ovo nece raditi uvek, recimo da kao clan niza imas string koji u sebi sarzi zarez...

ako mozes da koristis serialize/unserialize onda bi ti to bilo najbolje resenje (ili eventualno json_encode/json_decode), ako ne, onda moras da pises parser (koji je veoma jednostavan za takav format...)
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4383
93.86.103.*

Sajt: https://avramovic.info


+45 Profil

icon Re: Ubacivanje varijable u niz-kako07.10.2008. u 09:42 - pre 150 meseci
Code:
<?php

eval('$niz = array('.file_get_contents('baza.txt').');');

var_dump($niz);

?>


Mada, sa takvim baza.txt fajlom ćeš dobiti neke notice-ove jer ti stringovi nisu pod navodnicima. Ako ti je u txt fajlu ovakav string:

Citat:
1=>'prvo', 2=>'drugo'


...onda će sve lepo raditi. S druge strane, naravno da je bolje koristiti funkcije serialize/unserialize, pošto je ovo moje rešenje pravo budženje
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

vatri
Banja Luka, RS

Član broj: 68697
Poruke: 1006
*.broadband.blic.net.



+18 Profil

icon Re: Ubacivanje varijable u niz-kako07.10.2008. u 10:23 - pre 150 meseci
Hvala vam ljudi na pomoci. Evo citavo jutro pokusavam skontati to serialize i unserialize, ali ne ide nikako :( Na kraju mi je ipak pomogla eval funkcija (hvala Nemanja). Po meni je ovo mnogo jednostavnije, malo sam preradio ovaj Nemanjin kod i radi ok:

Code:

$fajl = 'baza.txt';
$otvaranje = fopen($fajl, 'r');
$podaci = fread($otvaranje, filesize($fajl));
fclose($otvaranje);

eval('$niz = array('.$podaci.');');



Moze li mi neko objasniti kako u stvari radi serialize (kad smo vec oko toga, da naucim)? Citao sam php.net manual ali ne mogu skontati, vjerovatno zato sto nisam bas na "ti" sa engleskim :)

pozdrav
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4383
93.86.103.*

Sajt: https://avramovic.info


+45 Profil

icon Re: Ubacivanje varijable u niz-kako07.10.2008. u 11:26 - pre 150 meseci
Funkcija serialize može od kompleksnih tipova podataka (nizovi, objekti, ...) da napravi string. Znači taj gore niz što si dobio propustiš kroz serialize i sačuvaš kao string u fajl.

Code:

<?php
$niz = array(1=>'jedan',2=>'dva');
$ser = serialize($niz);
echo $ser; //umesto ovoga trebalo bi $ser sačuvati u fajl
?>


Kasnije, kada ti zatreba niz, koristiš unserialize da od stringa napraviš niz/objekat/štagod.

Code:

<?php
$ser = file_get_contents('serijalizovani.txt');
$niz = unserialize($ser);
var_dump($niz);
?>


I to je cela filozofija

p.s. Ne vidim zašto si prepravljao onaj moj kod kad oba koda rade isto, samo što je moj u jednom redu Osim ako ja ne propuštam nešto...?
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

vatri
Banja Luka, RS

Član broj: 68697
Poruke: 1006
*.broadband.blic.net.



+18 Profil

icon Re: Ubacivanje varijable u niz-kako07.10.2008. u 13:12 - pre 150 meseci
Nije radio ovaj tvoj cini mi se, htio sam ispisati prvi iz niza: "echo $niz['1']" pa je izbacio nest.
Pogledacu kasnije ovaj serialize, pa cu pokusati i tako odraditi, ako vec kazete da je bolje, pa vam javim rezultate.

Hvala jos jednom
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4383
93.86.103.*

Sajt: https://avramovic.info


+45 Profil

icon Re: Ubacivanje varijable u niz-kako07.10.2008. u 14:39 - pre 150 meseci
Pa trebalo je da izbaciš var_dump, a da ostaviš gornji red... pogledaj malo čemu služi var_dump, ja sam ti preko te funkcije samo pokazivao da se na kraju dobija niz
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

vatri
Banja Luka, RS

Član broj: 68697
Poruke: 1006
80.242.122.*



+18 Profil

icon Re: Ubacivanje varijable u niz-kako07.10.2008. u 17:18 - pre 150 meseci
Evo sad sam uradio na tvoj nacin i radi. Ma vjerovatno sam negdje u sintaksi pogrijesio...

var_dump — Dumps information about a variable :)
Skontao sam kasnije
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Ubacivanje varijable u niz-kako

[ Pregleda: 2189 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.