Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Borland .GDB baza podataka !

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Borland .GDB baza podataka !

Strane: 1 2

[ Pregleda: 7141 | Odgovora: 33 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Air Live
Srbija

Član broj: 162278
Poruke: 410
*.PPPoE-7799.sa.bih.net.ba.



Profil

icon Borland .GDB baza podataka !27.06.2008. u 08:01 - pre 161 meseci
Imam ovu bazu podataka sa ovom extenzijom .gdb,dali ima neki alat koji učitava ovu bazu da vidim štaje sve uneseno u nju i njene tabele a da neinstaliram borland delphi.znači nešto kao što ima access za otvaranje svojih baza i modifikovanje dali ima nešto tako za ovu .GDB bazu.
 
Odgovor na temu

chachka
Srđan Mijatov
Programer
BUS Computers
Kikinda

Član broj: 53780
Poruke: 576
*.ADSL.neobee.net.

Sajt: www.baze-podataka.net


+4 Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !27.06.2008. u 08:20 - pre 161 meseci
bila je slična tema.... pretraga foruma daje link
Kako da otvorim fajl sa extenzijom .gdb
"The best code is no code at all."
- Zidar (ES član)
"Biggest obstacle to learning
SQL is unlearning procedural
programming."
- Joe
Celko
"Minimize code, maximize data."
- A. Neil Pappalardo
 
Odgovor na temu

bezi
zdenko bek
Sl. Brod

Član broj: 102894
Poruke: 97
*.dsl.optinet.hr.



Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !27.06.2008. u 09:28 - pre 161 meseci
http://ibexpert.biz/ibe/index.php?n=Main.IBExpertKG

Besplatan i jako dobar.
 
Odgovor na temu

Markanto
Marko Antolović
admin, zk
Buševec

Član broj: 184593
Poruke: 55
*.adsl.net.t-com.hr.



+3 Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !27.06.2008. u 15:04 - pre 161 meseci
Da, IBExpert je alat za otvaranje .GDB ekstenzija (jako dobar, vrijedan i pouzdan).
Sa Delphi-jem se slaze savrseno i vecina ljudi koja programira u Delphi-u (koje ja znam,
a znam jako dobre programere) radi sa IBExpert-om!

Ako nisi skinuo IBExpert javi se na moj mail pa ti ga ja posaljem ( 3-4 mb (zip) ).


 
Odgovor na temu

Air Live
Srbija

Član broj: 162278
Poruke: 410
89.146.184.*



Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !01.07.2008. u 18:46 - pre 161 meseci
Ovako,nemoguh nikako da se konektujem traži username i password i server ovdje imam neki password i username pa ako moze neko da se konektuje evo i baza !

Username : SYSDBA
Password : masterkey

Ako neko uspije da se konektuje moliobih za objašnjenje !

Pozdrav !
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2667



+73 Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !01.07.2008. u 23:18 - pre 161 meseci
> Ovako,nemoguh nikako da se konektujem traži username i password i server ovdje imam neki password i username pa ako moze
> neko da se konektuje evo i baza !

Prošlo je bez problema iz IBExperta. Ako tebi ne prolazi reci koju grešku dobijaš, takođe imaš li instaliran FB ili IB server?


 
Odgovor na temu

Air Live
Srbija

Član broj: 162278
Poruke: 410
*.PPPoE-4660.sa.bih.net.ba.



Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !02.07.2008. u 16:03 - pre 161 meseci
Zaista nemogu da se snadem,Najbolje rješenje bih bilo ako neko zaista ima vremena da napravi jednu formu u Delphi 7 i konektuje se na ovu bazu NPR na C disk i ubaci jedan datagrid gdje moguh pregledati koji su podatci u ovu bazu ubačeni.ili ako ima neko lakše rješenje molim za pomoć !

[Ovu poruku je menjao Air Live dana 02.07.2008. u 17:32 GMT+1]
 
Odgovor na temu

nikomak
Nikola Makić
Beograd

Član broj: 177053
Poruke: 65
*.eunet.rs.



+1 Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !02.07.2008. u 23:47 - pre 161 meseci
Ja sam imao vremena (da budem iskren bilo mi je dosadno :-)

Evo citave Delphi7 aplikacije i koda ovde http://rapidshare.com/files/126660362/ibtest1.rar

Nije potreban Interbase server/klijent sve je u fajlu arhive.
Komponente potrebne za kompajliranje su Zeos Database Objects + embedded firebird 2.0, preimenovan u fbclient.dll (u arhivi).

firebird embedded url: http://downloads.sourceforge.n...me=1209379076&big_mirror=1
zeoslib dbo url: http://downloads.sourceforge.n...me=1197556467&big_mirror=0

Ah, da fajl baze sam preimenovao u data.gdb :)

I koji je ovo jezik koriscen u bazi, nemacki ?

Inace Zeos komponente se koriste veoma jednostavno, kao i standardne delphi komponente,
postoje ZConnection, ZTable, ZQuery, itd.

Pozdrav.



TurboDispatchJumpAddressEnd
----
Knocka Fia
----
And so we meet, again in a different time
 
Odgovor na temu

Air Live
Srbija

Član broj: 162278
Poruke: 410
*.PPPoE-7909.sa.bih.net.ba.



Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !03.07.2008. u 11:22 - pre 161 meseci
huuuu car si svaka čast evo sad ću da skinem pa da vidim o čemu se zapravo radi.

Ja se bavim access programiranjem i sa VB 6 a pomalo i net a nekada i RCE -om pa nikada se nisam susretao sa ovim .gdb bazama podataka.Ukoliko ti mogu sta pomoći iz svoje branše javi se,hvala puno i pozdrav !
 
Odgovor na temu

Air Live
Srbija

Član broj: 162278
Poruke: 410
*.PPPoE-7909.sa.bih.net.ba.



Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !03.07.2008. u 11:31 - pre 161 meseci
Samo ću još jedno da pitam dali postoji mogućnost za izmjenu i Update podataka preko grida u ovu bazu .gdb,na ovom primeru.

Pozdrav !
 
Odgovor na temu

Markanto
Marko Antolović
admin, zk
Buševec

Član broj: 184593
Poruke: 55
*.adsl.net.t-com.hr.



+3 Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !03.07.2008. u 13:10 - pre 161 meseci
Nisam pogledao tocno o cemu je rijec, ali naravno da postoji
mogucnost za izmijenu i Update podatak preko grida (Delphi je zmaj :-) ).
Imas dbNavigator.
Osobno ne koristim mijenjanje/upis podataka preko grida.
Grid koristim samo za pregled podataka, ali sve je stvar navike i onoga
sto radis, odnosno onoga sto trebas napraviti.

Zasto nebi napravio radje jednu formu koja radi izmjenu i jednu koja radi upis podataka?
Tako jednostavnije mozes upisati podatke u bazu a da ne dodje do greske, tj. npr.:
Datum ne moze biti 03.02.200u (03.02.2008); cijena : 125,,55 (125,55) i tome sl.
Znaci, dajes mu ono sto tocno treba definirati, a u suprotnom javi gresku,....

Nadam se da sam ti pomogao i olaksao oko izbora.
 
Odgovor na temu

Air Live
Srbija

Član broj: 162278
Poruke: 410
*.PPPoE-5702.sa.bih.net.ba.



Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !03.07.2008. u 18:30 - pre 161 meseci
hmm nisam stručnjak za delphi trebam da posaljem podatke u bazu kad ih promijenim !
 
Odgovor na temu

nikomak
Nikola Makić
Beograd

Član broj: 177053
Poruke: 65
*.eunet.yu.



+1 Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !03.07.2008. u 20:42 - pre 161 meseci
Kako hoces da posaljes podatke u bazu, putem forme ili putem koda ?

Putem forme moras post-ovati izmenjene podatke, klik na Post dugme posle dodavanja



Putem koda ima nekoliko nacina, putem same ZTable komponente (ZTable.InsertRecord([...])), putem ZQuery komponente
(ZQuery.SQL.Add('INSERT INTO .... VALUES ...'); ZQuery.ExecSQL; ... )

Pozdrav !

TurboDispatchJumpAddressEnd
----
Knocka Fia
----
And so we meet, again in a different time
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

mr.zhile
Ivan ZHILE
C# developer

Član broj: 185721
Poruke: 249
79.101.210.*



+2 Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !04.07.2008. u 10:36 - pre 161 meseci
Citat:
Air Live: hmm nisam stručnjak za delphi trebam da posaljem podatke u bazu kad ih promijenim !

U stvai to je update podataka?
Ubaci u formu komponentu simpledataset(mnogo mocna komponenta,po mom misljenju),uspostavi kkonekciju sa bazom,podesi dataset svojstva...
ubaci datasource komponentu na formu,njeno svojstvo datase=simpledadataset...
Ubaci dbgrid..i dalje radis kao da je u pitanju BDE baza...
VAzna Napomena:
Prvo skini foirebird sa neta i instaliraj,bez njega nema sanse da radis nista sa gdb bazom...
Srecno!!!
Don't worry be happy
 
Odgovor na temu

Air Live
Srbija

Član broj: 162278
Poruke: 410
89.146.177.*



Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !05.07.2008. u 08:09 - pre 161 meseci
Citat:

Putem forme moras post-ovati izmenjene podatke, klik na Post dugme posle dodavanja


Ja nemogu na formi da dobijem izmjenu podataka,grid za unos je zaključan,kada hoću da dodam novi onda doda kolonu novu ali opet nemogu da unosim u grid ništa !

U čemu je fora.
 
Odgovor na temu

mr.zhile
Ivan ZHILE
C# developer

Član broj: 185721
Poruke: 249
77.46.242.*



+2 Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !15.07.2008. u 09:13 - pre 160 meseci
Citat:
Air Live: Ja nemogu na formi da dobijem izmjenu podataka,grid za unos je zaključan,kada hoću da dodam novi onda doda kolonu novu ali opet nemogu da unosim u grid ništa !

U čemu je fora.

Nema neke preterane filozofije,jednostavno postavis Simpledataset,datasource,dbnavigator,dbgrid povezes dbgrid i dbnavigator sa datasors komponentom,njoj u svojstvo dataset postavis simpledataset,koji je aktiviran ili ga aktiviras prilikom pokretanja programa...
Za unos imass dugme insert na dbnavigatoru..
Code:

object Form1: TForm1
  Left = 192
  Top = 114
  Width = 696
  Height = 480
  Caption = 'Form1'
  Color = clBtnFace
  Font.Charset = DEFAULT_CHARSET
  Font.Color = clWindowText
  Font.Height = -11
  Font.Name = 'MS Sans Serif'
  Font.Style = []
  OldCreateOrder = False
  PixelsPerInch = 96
  TextHeight = 13
  object DBNavigator1: TDBNavigator
    Left = 0
    Top = 0
    Width = 688
    Height = 25
    DataSource = DataSource1
    Align = alTop
    TabOrder = 0
  end
  object DBGrid1: TDBGrid
    Left = 0
    Top = 25
    Width = 688
    Height = 421
    Align = alClient
    DataSource = DataSource1
    TabOrder = 1
    TitleFont.Charset = DEFAULT_CHARSET
    TitleFont.Color = clWindowText
    TitleFont.Height = -11
    TitleFont.Name = 'MS Sans Serif'
    TitleFont.Style = []
  end
  object SimpleDataSet1: TSimpleDataSet
    Active = True
    Aggregates = <>
    Connection.ConnectionName = 'employee'
    Connection.DriverName = 'Interbase'
    Connection.GetDriverFunc = 'getSQLDriverINTERBASE'
    Connection.LibraryName = 'dbexpint.dll'
    Connection.LoginPrompt = False
    Connection.Params.Strings = (
      'DriverName=Interbase'
      
        'Database=C:\Program Files\Common Files\Borland Shared\Data\emplo' +
        'yee.gdb'
      'RoleName=RoleName'
      'User_Name=sysdba'
      'Password=masterkey'
      'ServerCharSet='
      'SQLDialect=1'
      'BlobSize=-1'
      'CommitRetain=False'
      'WaitOnLocks=True'
      'ErrorResourceFile='
      'LocaleCode=0000'
      'Interbase TransIsolation=ReadCommited'
      'Trim Char=False')
    Connection.VendorLib = 'gds32.dll'
    Connection.Connected = True
    DataSet.CommandText = 'COUNTRY'
    DataSet.CommandType = ctTable
    DataSet.MaxBlobSize = -1
    DataSet.Params = <>
    Params = <>
    Left = 72
    Top = 72
  end
  object DataSource1: TDataSource
    DataSet = SimpleDataSet1
    Left = 88
    Top = 144
  end
end

Ovako izgledaju komponente i njihova povezivanja za najjednostavniju formu za unos podataka..Povezivanje se vrsi sa bazom employee.gdb koja je dobijena uz delphi...
NAPOMENA:Nista ti od ovoga nece raditi ako nemas Firebird server instaliran na racunaru
Evo ti link ka njemu
http://sourceforge.net/project..._0_x64.exe&use_mirror=kent
Don't worry be happy
 
Odgovor na temu

mish_ns
Miloš Krstin

Član broj: 159930
Poruke: 1105
91.148.83.*



+18 Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !25.09.2009. u 12:55 - pre 146 meseci
Pozdrav svima!!!

Hteo bih da se nadovezem na temu...

Imam delphi 2007 i interbase Server 7.5.
napravio sam u IBConsole-i bazu podataka koja sadzi tabelu sa dva polja.

Interesuje me kako u delphiju da se povezem na tu bazu preko IB komponenti i da recimo upisem nesto u polja tabele.
Pokusao sam da skinem kod iz prethodnih postova, ali nesto ne moze.

E sad ako neko ima vremena da mi detaljnije objasni ili bar da okaci neki kod...

HVALA!!!
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
more i planine

Član broj: 216084
Poruke: 1119



+19 Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !25.09.2009. u 13:07 - pre 146 meseci
Staviš na formu IBDataBase, IBTransaction, IBDataSet, DBGrid, DataSource.

Dupli klik na IBDataBase i popuni username, pass...
Dupli klik na IBTransaction, stavi ReadCommited.

IBDataBase spojiš na bazu.
Spojiš IBTransaction sa IBDataBase.
Spojiš IBDataSet sa IBDataBase.
Spojiš IBDataSet sa DataSource.
Spojiš DataSource sa DBGrid.

Klikneš na IBDataSet, SelectSQL

Napiše unutra
Code:
"SELECT * FROM NEKATABLICA"


Klikneš na GenerateSQL

Desni klik na DataSet, FieldsEditor, desni klik, AddAllFields.

Desni klik na DBGrid, ColumnsEditor, dodaj kolone koje želiš.

Na FormOpen

Code:
IBDataSet.Open;


Stavi gumbić Insert na formu i kod

Code:
IBDataSet.Insert;


Stavi gumbić Post na formu i kod

Code:
IBDataSet.Post;
IBTransaction.Commit;


Stavi gumbić Edit na formu i kod

Code:
IBDataSet.Edit;


Ovo je sve napamet i jako pojednostavljeno, možda sam nešto i zaboravio.
F
 
Odgovor na temu

mish_ns
Miloš Krstin

Član broj: 159930
Poruke: 1105
91.148.83.*



+18 Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !25.09.2009. u 14:12 - pre 146 meseci
Ok...uradio sam sve kaka je napisano...
e sad kad kliknem na insert i edit nista se ne dogadja, a na post izbaci gresku -> Field 'neko polje' must have a value...
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
more i planine

Član broj: 216084
Poruke: 1119



+19 Profil

icon Re: Borland .GDB baza podataka !25.09.2009. u 14:23 - pre 146 meseci
Citat:
mish_ns: Ok...uradio sam sve kaka je napisano...
e sad kad kliknem na insert i edit nista se ne dogadja, a na post izbaci gresku -> Field 'neko polje' must have a value...


Ako nemaš nikakve podatke u bazi, normalno da se ne događa ništa na Edit. Kada klikneš na insert moraš upisati vrijednosti u DBGrid za svako polje. Ubaci si provjere za takve greške. Npr, najjednostavniji način:

IBDataSet.BeforePost

Code:
if FieldByName('POLJE').AsString = EmptyStr then
begin
  ShowMessage('Morate unijeti vrijednost polja!');
  IBTransaction.RollBack;
end;

F
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Borland .GDB baza podataka !

Strane: 1 2

[ Pregleda: 7141 | Odgovora: 33 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.