Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pitanja u vezi Frames-a?

[es] :: Web dizajn i CSS :: Pitanja u vezi Frames-a?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 6447 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

euripyd

Član broj: 10884
Poruke: 1069
*.ppp135.rsd.worldonline.se



+7 Profil

icon Pitanja u vezi Frames-a?11.10.2003. u 13:17 - pre 226 meseci

Znaci ovakva je situacija:

Imam stranicu sa dva framea: levi i desni.
Levi je kao meny a desni je onaj koji se menja sa klikom na meny.
I levi i desni frame imaju svoje (razlicite) tagove.
Problem je u tome sto meni stoji kao TITLE uvek ime levog framea. Dakle pitanje je: Kako da se title menja u zavisnosti od desnog framea koji se menja? Levi frame dakle treba da bude stalan (meny).
Koristim FP-XP, DW-MX.

Hvala svima sa idejama.
E.

p.s. Mozda je ovo pitanje vec bilo postavljano, ali eto, ne znam gde da ga nadjem...
Sunca li ti žarevog!!
 
Odgovor na temu

Rodd
Rodoljub Petrović
web developer, Extreme
Beograd

Član broj: 242
Poruke: 358
*.041net.co.yu

ICQ: 114756071
Sajt: www.rodpetrovic.com


Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?12.10.2003. u 14:27 - pre 226 meseci
Mozes da probas top.document.title = document.title;

Takodje, savetujem ti da pogledas i ovu temu: http://www.elitesecurity.org/tema/30928, koja ce te, nadam se, ubediti da odustanes od frejmova, uopste.
 
Odgovor na temu

euripyd

Član broj: 10884
Poruke: 1069
*.ppp144.rsd.worldonline.se



+7 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?12.10.2003. u 23:25 - pre 226 meseci
Rodd, hvala ti na odgovoru. Ako mozes da mi kazes gde da ubacim top.document.title = document.title? Gde se ubacuje i kako se ubacuje? Jel izmedju <head> </head>?
Ne znam dobro HTML pa ako mozes napisi mi konkretno, da bi mogao paste copy (verovatno sa nekim malim izmenama).

Pozdrav
Sunca li ti žarevog!!
 
Odgovor na temu

Rodd
Rodoljub Petrović
web developer, Extreme
Beograd

Član broj: 242
Poruke: 358
*.041net.co.yu

ICQ: 114756071
Sajt: www.rodpetrovic.com


Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?13.10.2003. u 03:09 - pre 226 meseci
Naravno, u header (<izmedju <head> i </head>).

Ovako nesto:
Code:

<script language="JavaScript" type="text/javascript">
<!--//
top.document.title = document.title;
//-->
</script>


Dakle, nisam probao ovo, ali mislim da je to to.
 
Odgovor na temu

euripyd

Član broj: 10884
Poruke: 1069
*.ppp144.rsd.worldonline.se



+7 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?13.10.2003. u 09:40 - pre 226 meseci
Hvala ti, ja cu probati.

Pozdrav
Sunca li ti žarevog!!
 
Odgovor na temu

euripyd

Član broj: 10884
Poruke: 1069
*.ppp135.rsd.worldonline.se



+7 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?13.10.2003. u 23:48 - pre 226 meseci
Bravo, svaka cast. Radi!

Pozdrav
Sunca li ti žarevog!!
 
Odgovor na temu

noviKorisnik
Dejan Katašić
Novi Sad

Član broj: 13216
Poruke: 4533
*.bankmeridian.com

Sajt: www.novikorisnik.net


+5 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?14.10.2003. u 11:28 - pre 226 meseci
A može li se znati gde sve radi? U neka ranija vremena je top.document.title u najbolju ruku bio read-only. Kasnije je omogućeno da se možemo igrati i s tim, ali su nam i dalje svi preporučivali "zaboravi frejmove". Ima korisnih stvari u ovoj preporuci.
 
Odgovor na temu

euripyd

Član broj: 10884
Poruke: 1069
193.11.18.*



+7 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?15.10.2003. u 13:07 - pre 226 meseci
Ne kapiram sta hoces da kazes "gde sve radi"? Fino sam uneo u kod ovo sto mi je covek lepo rekao i napisao i sve funkcionise.
Sunca li ti žarevog!!
 
Odgovor na temu

noviKorisnik
Dejan Katašić
Novi Sad

Član broj: 13216
Poruke: 4533
*.bankmeridian.com

Sajt: www.novikorisnik.net


+5 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?15.10.2003. u 13:39 - pre 226 meseci
Pitanje je koji tipovi browsera podržavaju ponašanje koje si isprobao. Svakako da to podržava tvoj browser.
Pitanje sam postavio jer sam pretpostavio da želiš da svaki posetilac tvog sajta vidi TITLE na taj način. Možda grešim u pretpostavci?

Takođe me interesuje me koji su te razlozi naveli na korišćenje frejmova. U temi o frejmovima Varaga je izneo u glavnim crticama problematiku, gde se vidi da uglavnom nije preporučljiva njihova upotreba, osim u nekim specijalnim okolnostima.
 
Odgovor na temu

euripyd

Član broj: 10884
Poruke: 1069
193.11.18.*



+7 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?15.10.2003. u 13:53 - pre 226 meseci
na IE6 win - radi,
Imam Mac sa IE5, Safari; Red Hat sa Mozilla, pa cu da probam - Javicu da li radi i tamo., nisam jos ubacio stranicu na server samo lokalno proveravam.

Sto se tice frejmova, meni odgovaraju... Ali videcemo sta kaze buducnost....
Sunca li ti žarevog!!
 
Odgovor na temu

euripyd

Član broj: 10884
Poruke: 1069
193.11.18.*



+7 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?16.10.2003. u 20:34 - pre 226 meseci
Na XP IE6 je sve ok.
Na XP Netscape flash buttons stoje razbacani bez ikakve veze.... Zasto?

Na Mac X IE5 nasi latinicni fontovi su zamenjeni - izgleda islandskim fontovima. Flash buttons su ok.
Na Mac X Safari sve je normalno: fontovi, flash buttons.

Frejmovi su ok.

Jos nisam probao na Linux. Javicu posle.

Na koji je nacin potrebno urediti sajt da bi svaki browser video isto - fontove, pozicije objekata i sl?

Sunca li ti žarevog!!
 
Odgovor na temu

Rodd
Rodoljub Petrović
web developer, Extreme
Beograd

Član broj: 242
Poruke: 358
*.verat.net

ICQ: 114756071
Sajt: www.rodpetrovic.com


Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?16.10.2003. u 20:55 - pre 226 meseci
Citat:
euripyd:
Na koji je nacin potrebno urediti sajt da bi svaki browser video isto - fontove, pozicije objekata i sl?


Eeeee, prijatelju, dobrodosao u najtezi deo web dizajna :)
 
Odgovor na temu

euripyd

Član broj: 10884
Poruke: 1069
193.11.18.*



+7 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?16.10.2003. u 21:00 - pre 226 meseci
Ti si Rodd ovde kao na chatu.. :)))
I sta da radim? U cemu sam pogresio?
Sunca li ti žarevog!!
 
Odgovor na temu

Trunks
Stefan T.
Freelance web/grafički dizajner.
Novi Sad, Srbija

Član broj: 34
Poruke: 2465
*.29.EUnet.yu

ICQ: 28675801
Sajt: Linemotion.com


+1 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?16.10.2003. u 22:55 - pre 226 meseci
Citat:
euripyd:
Na koji je nacin potrebno urediti sajt da bi svaki browser video isto - fontove, pozicije objekata i sl?

Slažem se sa Roddom. Dodao bih samo - počni tako što ćeš koristiti UTF-8 encoding, kao i W3C validator za tvoj kod.
» Mom, mom, look what I did, mom!
» Look what I did to my hands, I broke 'em!
 
Odgovor na temu

euripyd

Član broj: 10884
Poruke: 1069
*.ppp132.rsd.worldonline.se



+7 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?16.10.2003. u 23:33 - pre 226 meseci
Na zalost koristim UTF-8, ne pomaze. Mozda se browser na Macu mora konfigurovati. Odnosno, sigurno, kako to da je onda na Safari-ju sve ok..

Havla Trunks, za taj validator prvi put cujem, ali cu se valjda snaci nekako.
Dobro, mozda ces da se smejes, ali ja nisam profesionalac.
Sunca li ti žarevog!!
 
Odgovor na temu

euripyd

Član broj: 10884
Poruke: 1069
*.ppp132.rsd.worldonline.se



+7 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?16.10.2003. u 23:45 - pre 226 meseci
Ok, otisao sam na W3C sajt, malo ceprkao po validatorima...
Otisao sam na W3C Mark Up Validator...
Otisao zatim na

"Welcome to the W3C MarkUp Validation Service; a free service that checks documents like HTML and XHTML for conformance to W3C Recommendations and other standards.

Validate Files
You can enter a URI in the Address field below, and have the page validated:"

uneo ime sajta i dobio:

"Fatal Error: No DOCTYPE specified!
I could not parse this document, because it does not include a DOCTYPE Declaration. A DOCTYPE Declaration is mandatory for most current markup languages and without such a declaration it is impossible to validate this document.

You should place a DOCTYPE declaration as the very first thing in your HTML document. For example, for a typical XHTML 1.0 document:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="en" xml:lang="en">
<head>
<title>Title</title>
</head>

<body>
<!-- ... body of document ... -->
</body>

<script language="JavaScript">
<!--

window.open = SymRealWinOpen;

//-->
</script>

</html>

For XML documents, you may also wish to include an "XML Declaration" even before the DOCTYPE Declaration, but this is not well supported in older browsers. More information about this can be found in the XHTML 1.0 Recommendation."



A zatim sam uneo jednu stranicu u sajtu (/frame.htm) i dobio:

This page is not Valid HTML 4.01 Frameset!


Tamo imaju opcije neke, da se checkira

"Revalidate With Options:

-Show Source
-Outline
-Parse Tree
-...no attributes
-Validate error pages
-Verbose Output"

......i? Sta da radim? To jest, sta to znaci? Vidim, greske su u pitanju....

Samo da dodam da stranice kreiram u Front Page-u (po nekad dreamweaver MX).
Imate li savet, koji je bolji? Naravno, ne radim previse u HTMLu, samo dodajem utf-8, tagove, ili kada kopiram neke scripte.
Sunca li ti žarevog!!
 
Odgovor na temu

Rodd
Rodoljub Petrović
web developer, Extreme
Beograd

Član broj: 242
Poruke: 358
*.verat.net

ICQ: 114756071
Sajt: www.rodpetrovic.com


Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?17.10.2003. u 00:14 - pre 226 meseci
Citat:
euripyd:
Ti si Rodd ovde kao na chatu.. :)))


Od kad sam dao otkaz i postao surovi freelancer non stop sam online, pa sam svaki cas ovde :)

Inace, tema koju si zapoceo je "ledeni breg" a ti trenutno ceprkas po vrhu. Trunks ti je dao dobre savete ali to ni blizu nije dovoljno da ti se sajt savrseno vidi u svim browserima. Ustvari, recimo da je nemoguce da ti se sajt vidi dobro u svim browserima. Recimo da je obavezno da ti se sajt lepo vidi u IE5+ i NS6+ - ovim pokrivas oko 99% korisnika.

Da bi na najlaksi nacin izveo optimizaciju, za pocetak, koristi XHTML i CSS (vise o tome nadji na w3c.org ili googleu). Dalje, posto u vecini slucajeva ni to nece biti dovoljno zbog nekih razlika u interpretiranju CSS-a kod IE i Mozille (na kojoj radi NS), trebace ti nesto JavaScript-a koji ce da proverava o kojem browseru je rec i da ispisuje odgovarajuci kod, ucitava odgovarajuci css fajl za odgovarajuci browser. Mislio si da je to sve? Nije - i sam JavaScript (odnosno DOM, potrazi vise o tome na netu), je razlicit za IE i Mozillu/NS, pa moras najcesce da pises JS kod za IE plus JS kod za Mozillu... itd, sve u svemu mozes odmah da pocnes da cupas kosu i da se spremis za neprospavane noci ispunjene nervozom sto nesto radi u IE a ne u Mozilli ili obrnuto.

Izvini.

 
Odgovor na temu

euripyd

Član broj: 10884
Poruke: 1069
*.ppp132.rsd.worldonline.se



+7 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?17.10.2003. u 00:22 - pre 226 meseci
Ma... Znam da to nije maciji kasalj. Prvi put kada sam pre dve godine video HTML - pomislio sam.. Boze, zar to tako izgleda? Ja sam mislio furnes sliku tamo, tekst amo, malo dodas neke zaje...e i gotovo, sve radi.
Ali.. ali ali...

Najbolje da bude samo text na sajtu, za nas pocetnike (koji ni ne nameravamo da radimo ultra animacije i ostale z). zar ne?

Ustvari ne, ali sta da se radi...

Hvala na uputstvu.
Potrudicu se.

Pozdrav
Sunca li ti žarevog!!
 
Odgovor na temu

Rodd
Rodoljub Petrović
web developer, Extreme
Beograd

Član broj: 242
Poruke: 358
*.verat.net

ICQ: 114756071
Sajt: www.rodpetrovic.com


Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?17.10.2003. u 00:44 - pre 226 meseci
Nemoj da se obeshrabris.

Secam se da je i meni to izgledalo jako komplikovano na pocetku ali, kad udjes u stos, i nije toliko.

Moj ti je savet, ako ne zelis bas preduboko da ulazis u tematiku, da koristis Dreamweaverov WYSIWYG editor. Ja to nisam nikad koristio (jer sam tvrdokorni koder :) ali, koliko znam, on ima neke alate za cross-browser optimizaciju i u stanju je da pravi stranice koje se OK prikazuju i u drugim browserima.
 
Odgovor na temu

noviKorisnik
Dejan Katašić
Novi Sad

Član broj: 13216
Poruke: 4533
*.bankmeridian.com

Sajt: www.novikorisnik.net


+5 Profil

icon Re: Pitanja u vezi Frames-a?17.10.2003. u 07:47 - pre 226 meseci
Samo da napomenem da nije neophodno da se stranica prikazuje isto na svim browserima, na svim platformama. Bitno je da ne dolazi do neželjenih propratnih efekata. Znači, mogu se slobodno koristiti formatiranja koja su podržana od strane samo nekih browsera sve dok njihova upotreba ne stvara hijeroglife (osim ako baš prikazujemo hijeroglife) u nekom drugom okruženju.
Webu može da se pristupa i s ekranskom rezolucijom 640x480, sa 256 ili čak samo 16 boja, a ima sajtova kojima nije problem da organizuju kvalitetan prikaz i za takva okruženja. Same stranice ne izgledaju identično kao na povoljnijim rezolucijama, ali je sadržajno sve prisutno i dostupno - sajt je upotrebljiv.
 
Odgovor na temu

[es] :: Web dizajn i CSS :: Pitanja u vezi Frames-a?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 6447 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.