Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme

[es] :: Visual Basic 6 :: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme

[ Pregleda: 4248 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dr.zmaj
Drazen Zmaj
prof.
Beograd

Član broj: 63416
Poruke: 259
*.adsl-4.sezampro.yu.

Sajt: kompaskmt.9f.com


Profil

icon kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme07.02.2008. u 08:34 - pre 161 meseci
Zanima me kako da u VB isprogramiram da racunar proverava stanje na ulazima paralelnog porta, a da ne moram da pritiskam komandno dugme. Ovaj projekat trebao bi da preko interfejsa prikljucenog na paralelni port ocitava stanje nekoliko prekidaca koji stanje menjaju kroz vreme. Ovo sam radio pre sa game portom i petljom u programu QBasic. Kada uradim sa LPT i VB i programiram petlju ekran se blokira za vreme trajanja petlje.
 
Odgovor na temu

djpero.84
Pero Knezevic
Prijedor

Član broj: 120188
Poruke: 190
*.teol.net.

Sajt: www.littlefrog.ba


Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme07.02.2008. u 08:44 - pre 161 meseci
Bice da koristis For ili neku slicnu petlju, a da bi to tako radilo moras da refreshujesh formu svaki krug u petlji, ali
mislim da bi bilo bolje da stavis code u Timer i da podesis ga na koliko mislis da trebas milisekundi i to je to, posto, koliko sam
svhatio, ti znas kako da kontrolises ulaze na LPT portu.
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12749



+4707 Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme07.02.2008. u 09:52 - pre 161 meseci
Ubaci DoEvents u tu petlju.
 
Odgovor na temu

djpero.84
Pero Knezevic
Prijedor

Član broj: 120188
Poruke: 190
*.teol.net.

Sajt: www.littlefrog.ba


Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme07.02.2008. u 10:16 - pre 161 meseci
Moze i tako, mada, DoEvents ce da uspori sve to, a i ne znam zasto bi mu program bio stalno u petlji, samo ce da opterecuje pravovremeno izvrsavanje drugih komandi.
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12749



+4707 Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme07.02.2008. u 10:22 - pre 161 meseci
Pa, ne moze i jare i pare :)
Ionako nema real-time pristup lpt-u. Najbolja varijanta bi bila ako bi uspeo napraviti neki callback tako da ima funkciju koju ce mu win pozivati kada dodje do promene na portu, sto je verovatno moguce, ali nemam pojma kako :)
 
Odgovor na temu

Marko_L
Beograd

Član broj: 20532
Poruke: 2885
*.dynamic.sbb.co.yu.

Jabber: Marko_L@elitesecurity.org


+828 Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme07.02.2008. u 15:49 - pre 161 meseci
U VB-u nikako :) Dakle, jedina opcija je timer ili petlja. Ako je očitavanje time critical, tj. aplikacija mora da evidentira promenu iste sekunde kada se onda desi, a ne trebaš da obavljaš neke druge operacije u programu osim očitavanja i evidentiranja promena, onda je petlja najbolje rešenje. DoEvents je neće nešto naročito usporiti, osim ako se ne radi još gomila drugih stvari na kompu, a ako je to očitavanje time critical, verovatno ni u kom slučaju nije dobra ideja raditi bilo šta drugo dok se rade očitavanja. Ako nije toliko time critical, može da posluži i tajmer sa bilo kojim intervalom, zavisno od toga koliko često želiš očitavanja. Dobra stvar sa tajmerom jeste što radi asihrono, tako da možeš da vrtiš neko drugo parče koda dok on radi.
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti
 
Odgovor na temu

dr.zmaj
Drazen Zmaj
prof.
Beograd

Član broj: 63416
Poruke: 259
*.adsl-1.sezampro.yu.

Sajt: kompaskmt.9f.com


Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme07.02.2008. u 19:10 - pre 161 meseci
Neznam koliko je petlja bas dobra. U jednom proslom radu imao sam kontrolu lifta preko interfejsa i LPT. Kontrola je izvrsena tako sto se preko racunara moglo upravljati liftom. Npr. kada se pritisne da lift ide gore u petlji se proverava polozaj lifta tako da kad kabina dodje do npr. treceg sprata, kabina pritiska mikroprekidac koji salje signal na ulaz paralelnog porta, a to je znak da kabina treba da se zaustavi. Medjutim dok se kabina lifta krece pojavljuje se beli kvadrat preko ekrana kao da se ekran blokira i to traje sve dok mikroprekidac ne posalje signal u racunar. Nova ideja zbog koje trazim pomoc je kontrola slobodnih mesta na parkiralistu.
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


+44 Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme07.02.2008. u 20:30 - pre 161 meseci
Citat:
Marko_L: U VB-u nikako :)

sto? ako moze u u c-u, asm-u i sl, moze i u vb-u :)
samo daj kod u c-u i ja cu ti dati vb kod (mogao bih da pokusam i asm, al sam tu tek pocetnik)
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12749



+4707 Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme07.02.2008. u 22:04 - pre 161 meseci
Pa da, samo iskompajliras taj C kod u .dll i pozivas iz VB-a
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


+44 Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme08.02.2008. u 15:24 - pre 161 meseci
nisam mislio tako :)
 
Odgovor na temu

stefanpn
Total anonymous
Programer

Član broj: 172809
Poruke: 509
77.46.195.*



+1 Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme15.02.2008. u 02:07 - pre 161 meseci
Najbolje resenje ti da koristis tajmer. Jedina mana VB.TIMER -a je u tome sto ne moze da radi brze od 1ms, mada je i to dosta brzo, a ako ti treba nesto brze, nesto kao QB a da kompajlira QB kod za Windows, Linux i Dos u isto vreme onda skini FreeBasic sa www.freebasic.net, sa njim mozes napraviti i DLL i staticku biblioteku ( Koju bi kasnije pozivao iz VB-a) a i EXE.

U petlji kada se nonstop vrtis, zauzece procesora je 100%
sa DoEvents ces dati sansu drugim aplikacijama/delovima tvog programa da koriste procesor i ako si u petlji.

Mislim da drugi nacin ne postoji, ili ja bar nisam dobro razumeo sta ti treba.

 
Odgovor na temu

dr.zmaj
Drazen Zmaj
prof.
Beograd

Član broj: 63416
Poruke: 259
*.adsl-3.sezampro.yu.

Sajt: kompaskmt.9f.com


Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme19.02.2008. u 12:30 - pre 160 meseci
Ma evo o cemu se radi. Pre nekoliko godina pravili smo malu meteorolosku stanicu, koja je imala senzore za smer vetra, senzor za temperaturu, i zenzor koji je merio brzinu vetra. Senzor za smer vetra imao je jednu supljikavu plocu koja je sa jedne strane imala izvor svetlosti a sa druge strane fotootpornike. Na izlazu smo kombinacijom dobijali Grejov kod koji je ulazio na port za djojstik. Brzina vetra se ocitavala na slican nacin samo sa jednim foto senzorom. I na kraju imali smo temperaturni senzor koji menja svoju otpornost. Sve je to bilo spojeno na ulazu za djojstik. Program je pisan u QBasic-u i to je radilo veoma dobro. E sad bi hteli da napisemo aplikaciju u VB-u i sve da spojimo na ulaze LPT-a. Drugim recima nakon pokretanja aplikacije ona bi morala stalno da daje informacije sa ova tri senzora. Kako to uraditi.
 
Odgovor na temu

stefanpn
Total anonymous
Programer

Član broj: 172809
Poruke: 509
77.46.195.*



+1 Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme19.02.2008. u 12:38 - pre 160 meseci
Pa ne mozez traziti od nas da ti napisemo ceo kod, ili mozda i mozes ako hoces da platis, ali onda moras da se obratis licno na PP ili E-MAIL.

Ali evo ti nekih smernica:
Potrazi na googlu informacije o datoteci lpt.dll i sa njom dobijas funkcije za ocitavanje lpt porta.
Ja bih ih ti postavio ali trenutno ne mogu da ih pronadjem a ne znam ih napamet.
Sa VB-om napravi interfejs i potrudi se da napises malo koda, to ce biti lako, a ako zaglavis javi se ovde pa ce ti neko pomoci.

Pozdrav.
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


+44 Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme19.02.2008. u 14:24 - pre 160 meseci
kad je vec meteoroloska stanica u pitanju onda ti ne treba konstantno proveravanje podataka, vec na neki interval, recimo 5 minuta (a pozeljno je i da ostavis u programu mogucnost da se taj interval menja) i za to ti je najbolje da koristis tajmer kontrolu.
mana (jedna od) ove kontrole je sto joj je Interval svojstvo integer tipa koji je 16 bitan (signed) u vb6 sto znaci da je maximalna vrednost 32767 milisekundi sto je 32.767 sekundi, znaci manje od minuta ali naravno mozes pomocu tajmer kontrole uz malo "gimnastike" da pozivas neki dogadjaj (citanje podataka sa lpt-a u tvom slucaju) na koliko god hoces sekundi/minuta (tacnije mozes da postavis najveci interval od ~ 24.86 dana, tj skoro cela 25 dana :D)
elem evo ti to za tajming:
Code:

Dim lInterval  As Long
Dim lElapsed  As Long

Sub Form_load()
   

  lInterval = 30 ' 30 sekundi
  
  Timer1.Interval = 1000
  StartTimer 

End SUb

Private Sub StartTimer
   lElapsed = 0
   Timer1.Enabled = True
End Sub

Private Sub StopTimer
   lElapsed = 0
   Timer1.Enabled = False
End Sub

Private Sub PauseResumeTimer ' ista funkcija za pauziranje/nastavljanje tajmera
  Timer1.Enabled = Not Timer1.Enabled
ENd Sub

PRivate Sub Timer1_Timer
   If lElapsed >= lInterval Then
      lElapsed = 0
      GrabDataFromLPT ' pozivas tvoju funkciju
   Else
      lELapsed = lElapsed + 1
   End If
End Sub

Sub GrabDataFromLPT
   
   ' ovde ubaci kod da citas sa lpt-a  

End SUb

to ti je za pozivanje koda na X sekundi (tj na lInterval sekundi) a evo korisnog teksta u vezi lpt-a: http://www.fimee.ugto.mx/profe..._PCs_Parallel_Printer_Port.pdf
 
Odgovor na temu

dr.zmaj
Drazen Zmaj
prof.
Beograd

Član broj: 63416
Poruke: 259
*.adsl-1.sezampro.yu.

Sajt: kompaskmt.9f.com


Profil

icon Re: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme21.02.2008. u 17:22 - pre 160 meseci
Hvala Aleksandre, konacno da neko da konstruktivan odgovor.
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: kontrola ulaza na LPT bez pritiska na komandno dugme

[ Pregleda: 4248 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.