Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama

[es] :: C/C++ programiranje :: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama

[ Pregleda: 3109 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

IDE

Član broj: 53403
Poruke: 586
*.crnagora.net.



Profil

icon Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama07.01.2007. u 15:07 - pre 208 meseci
evo ovako...

Napravio sam neki program koji koristi ADO i vezuje se na access...

Moze li se, i kako napraviti da ovaj program pristupa access bazi u mrezi???

Dakle, zelim napraviti mrezu od npr. 5 kompjutera i na njih da stavim (ove) klijentske aplikacije koje ce se konektovati na ovu bazu koju bih stavio na neki glavni racunar u mrezi, neki server...

Da li je dovoljno promjeniti samo ConnectionString ili treba jos nesto uraditi...

IP adrese svih kompjutera u mrezi bih, npr. podesio sam...

Koliko istovremenih konekcija na ovakav nacin podrzava access???

Ako znate bilo sto o ovome, bilo kakav hint ili slicno...recite...



Pozdrav!
there's something out there
waiting for us,
and it ain't no man...
 
Odgovor na temu

itf
Zagreb

Član broj: 59794
Poruke: 993
161.53.55.*



+9 Profil

icon Re: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama08.01.2007. u 15:37 - pre 208 meseci
Access podržava maksimalno 255 istovremenih konekcija ukoliko se baza nalazi na Windows Server operacijskom sustavu. Ukoliko tu Access bazu staviš na WinXP Proffesional onda ćeš imati maksimalno 10 istovremenih konekcija, a ako je baza u WinXP Home Editionu onda maksimalno 5 konekcija. Zašto? Access nije baš prava baza već obični fajl koji se dijeli u mreži. Zbog toga za njega vrijede gornja ograničenja.

Ne treba ti nikakva komunikacija mrežom da bi to realizirao. Kad napraviš tu aplikaciju stavi ju na jedan komp zajedno sa bazom podataka. Ostalim kompovima napravi shortcut na tu aplikaciju koja se nalazi na tom jednom kompu i to će sve raditi kako spada.

Ako te zabrinjavaju ograničenja konekcija onda to napravi da bude konekcija samo u vrijeme zahtjeva (čitanja i pisanja). Time na bazu nikada nisi stalno spojen već samo u dijeliću sekunde kada vršiš čitanje ili upis. Time sam se jako dugo bavio i napravio sam dvije funkcije koje koristim u svim svojim programima za konekcije u vrijeme zahtjeva. Ako ti to bude trebalo, javi.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

kiklop74
Darko Miletić
Buenos Aires

Član broj: 78422
Poruke: 569
*.iplannetworks.net.

Sajt: ar.linkedin.com/pub/darko..


+13 Profil

icon Re: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama08.01.2007. u 18:58 - pre 208 meseci
Ja ti savetujem da batalis access za mrezno koriscenje ako ikako mozes. Manje ce posle da te boli glava. Uzmi bilo koju normalniju bazu. MySQL, interbase, postgreSQL itd.

Tko leti vrijedi
 
Odgovor na temu

IDE

Član broj: 53403
Poruke: 586
*.crnagora.net.



Profil

icon Re: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama08.01.2007. u 20:04 - pre 208 meseci
Kao prvo, hvala vam obojici na odgovorima...

Ma, naravno da je normalnije raditi sa nekom bazom predvidjenom za mrezni rad nego sa access-om, ali program koji sam napravio je zaista veliki, i oduzelo bi mi jako puno vemena da sad sve prepravim, ili od nule napisem sve ponovo za ove baze....


Citat:

Ne treba ti nikakva komunikacija mrežom da bi to realizirao. Kad napraviš tu aplikaciju stavi ju na jedan komp zajedno sa bazom podataka. Ostalim kompovima napravi shortcut na tu aplikaciju koja se nalazi na tom jednom kompu i to će sve raditi kako spada.


Sigurno da ce ovo ovako raditi? :-)

Mislim, ako je to zaista tako, to je onda nesto najidealnije sto si mi mogao reci :-)

Imam kuci windows server 2003, ON podrzava 255 konekcija? Pa to je onda rijesenje...



Citat:

Manje ce posle da te boli glava


Na sta si konkretno mislio? Ima li nesto cega se nisam sjetio, a sto bi mogao biti problem???

Citat:

Time sam se jako dugo bavio i napravio sam dvije funkcije koje koristim u svim svojim programima za konekcije u vrijeme zahtjeva. Ako ti to bude trebalo, javi.


Hvala, pa evo, za sad cu ispitati kako se sve ovo ponasa na nacin na koji si mi opisao...
Nadam se da ce i ovako biti sve u redu...
Hvala jos jednom...

p.s.
Je li vam ikada trebalo da porovjerite da li je u bazi na koju ste konektovani (access) zapoceta, tj. da li je u toku transakcija?
Ako jeste, kako ste ovo na najbolji nacin provjeravali?

there's something out there
waiting for us,
and it ain't no man...
 
Odgovor na temu

itf
Zagreb

Član broj: 59794
Poruke: 993
161.53.55.*



+9 Profil

icon Re: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama09.01.2007. u 08:33 - pre 208 meseci
Citat:
IDE: Kao prvo, hvala vam obojici na odgovorima...

Ma, naravno da je normalnije raditi sa nekom bazom predvidjenom za mrezni rad nego sa access-om, ali program koji sam napravio je zaista veliki, i oduzelo bi mi jako puno vemena da sad sve prepravim, ili od nule napisem sve ponovo za ove baze....


U većini slučajeva nema potrebe za takvom bazom. Većina ljudi uvijek vole misliti da rade tako težak i kompliciran posao da im je baš fora imati SQL Server za jednog korisnika ali zato je tu programer da procijeni stabilnost aplikacije i što je zapravo potrebno ili ne.

ACCESS je po mom mišljenju IDEALNA baza do 10ak korisnika, a Microsoft ju je testirao i preporučuje rad do čak 30. Barem se sa njom lako radi. Nije potrebna instalacija nikakvog servera i možeš ju držati i koristiti i na USB sticku čak i u slučaju višeklijentskog rada.

Sa ovim serverima zna biti dosta zafrkancije oko modela i načina transakcija itd. itd... Jednostavno nije potrebno komplicirati sa većim bazama ukoliko to stvarno nije potrebno.

Citat:
IDESigurno da ce ovo ovako raditi? :-)

Mislim, ako je to zaista tako, to je onda nesto najidealnije sto si mi mogao reci :-)

Imam kuci windows server 2003, ON podrzava 255 konekcija? Pa to je onda rijesenje...

Naravno da je tako i će raditi. Bez brige ;) Pokušaj se i sam uvjeriti ako želiš.

Radio sam neke takve aplikacije i za jedan TV Show u Hrvatskoj. Sve išlo preko shortcut-a i istovremeno je bilo 7 korisnika koji su bazi pristupali u vrijeme zahtjeva.

Citat:
IDEp.s.
Je li vam ikada trebalo da porovjerite da li je u bazi na koju ste konektovani (access) zapoceta, tj. da li je u toku transakcija?

Tijekom tvoje transakcije moguće je da zapis kojeg pokušavaš spremiti je već netko drugi u mreži izbrisao. Pošto ti to nisi vidio program će javiti grešku Some values may have been changed since it was last read. Ista greška će se javiti ukoliko pokušavaš spremiti promjene nad zapisom koji je već netko modificirao prije tebe.

Točnije, greške pri transakciji se javljaju ukoliko korisnik sprema zapis čije stvarno zadnje stanje nije vidio.

To se može spriječiti najbolje pristupom u vrijeme zahtjeva pregledavanjem stringova grešaka koje vraćaju ADO komponente.. Stvar je dosta komplicirana, pa je bolje da za sada ideš korak po korak, a kasnije budem ti i ovo objasnio ako bude trebalo ;)

U svakom slučaju na programeru je da brine o transakcijama i o tome SVAKAKO trebaš voditi računa kad radiš DB aplikacije.

Pozdrav


 
Odgovor na temu

IDE

Član broj: 53403
Poruke: 586
*.crnagora.net.



Profil

icon Re: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama09.01.2007. u 09:23 - pre 208 meseci
ma ne, u programu vec postoji rad sa transakcijama, i to sam sve odradio super, u tom dijelu su konsultovani i neki profesori sa univerziteta...

A ono sto kazem da je bolje uzeti neku drugu bazu, predvidjenu za mrezni rad, to sam mislio u slucaju da mi stvarno treba mrezni rad (a ne samo na jednom klijentu) tj. rad sa vise stotina konekcija..
ali meni to trenutno ne treba , a nece mi ni trebati...

Pitao sam za provjeru da li je u toku neka transakcija, bas da bih inplementirao neki vid zastite da se korisnik upozori da saceka koji sekund ili minut (jer mi bukvalno toliko i traju uglavnom transakcije) dok se zapoceta transakcija ne zavrsi... Znas kako, nasi direktori vise vole da mu pise njegovim jezikom, nego da izbacuje greske na engleskom...I tu ih shvatam...

Jos jedna me stvar interesuje, tj. da cujem tvoj predlog...

Ja vec imam aplikaciju za rad na jednom racunaru. Ti kazes da ce to raditi i u mrezi, to znaci - vec ga firme mogu podesiti za mrezni rad.... Upravo radim novu verziju koja donosi dosta promjena i novina, pa me interesuje:

a) kako bi ti zastitio u programu da ga neka firma ne upotrebi kao mrezni, vec samo verziju predvidjenu za to tj.
b) da zastitis da moze samo npr. do 5 konekcija, ili do 10 konekcija, ili do N konekcija da se ostvari (jer cijena je programa u tim slucajevima dugacija...)???

Ja vec imam neka svoja (koliko dobra?) rijesenja, ali me interesuje neko tvoje elegantnije rijesenje...

Pozdrav



there's something out there
waiting for us,
and it ain't no man...
 
Odgovor na temu

aleksandarpopov
IT consultant
Senta

Član broj: 57172
Poruke: 484
*.sksyu.net.

Sajt: www.linkedin.com/in/aleks..


Profil

icon Re: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama09.01.2007. u 09:29 - pre 208 meseci
Pozdrav.
Imas nesto malo o konfliktima ovde
http://www.elitesecurity.org/t235694-Sta-vise-opterecuje-bazu
jest da je za Delphi ali nema veze, za pocetak dovoljno.
Ako vec ocekujes konflikte i pravo multiuser okruzenje mozda je ipak bolje poslusati kiklop74 -a i odmah uzeti neki redovan server koji je predvidjen za takav rad, kao sto kaze covek manje ce te boleti glava. Mozes koristiti ADO komponente za rad i sa tim bazama (narocita za Sql Server 2005 Express edition koji je besplatan) neces morati sve od nule da radis.
A samim tim, ako ti je instalacija slozenija, moraju se podesavati neki parametri aplikacije da bi ti radilo i sa drugih kompova, ti moras da instaliras server...podesis connstring i sve to imaces i vecu kontrolu kako ce korisnici da koriste tvoj program, na koliko kompova ce biti instalirano... mislim mozes i sa Accessom sve to odraditi, ali ako vec radis....radi redovno.
Pozdrav.
RTFM
 
Odgovor na temu

itf
Zagreb

Član broj: 59794
Poruke: 993
161.53.55.*



+9 Profil

icon Re: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama09.01.2007. u 09:54 - pre 208 meseci
Citat:
IDE
Jos jedna me stvar interesuje, tj. da cujem tvoj predlog...

Ja vec imam aplikaciju za rad na jednom racunaru. Ti kazes da ce to raditi i u mrezi, to znaci - vec ga firme mogu podesiti za mrezni rad.... Upravo radim novu verziju koja donosi dosta promjena i novina, pa me interesuje:

a) kako bi ti zastitio u programu da ga neka firma ne upotrebi kao mrezni, vec samo verziju predvidjenu za to tj.
b) da zastitis da moze samo npr. do 5 konekcija, ili do 10 konekcija, ili do N konekcija da se ostvari (jer cijena je programa u tim slucajevima dugacija...)???

Ja vec imam neka svoja (koliko dobra?) rijesenja, ali me interesuje neko tvoje elegantnije rijesenje...

Pozdrav

Možeš ograničiti preko IP adresa...

U bazi podataka napraviš zasebnu tablicu u kojoj se na početku programa sprema IP adresa kompjutera koji je pokrenuo aplikaciju. Na taj način možeš provjeriti i koliko klijenata imaš na pojedinom kompjuteru, a broj zapisa u tablici ti govori koliko imaš trenutnih konekcija na bazi. Kada pojedina aplikacija završi, lociraš i izbrišeš zapis o njenoj IP adresi i to je to. IP adresu možeš doznati vrlo lako i pomoću Indy komponenti. Ovo sam čak i radio za jednu privatnu firmu.

Citat:
aleksandarpopov: Pozdrav.
Imas nesto malo o konfliktima ovde
http://www.elitesecurity.org/t235694-Sta-vise-opterecuje-bazu
jest da je za Delphi ali nema veze, za pocetak dovoljno.
Ako vec ocekujes konflikte i pravo multiuser okruzenje mozda je ipak bolje poslusati kiklop74 -a i odmah uzeti neki redovan server koji je predvidjen za takav rad, kao sto kaze covek manje ce te boleti glava. Mozes koristiti ADO komponente za rad i sa tim bazama (narocita za Sql Server 2005 Express edition koji je besplatan) neces morati sve od nule da radis.
A samim tim, ako ti je instalacija slozenija, moraju se podesavati neki parametri aplikacije da bi ti radilo i sa drugih kompova, ti moras da instaliras server...podesis connstring i sve to imaces i vecu kontrolu kako ce korisnici da koriste tvoj program, na koliko kompova ce biti instalirano... mislim mozes i sa Accessom sve to odraditi, ali ako vec radis....radi redovno.
Pozdrav.

O kakvim vi to glavoboljama pričate? Ajd nek mi netko od vas već objasni te glavobolje?? Access podržava višeklijentski rad i za manje okruženje je idealan. Nema tu nikakve potrebe da se filozofira sa ikakvim serverima, a pogotovo zbog takozvanih "glavobolja".
 
Odgovor na temu

aleksandarpopov
IT consultant
Senta

Član broj: 57172
Poruke: 484
*.sksyu.net.

Sajt: www.linkedin.com/in/aleks..


Profil

icon Re: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama09.01.2007. u 16:24 - pre 208 meseci
Citat:
@itf
O kakvim vi to glavoboljama pričate? Ajd nek mi netko od vas već objasni te glavobolje?? Access podržava višeklijentski rad i za manje okruženje je idealan. Nema tu nikakve potrebe da se filozofira sa ikakvim serverima, a pogotovo zbog takozvanih "glavobolja".

Bez pretenzija da flejmujem, raspravljam sta god u vezi accessa ali mislim da on nije za visekorisnicke klijent server sisteme. Nekoliko puta mi se desilo da ostavi onaj .ldf fajl iako ni jedna nezavrsena transakcija ne postoji kao ni otvorena konekcija, pa su me ljudi cimali da ne mogu da backupuju bazu nakon radnog vremena, ili ne mogu da prisupe nekim podacima u pojedinim modulima programa...nakon dva takva slucaja sam batalio access. Citao sam da isto ima problema sa temporary tabelama...to nisam licno doziveo....hvala bogu ... zna da pukne kod ugnjezdjenih selecta sto takodje nisam doziveo...
+ mada ovo nema veze sa radom u mrezi ali - ne podrzava trigere i strored procedure sto dosta koristim...
+ se placa
Ne kazem da treba muvu upucati sacmarom ali za bilo sta ozbiljnije od programa za fakturisanje ili tako necega access nije.
Pozdrav.
RTFM
 
Odgovor na temu

itf
Zagreb

Član broj: 59794
Poruke: 993
161.53.55.*



+9 Profil

icon Re: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama10.01.2007. u 08:22 - pre 208 meseci
Access baza je besplatna, a aplikacija MS Access se plaća.

ldf fajl ostane ukoliko ima otvorena konekcija i nema tu dalje nikakve rasprave. znači, vjerovatno program koji je držao konekciju nije završio, a tu ponajviše zna programer kako je realizirao te konekcije. uostalom, da si koristio konekcije u vrijeme zahtjeva nikada ne bi ni imao ldf fajl, tj. on bi se pojavljivao samo u jednom dijelu sekunde za vrijeme obrade zahtjeva.

Sa SQL upitima nikad nisam imao problema, niti mi je ikad išta nepouzdano radilo. bolje bi možda bilo vidjeti o čemu je točno bilo riječ u bazama o kojima ti pričaš jer ja sam napravio toliko programa sa Access-om i ADO komponentama da nikada sa bazom nisam imao problema..

Pozdrav
 
Odgovor na temu

aleksandarpopov
IT consultant
Senta

Član broj: 57172
Poruke: 484
*.sksyu.net.

Sajt: www.linkedin.com/in/aleks..


Profil

icon Re: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama10.01.2007. u 10:01 - pre 208 meseci
Konekciju uvek drzim otvorenu samo koliko treba za ucitavanje ili postovanje promena, nije bio problem u tome. Coveku sam samo hteo da predlozim da koristi alat koji je projektovan za klijent - server okruzenje sto "mrezni program" jeste, access je projektovan desktop - to sto podrzava visekorisnicki rad i rad u mrezi ne znaci da je optimalan za takvu upotrebu. Blago tebi kada nisi imao problema sa ldf i accessom. Odosmo u OT.
Pozdrav
RTFM
 
Odgovor na temu

IDE

Član broj: 53403
Poruke: 586
*.crnagora.net.



Profil

icon Re: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama10.01.2007. u 10:40 - pre 208 meseci
pa dobro, i jeste i nije OT...

Hvala vam na odgovorima.

Bio access los ili ne, program je radjen sa njim , i to nemam zivaca mjenjati...

Ja licno isto nikada nisam iamao problema sa access-om, a napravio sam poprilican broj programa sa njim. Doduse, sve za rad na samo jednom racunaru, a ne u mrezi...
Jedini problem koji susrecem je sa datumom

npr. kada trazis da ti izlista sve zapise unijete 1. aprila (travnja), on ce izlistati sve zapise unijete 4.januara (sijecnja) i obratno...iako si stavio da format nij mm.dd.yyyy nego dd.mm.yyyy
E sad, da li je to do accessa,ili SQL-a, ili OS-a - ne znam...Znam samo da onda uvijek moram stavljati da je format datuma dd/MMM/yyyy (ili "-" umjesto "/")
e tada mi jedino radi normalno, tj. bar da saljem u upitu datum sa takvim oblikom...
there's something out there
waiting for us,
and it ain't no man...
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4901
*.tekostolac.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+638 Profil

icon Re: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama10.01.2007. u 13:36 - pre 208 meseci
Znam za jedan slučaj iz prakse kada se ACCESS u lažnom klijent/server radu
(kao što je ovde slučaj), pokazao kao loše rešenje.

Naime, u firmi gde radim neko je sklopio posao za ugradnju sistema za beleženje
dolazaka i odlazaka s posla.

Sistem se grubo rečeno sastoji od Delphi aplikacije, MS ACCESS baze, BDE za
pristup bazi, i nekoliko ulaznih tačaka (koje iniciraju) upis u bazu.

Ne radi se o klijent/server sisemu, nego o deljivom fajlu, vešto sakrivenom oznakom
$ iza naziva foldera, i sl. Usput je zbog nekih detalja stepen sigurnosti tih računara
degradiran, ali toje već druga priča.

Desi se barem 1 mesečno da baza (koja se inače geometrijskom progresijom uvećava)
ostane CORRUPTED bez ikakve šanse da se bilo šta iz nje izvuče. Ni jedan Recovery
program za ACCESS nije mogao ni da bekne. Mrtav fajl pun podataka.

Sistem zaista pravi Backup-ove, ali generalno se ostaje bez dela podataka i sistem je
stoga proglašen nemerodavnim.

 
Odgovor na temu

itf
Zagreb

Član broj: 59794
Poruke: 993
161.53.55.*



+9 Profil

icon Re: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama10.01.2007. u 15:24 - pre 208 meseci
U većini slučajeva same baze nisu modelirane kako treba, a primjera mogu predočiti koliko god hoćeš. Sad radim u državnoj upravi u ekonomskom sektoru i primjerice za adresar koriste po jednu bazu za svaku državu umjesto da naprave relaciju po državi. Da ne pričam o integritetu koji ni ne postoji, nema ni primarnih ključeva itd...

Tek aplikacija je priča za sebe, a prigovora imam od same ergonomije pa do brzine izvođenja gdje se za pretrage koristi sekvencijalno umjesto binarnog pretraživanja itd itd itd...

Hoću reći, u 99% slučajeva su sami korisnici i programeri krivi za greške koje nastaju. Ili je riječ o nedovoljnom nivou sigurnosti kojim je dopušteno svima i svakome da petlja i radi svašta po bazi, pa do programa koji nisu dovoljno dobro napravljeni ili imaju bugove. Sama baza je jedan kompliciran sustav koji je do te mjere izrađen da ja stvarno gotovo nikad ne sumnjam u bazu kao krivca za problem.
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Mrezni program sa access bazom i ADO komponentama

[ Pregleda: 3109 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.