Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Srpski "skolski" C tutorial

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Srpski "skolski" C tutorial
(TOP topic, by X Files)
Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 77955 | Odgovora: 101 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

toxi_programer
Nemanja Todić
Beograd

Član broj: 104396
Poruke: 464
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.articles411.com


+8 Profil

icon Srpski "skolski" C tutorial26.09.2006. u 18:27 - pre 168 meseci
-Dakle u pitanju je domaci, sveobuhvatni C tutrial koji sam ja napisao. Napisan je donekle po skolskom programu tako da je namenjen kao pomoc onima koji C uce u skoli ali bi sve trebalo da bude razumljivo i potpunom laiku.
-Valja napomenuti da jos nije do kraja napisan( oko pola posla jeste) ali ce biti uskoro. No i ovo sto vec sada mozete naci se po "skolskom" programu radi jos jedan-dva meseca pa i nije neki problem.
##


Tutrial je konacno zavrsen, link za download je
http://rapidshare.com/files/3232013/Srpski_skolski_C_tutrial.zip

[Ovu poruku je menjao toxi_programer dana 14.11.2006. u 18:55 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Mister_rap dana 24.07.2007. u 00:00 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

daliborn
Dalibor Ninković

Član broj: 59176
Poruke: 8
*.teol.net.



+1 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial04.10.2006. u 21:45 - pre 168 meseci
Tutorial je odličan ali mislim da bi bilo dobro da sadržaj sa drugog foruma prebaciš na ovaj kao i da word dokumenat objaviš na nekom javnom serveru jer se ne može nikako registrovati na forumu na kojem je postavljen dokumenat za skidanje.

Kako upravo počinjem da spremam ispit iz C jezika i učim paralelno iz više izvora na engleskom i srpskom mogu reći šta mi se svidilo u ovom tutorialu to je objašnjenje za gubitak preciznosti i prioritet operatora jer sam imao problema da razumijem taj dio. Sviđa mi se što su primjeri objašnjeni na detaljan i razumljiv način.
 
Odgovor na temu

iggy91
Igor Peric
Sopstveni dom
Bijeljina

Član broj: 73330
Poruke: 49
*.rstel.net.

Sajt: www.zmaj.org


Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial07.10.2006. u 14:27 - pre 168 meseci
Tutorial je odlican, nemam zamjerki...

Samo ne verujem da si ga ti pisao, to je sve.
Novac za kola se mora doneti do kraja decembra, znači do 5. decembra.
Posle pada Jakubinaca na vlast dolazi Petar Pan! :)
 
Odgovor na temu

toxi_programer
Nemanja Todić
Beograd

Član broj: 104396
Poruke: 464
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.articles411.com


+8 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial08.10.2006. u 14:32 - pre 168 meseci
Molim??? Nisam ga ja pisao??? Ovo me je vise nego uvredilo! Jbt. ja se trudim da uradim nesto sto ce drugima da pomogne, ne trazim nikakvu nadohnadu jer je to cin moje dobre volje i za to bivam prozvan da prisvajam tudji rad!?!!? Tuzno!
Meni ne preostaje nista do da se zahvalim na pohvalama koje su me inspirisale da pisem dalje ali onaj komentar da ja "kradem" tudji rad me ubija.

Ocekujem da ce tutrial biti gotov za nedelju-dve dana.

@iggy91
Molim te da mi kazes zasto mislis da ja nisam ovo pisao? Pa tutrial cak nije ni zavrsen ja ga jos uvek pisem. Naravno, da sam se u nekim trenutcima posluzio literaturom ali ni jednu jedinu recenicu nisam prepisao niodkud vec sam sve pisao "od nule".
Da li ti uliva ne poverenje to sto sam mlad? :(

 
Odgovor na temu

NrmMyth
Ivan Maček
Split

Član broj: 63456
Poruke: 849
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.dump.hr


Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial08.10.2006. u 16:05 - pre 168 meseci
Cirilicu ne znam, pa mi je jako tesko snaci se na prvom linku, a u drugom nikako da nadjem attach.
Zasto ne stavis na rapidshare ili sl.
 
Odgovor na temu

toxi_programer
Nemanja Todić
Beograd

Član broj: 104396
Poruke: 464
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.articles411.com


+8 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial08.10.2006. u 18:09 - pre 168 meseci
U prvom postu, na kraju pise ATTACH i pored malim plavim slovim "text.zip"...
Eh prijatelju pa kako ne znas cirilicu? :(
 
Odgovor na temu

NrmMyth
Ivan Maček
Split

Član broj: 63456
Poruke: 849
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.dump.hr


Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial08.10.2006. u 19:24 - pre 168 meseci
Hrvat.

Pokusati cu se snaci, hvala.

EDIT:
Nista. Pretpostavljam da moram biti registriran da bi pogledao temu u forumu na prvom linku.
Daj stavi na rapidshare, ako nije problem.
 
Odgovor na temu

staticInt

Član broj: 66101
Poruke: 485
*.3dnet.co.yu.



+43 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial08.10.2006. u 19:43 - pre 168 meseci
Nisam nasao deo koji objasnjava pointere ili bolje receno, kako sve funkcionise ispod haube.
Na primer krenuo si sa objasnjavanjem petlje:

Code:

/*  PROGRAM broj_veci_od_500_while_nacin */
#include <stdio.h>

void main(void)
{
   //deklaracija promenljive
   int n;

   //uzmi broj od korisnika
   printf("Unesite broj veci od 500 -> ");
   scanf("%d", &n);

   //dok je god vrednost N-a manja od 500 trazi novi broj
   while( n <= 500 )
      scanf("%d", &n);

   //prikazi poruku o uspehu
   printf("Uneli ste ispravan broj! Svaka cast.\n");

}


Sve je to lepo ali sta znaci %d i &n, gledano iz ugla nekoga ko nema pojma kako sta funkcionise bice mu tesko da nauci sve iz ovog tutoriala, lepo je sto si hteo da napises nesto i pomognes ljudima ali mislim da si trebao napraviti opsirniji i bolji uvod u sve i da objasnis od pocetka kako sve funkcionise kako ljudi ne bi imali problema sa shvatanjem tutoriala, vazna stvar oko stvaranja tutoriala je to da moras svaku stvar koju napises da predhodno lepo objasnis, ne mozes tek tako upotrebljavati neke stvari koje predhodno nisi objasnio.
Eto to je moja kritika i nadam se da ces to dopuniti, u slucaju da u tutorialu to negde pise ja se izvinjavam jer stvarno nisam nasao.
 
Odgovor na temu

toxi_programer
Nemanja Todić
Beograd

Član broj: 104396
Poruke: 464
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.articles411.com


+8 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial08.10.2006. u 21:20 - pre 168 meseci
Danas sam dopunio tutrial, tj.malo pre. Poglavlja 5 i 6 ....

@staticInt
U poglavlju iz kojega si izvukao kod se objasnjava while petlja ne naredbe za komunikaciju sa korisnikom. Kao sto je u textu iznad koda navedeno, citalac ne treba da obraca za sada paznju ka scanf() ili nekoj drugoj funkciji vec na to kako radi petlja. Stoga je i receno samo da scanf() sluzi za uzimanje podataka i da ce kako ova funkcija radi i sve ostale relevantne informacije vezane za nju biti navedene znatno kasnije, tek u poglavlju 6 i celo to poglavlje je i posveceno opisivanju osnovnih stvari vezanih za komunikaciju sa korisnikom. I to bas iz razloga koje si upravo naveo, da bi se sto manje gradiva "preklapalo" jer to je neminovno ali i vrlo lose po onog ko uci.


-Vidis, kritika koju si uputio( naravno, razumem da zelis da pomognes) je neosnovana. Uvidjam da je tok kojim sam objasnjavao stvari dosta razlicit od toka kojim se upravljaju neke druge knjige ali ovo sam uradio jer mislim da se tako dolazi do najmanjeg moguceg preklapanja "gradiva" koje se trenutno uci i onog koje tek treba da se nauci.

Stavicu na RS u toku sutrasnjeg dana.
 
Odgovor na temu

staticInt

Član broj: 66101
Poruke: 485
*.3dnet.co.yu.



+43 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial09.10.2006. u 11:04 - pre 168 meseci
Po meni prvo treba poceti sa pointerima i uopste elementarnim i osnovnim stvarima a tek onda preci na petlje, vecina ljudi izbegava da pise opsirnije o tome jer je komplikovana tema i trazi dosta znanja i rada kako bi mogla da se jednostavno objasni, samim tim onaj koji nista ne zna nece nista ni razumeti dalje ako ne zna osnove, ucis ljude mnozenju a ne znaju brojeve.
 
Odgovor na temu

toxi_programer
Nemanja Todić
Beograd

Član broj: 104396
Poruke: 464
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.articles411.com


+8 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial09.10.2006. u 13:58 - pre 168 meseci
Navedi jednu knjigu u kojoj coveku koji nikad cuo nije za programiranje a kamoli u "komplikovanijem" jeziku kao sto je C prvo objasnjavaju pointere( kao sto si sam rekao ubedljivo najtezu stvar) a na kraju petlje i ostale osnovne stvari. Gde je tu logika?
Sta ce mu pointer ako ne zna sta je petlja? Sta ce mu znanje da uzima podatke od korisnika kad ne zna kako da njima manipulise? Kako da mu objasnis sta je znakovni niz/adresa kad ne zna osnovne stvari vezane za promenljive? Jedino mesto gde se u tutrijalu preklapa gradivo je ono u kojem se objasnjavaju petlje, jer kako ces bez nekih IO funkcija to da postignes.I jos jelopo napomenuto da se za sad ne treba obracati paznja na te IO f-je. Ne vidim u cemu je problem...
 
Odgovor na temu

staticInt

Član broj: 66101
Poruke: 485
*.3dnet.co.yu.



+43 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial11.10.2006. u 08:17 - pre 168 meseci
To sto u vecini knjiga to nije na pocetku objasnjeno ne znaci da je to dobro, to je jednostavno moje misljenje a ne treba da zna IO stvari dok ne razume kako funkcionise memorija, sta su pointeri i uopste kako sve to radi ispod haube, to je neki moj nacin na koji bih ja pisao.
Uglavnom pointeri nisu objasnjeni nigde u celom tutorialu i to je zamerka, nije toliki ni problem da se objasnjavaju posle IO dela i objasnjavanja funkcija i osnovnih operacija ali da deo koji objasnjava pointere postoji, jednostavno taj deo mora biti objasnjen kao i strukture.
 
Odgovor na temu

toxi_programer
Nemanja Todić
Beograd

Član broj: 104396
Poruke: 464
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.articles411.com


+8 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial11.10.2006. u 21:02 - pre 168 meseci
Uvazavam tvoje misljenje ali ne mogu da ga podrzim.
Ocito nisi uvideo da je tutrial jos u fazi pisanja tj. jos nije zavrsen. Ostalo je da se objasne pokazivaci, nizove, strukture, IO u fajl. Dakle neke relativno naprednije stvari. Upravo pisem poglavlje pokazivacima...
 
Odgovor na temu

toxi_programer
Nemanja Todić
Beograd

Član broj: 104396
Poruke: 464
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.articles411.com


+8 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial23.10.2006. u 15:10 - pre 167 meseci
Evo linka za download na RS-u:
http://rapidshare.com/files/1150134/text.zip

[Ovu poruku je menjao toxi_programer dana 30.10.2006. u 20:23 GMT+1]
 
Odgovor na temu

vrbnik1
Student
Zemun

Član broj: 105683
Poruke: 95
62.193.136.*



Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial27.10.2006. u 20:41 - pre 167 meseci
Druze, svaka cast!

Ovo fino izgleda!
 
Odgovor na temu

daliborn
Dalibor Ninković

Član broj: 59176
Poruke: 8
*.teol.net.



+1 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial12.11.2006. u 10:12 - pre 167 meseci
Upravo sam pročitao prvi dio tutoriala, kada dolaze strukture na red?
 
Odgovor na temu

toxi_programer
Nemanja Todić
Beograd

Član broj: 104396
Poruke: 464
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.articles411.com


+8 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial12.11.2006. u 15:48 - pre 167 meseci
Tutrial cu zavrsiti za dan-dva. Medjutim o strukturama ima tek dve strane( izostavio sam unije, enumeracije i polja bitova).
 
Odgovor na temu

toxi_programer
Nemanja Todić
Beograd

Član broj: 104396
Poruke: 464
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.articles411.com


+8 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial14.11.2006. u 17:55 - pre 167 meseci

Tutrial je konacno zavrsen, link za download je
http://rapidshare.com/files/3232013/Srpski_skolski_C_tutrial.zip
 
Odgovor na temu

sivin

Član broj: 73031
Poruke: 5
194.106.167.*



Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial20.11.2006. u 14:01 - pre 166 meseci
Hmmm....

Pokušao sam da skinem ali nešto ne ide!
 
Odgovor na temu

Nibble

Član broj: 63173
Poruke: 302
*.dlp274.bih.net.ba.



+1 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutrial20.11.2006. u 15:36 - pre 166 meseci
Da da ne moze se skinuti fajl.Toxy uploaduj ponovo...
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Srpski "skolski" C tutorial
(TOP topic, by X Files)
Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 77955 | Odgovora: 101 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.