Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Srpski "skolski" C tutorial

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Srpski "skolski" C tutorial
(TOP topic, by X Files)
Strane: < .. 1 2 3 4 5 6

[ Pregleda: 77325 | Odgovora: 101 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

stevasrs
Stevan Djokic
Detektiv
D.B.A.
Tajna lokacija

Član broj: 1538
Poruke: 102
*.adsl.verat.net.

ICQ: 162650244
Sajt: www.dbaserbia.com


+1 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial14.11.2011. u 18:11 - pre 104 meseci
Stvarno svaka cast...a ja 'teo da upisujem razne kurseve...bravo...
http://www.dbaserbia.com (privatni detektiv)
http://www.kakopostatidetektiv.com
http://www.websajt.org (najjeftinija izrada sajtova)
http://www.srpskinindza-dumrem.com (prirucnik za nindze)
 
Odgovor na temu

ciwi
Ivan Vicovac
programer u pokušaju
Kragujevac

Član broj: 294541
Poruke: 2
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial30.11.2011. u 21:08 - pre 103 meseci
Bravo šefe, svaka ti čast... Nama programerima u pokušaju (znači totalni početnik) si olakšao mnoge stvari, makar sam početak.
Nego... Jedno pitanjce: Na samom početku u primerima "Hello world" u trećem redu ti stoji: void main(void). Ja sad ne znam da li je do mog kompajlera (Dev-C++) ili do nečega drugog ali kada radi debug, traži mi da promenim "void" u "int" - znači "int main(void)". Nemam pojma da li tako treba ali mi na ovaj način radi. Možda je stvar u tome da si ti objašnjavao C a ovo je kompajler za C++. Imaš li neku ideju zašto je tako?
I još nešto ako nije problem: kompajler je budala: kada izvrši program, prozor u kome se "odvija radnja" odmah se gasi tako da ne stignem ni da vidim neki rezultat, osim ako nije u pitanju beskonačna petlja ili ako nije potreban neki unos (broj > 500). Ima li leka tome.
Još jednom - svaka čast.
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4870
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+622 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial30.11.2011. u 21:16 - pre 103 meseci
int main(void) je po najnovijem standardu. Drugim recima, treba obezbediti i povratnu vrednost funkcije.
 
Odgovor na temu

ciwi
Ivan Vicovac
programer u pokušaju
Kragujevac

Član broj: 294541
Poruke: 2
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial30.11.2011. u 22:15 - pre 103 meseci
Citat:
int main(void) je po najnovijem standardu. Drugim recima, treba obezbediti i povratnu vrednost funkcije.

Hvala na brzom odgovoru, nadam se da će mi jednog dana biti jasno objašnjenje (kada budem ukapirao šta čemu služi).
Nego... ima li rešenja za moje drugo pitanje... oko onog prozorčeta koje se odmah gasi kada se izvrši program? Još se ubeđujem sa kompajlerom i nisam pobedio.
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4870
*.3gnet.mts.telekom.rs.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+622 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial01.12.2011. u 10:43 - pre 103 meseci
Rešenje je u TOP temi:

Kako privremeno zaustaviti konzolni program-da se ne zatvori odmah nakon starovanja
http://www.elitesecurity.org/t260467
 
Odgovor na temu

Jordan90
student

Član broj: 294595
Poruke: 52
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial10.12.2011. u 12:17 - pre 103 meseci
Ne znam zasto mi neki od primera ne funkcionisu???
Npr,switch naredba ili ovi uslovni izrazi????
Sve ispisem kako treba,ali program izbacuje gresku??
O cemu se radi?
Pise: The system cannot find the file specified..[\b]
Sta to znaci???
PS. Koristim kompajler VC++ 2010..
 
Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

Moderator
Član broj: 37636
Poruke: 1226



+92 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial10.12.2011. u 21:58 - pre 103 meseci
Nisi napisao sve što piše. Možda je problem sa #include, možda je nešto drugo. Dok ne napišeš kompletnu poruku koju dobijaš nećemo tačno znati u čemu je problem.
 
Odgovor na temu

Jordan90
student

Član broj: 294595
Poruke: 52
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial26.01.2012. u 19:23 - pre 101 meseci
Nije mi jasno par stvari iz ovog tutorijala...
1. Zasto se kod deklaracije neke char promenljive stavlja *?????? Konkretno u skripti od 8.4 autor stalno pise char *text. Jel moze neko da mi objasni?(Pokusao sam bez toga i ne funkcionise program)

2. Kod funkcije malloc,nije mi jasno.... ja na samom pocetku definisem text = malloc(sizeof(char)*15) i ubacim neki string od 10 znakova i to je ok,a kad promenim
text = malloc(sizeof(char)*5) opet normalno ispisuje string od 10 znakova.... U cemu je onda poenta ako se nista nije izmenilo?? I gde da proverim velicinu programa?

Hvala .
 
Odgovor na temu

tuks
Student @VIŠER
Beograd

Član broj: 302912
Poruke: 1
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial11.05.2012. u 19:55 - pre 98 meseci
Citat:
Jordan90
1. Zasto se kod deklaracije neke char promenljive stavlja *?????? Konkretno u skripti od 8.4 autor stalno pise char *text. Jel moze neko da mi objasni?(Pokusao sam bez toga i ne funkcionise program)


Zvezdica označava da je u pitanju pokazivač (pointer)
Pokazivači sadrže adrese promenljivih. Evo ti jedan primer

Code:
int a; //deklaracija neke promenljive a
int *b; //deklaracija pokazivača b

b = &a; //pokazivač b dobija vrednost adrese od a (&a se čita "adresa od a")

*b = 5; //ovo znači - pročitaj vrednost pokazivača b (u ovom slučaju ta vrednost je adresa promenljive a) 
// zatim tu vrednost koristi kao adresu na koju ćeš da upišeš broj 5
// to znači da je na adresu od promenljive a upisan broj 5, odnosno a = 5


Teško je početnicima da skapiraju pokazivače ali su veoma korisni, za funkcije, što tebe sada i buni
Ako na ovo misliš

int MalaSlova(char *text);

To je funkcija čiji je ulazni argument pokazivač tipa char. Ne znam koliko dobro si upoznat sa funkcijama, ili sa stringovima. Hajde pokušaću na jednom primeru da ti objasnim, ako uspem, nisam ni ja neki pro

char tekst[10]

Ovo je deklaracija niza čiji su elementi tipa char, odnosno slova, znakovi, bilo šta iz ASCII tabele. Takav niz se zove string.
Karakterima u ovom nizu se pristupa preko indeksa. Prvo slovo je tekst[0], drugo slovo je tekst[1] itd.
Samo naziv niza bez indeksa je POKAZIVAČ koji sadrži adresu prvog slova u tom nizu.

Zato funkcije koje za argumente primaju stringove se definišu kao pokazivači. Znači imamo ovu funkciju

int MalaSlova(char *text);

Hoćemo kad je pozivamo da ona proveri da li string sadrži mala slova. Ako nam se string zove tekst123, funkciju ćemo pozvati ovako:

MalaSlova(tekst123);

Na taj način smo funkciji prosledili ADRESU PRVOG ELEMENTA NIZA (adresa u memoriji računara na kojoj se nalazi prvo slovo stringa), pošto smo rekli da je string bez indeksa zapravo pokazivač. Funkcija dobija adresu na kojoj se nalazi prvi element niza (prvo slovo u stringu) i dalje radi svoje.
To je zato što je string zapravo niz slova koji se završava NULL znakom ili '\0'. Znači mi funkciji ne dajemo sva slova, nego joj dajemo adresu od koje će da krene da čita, i ona će čitati dok ne naiđe na taj nul znak




Aj da pokušam još malo bolje da objasnim

Kada definišeš neki niz, recimo char tekst123[5], on dobija svoju adresu u memoriji, koja je recimo (lupam) 223415 i od te adrese rezerviše naredne 4 adrese (jer smo ga definisali kao niz sa 5 elemenata). Znači prvi element tog niza tekst123[0] se nalazi na adresi 223415. Drugi element tekst123[1] se nalazi na adresi 223416, treći element se nalazi na adresi 223417 itd.

Ako smo deklarisali niz ovako char tekst123 = "abcd", onda će vrednost prvog elementa, odnosno tekst123[0] biti karakter 'a', a vrednost samog niza tekst123 će biti ADRESA, odnosno, na primer broj 223415. Na toj adresi se nalazi slovo 'a'

Iz tog razloga funkcija kao argument treba da primi adresu, da bi znala odakle počinje niz, jer ne možeš funkciji dati sva slova, nego joj kažeš koja je adresa prvog slova, i onda od te adrese nastavi da čita dok ne naiđe na '\0'

Da smo argument funkcije definisali kao char bez zvezdice, odnosno int MalaSlova(char text), argument bi bio jedan karakter, i kad bismo pozvali funkciju ovako: MalaSlova(tekst123), argument funkcije (char text) bi primio adresu stringa tekst123 (recimo 223415) i to pretvorio u ASCII vrednost, što ne bi uspeo i ko zna šta bi se desilo...

Citat:
2. Kod funkcije malloc,nije mi jasno.... ja na samom pocetku definisem text = malloc(sizeof(char)*15) i ubacim neki string od 10 znakova i to je ok,a kad promenim
text = malloc(sizeof(char)*5) opet normalno ispisuje string od 10 znakova.... U cemu je onda poenta ako se nista nije izmenilo?? I gde da proverim velicinu programa?


Zaleteo si se, ovo je već advanced, prvo doooobro nauči pokazivače i nizove

String će se ispisivati dok ne naiđe na nul karakter '\0'. Znači ispisuje se znak po znak dok se ne dođe do tog praznog znaka. Iako je memorijski prostor skroz popunjen karakterima, ako nema '\0' na kraju, nastaviće da čita vrednost sledeće lokacije i tako sve dok ne dođe do tog \0 karaktera

Time što si napisao printf("%s", tekst), ili puts(tekst), time si ti programu rekao "kreni da čitaš od adrese tekst i ispisuj karakter po karakter dok ne dođeš do karaktera '\0' "


Nadam se da si bar kolko-tolko razumeo nešto od ovoga što sam napisao, jer sam se vala pomučio :D znam kako je, i ja sam student

Dakle da rezimiramo. Da bi programu rekao na koji string misliš, moraš mu dati adresu na kojoj se nalazi prvo slovo u stringu, i on će čitati dok ne naiđe na '\0'

(ako sam pogrešio negde, neka me neko ispravi)

edit: Možeš zapravo i da definišeš funkciju kao int MalaSlova(char text[]). Možeš se kroz string kretati indeksno (text[0], text[1], text[2]...) ili adresno (text, text+1, text+2...) nego nisam napisao da te ne bunim


[Ovu poruku je menjao tuks dana 12.05.2012. u 02:09 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8325
*.3gnet.mts.telekom.rs.



+2705 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial26.05.2012. u 00:28 - pre 97 meseci
Obzirom da veoma cenim vrednost ovog rada, hteo bih da uputim neke primedbe kako bi se poboljšao.

1. Ključne reči int, char,... su u naslovima napisane velikim slovima, a C je osetljiv na razliku između velikih i malih slova.
2. int je celobrojni, a ne decimalni tip.
3. Nema neoznačenih celih brojeva (unsigned).
4. #include nije naredba već direktiva.
5. Nema makroa.
6. Nema rekurzija.
7. Nema pokazivača na funkcije.
8. Nema typedef deklaracija (HITNO).
9. Nema arkus funkcija.
10. fabs i fmod nisu funkcije zaokrugljivanja na ceo broj.
11. Funkcija tan se zove "tangens".
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

toksa
FTO
Pirot

Član broj: 312954
Poruke: 15
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial16.03.2013. u 20:32 - pre 87 meseci
Pozz,
nisam hteo da otvaram novi topic pa cu ovde postaviti nesto na sta sam naleteo. Naime, vec neko vreme trazim dobru knjigu za pocetnike a odnosi se na programiranje u C-u i evo na sta sam naleteo:
http://www.2shared.com/file/Uh...uteBeginnersGuidetoC2ndEd.html
Knjiga je na engleskom ali me je odusevilo to sto ima objasnjenje bukvalno za sve (sto meni/nama pocetnicima mnogo znaci). Toliko me je odusevila da imam zelju da je prevedem :)
Ja licno imam njigu C ansi standard ali u njoj nema objasnjenja kao sto su u ovoj knjizi. Zamolio bih vas da pogledate i da kazete Vase misljenje o ovoj knjizi. Dali nesto vredi ili...? Iz razloga sto ste Vi, kao programeri, upuceni u dosta toga pa mi treba misljenje. Dali da ucim iz nje ili da trazim nesto drugo?!
Knjiga je u MOBI formatu tako da je citam pomocu SumatraPdf programa.
Ocekujem vase misljenje,
hvala unapred
 
Odgovor na temu

cobragangsta

Član broj: 146928
Poruke: 84
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial03.07.2013. u 23:31 - pre 84 meseci
Citat:
toksa: Pozz,
nisam hteo da otvaram novi topic pa cu ovde postaviti nesto na sta sam naleteo. Naime, vec neko vreme trazim dobru knjigu za pocetnike a odnosi se na programiranje u C-u i evo na sta sam naleteo:
http://www.2shared.com/file/Uh...uteBeginnersGuidetoC2ndEd.html
Knjiga je na engleskom ali me je odusevilo to sto ima objasnjenje bukvalno za sve (sto meni/nama pocetnicima mnogo znaci). Toliko me je odusevila da imam zelju da je prevedem :)
Ja licno imam njigu C ansi standard ali u njoj nema objasnjenja kao sto su u ovoj knjizi. Zamolio bih vas da pogledate i da kazete Vase misljenje o ovoj knjizi. Dali nesto vredi ili...? Iz razloga sto ste Vi, kao programeri, upuceni u dosta toga pa mi treba misljenje. Dali da ucim iz nje ili da trazim nesto drugo?!
Knjiga je u MOBI formatu tako da je citam pomocu SumatraPdf programa.
Ocekujem vase misljenje,
hvala unapred



Ima li sanse da se ponovo uploaduje ova knjiga pa da damo misljenje?
Ili makar tacan naslov i autor da se napise.
 
Odgovor na temu

Leoo
nezaposlen

Član broj: 324448
Poruke: 12
212.200.167.*



+1 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial22.10.2014. u 13:43 - pre 68 meseci
Kada sam trazio knjigu za ucenje programskog jezika C, naleteo sam na ovaj rad. Neke stvari prilikom ucenje koristim i iz njega, zelim da da dam jednu sugestiju. Kada bi ste u svoj rad ukljucili dosta primera, i jos par tema koje nedostaju, mislim da bi bio zaista odlican rad. Moja verzija vaseg rada se nalazi u Word formatu i zove se "Srpski, skolski, C tutorial (tutrial (-: )", mozda postoji neka novija verzija vaseg rada ?
 
Odgovor na temu

Nazi00

Član broj: 339321
Poruke: 2



Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial11.11.2018. u 17:40 - pre 19 meseci
Ja i dalje ne mogu da skinem taj pdf fajl,nijedan link mi ne radi,pomoc...
 
Odgovor na temu

Whitewater
dummy workshop

Član broj: 339178
Poruke: 245



+128 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial11.11.2018. u 22:00 - pre 19 meseci
ni ja nisam uspeo da ga nadjem. Ali ima sasvim dosta literatura ako znas engleski...
Rest of world: This is what we think of America.
America: We don't think about you at all !
 
Odgovor na temu

Branimir Maksimovic
Senior Software Engineer

Član broj: 64947
Poruke: 4341
109.72.51.*



+911 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial11.11.2018. u 22:05 - pre 19 meseci
Tu onda treba i kurs engleskog ;p
Inace ne vidim kako ce neko dobiti posao C programera, ako ne zna engleski bar donekle ;p
press any key to continue or any other to quit....
 
Odgovor na temu

Whitewater
dummy workshop

Član broj: 339178
Poruke: 245



+128 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial11.11.2018. u 22:11 - pre 19 meseci
meni je palo na pamet da mu treba na srpskom jer ne zna engleski ali siguran sam da u Srbiji ima prevedenih knjiga na srpski. Cini mi se da sam negde video prevedenu K&R
Rest of world: This is what we think of America.
America: We don't think about you at all !
 
Odgovor na temu

Branimir Maksimovic
Senior Software Engineer

Član broj: 64947
Poruke: 4341
109.72.51.*



+911 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial11.11.2018. u 22:12 - pre 19 meseci
Sve poznatije knjige sigurno su prevedene i ima u prodaji, ali treba da obilazi knjizare jer se rasproda.
press any key to continue or any other to quit....
 
Odgovor na temu

Whitewater
dummy workshop

Član broj: 339178
Poruke: 245



+128 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial11.11.2018. u 22:16 - pre 19 meseci
recimo: https://www.google.com/url?sa=...g=AOvVaw0z44msp-Ei0zyUsWGWsxnA
Rest of world: This is what we think of America.
America: We don't think about you at all !
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 1733



+513 Profil

icon Re: Srpski "skolski" C tutorial12.11.2018. u 00:13 - pre 19 meseci
Ima gomila materijala na srpskom na sajtovima raznih fakulteta, recimo na ETF-u na strani Katedre za računarsku tehniku i informatiku, C se radi iz predmeta Programiranje 2 i Praktikum iz programiranja 2.

Nisam zagledao detaljno materijal, tako da ne mogu da kažem kakav je. Gledao sam par knjiga za C++ dostupnih na Singipedia sajtu, šteta što nema takva i za C.


Google izbacuje gomilu interesantnih rezultata na upit "c programiranje", ali recimo ovde ima dosta interesantnih primera sa kodom (.c fajlovi se prikazuju slično kao u editoru koji prepoznaje kod): http://poincare.matf.bg.ac.rs/~filip//list-c-src.pl?dir=p1m/c-src

A i ovde ima 100 urađenih primera: http://www.its.edu.rs/reseni-primeri-iz-programskog-jezika-c-3/
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Srpski "skolski" C tutorial
(TOP topic, by X Files)
Strane: < .. 1 2 3 4 5 6

[ Pregleda: 77325 | Odgovora: 101 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.