Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Transparentna forma

[es] :: Visual Basic 6 :: Transparentna forma

[ Pregleda: 4540 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

tronics03

Član broj: 7377
Poruke: 7
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Transparentna forma24.01.2003. u 23:21 - pre 229 meseci
Kako da napravim formu koja je na nekim dijelovima transparentna ( vidi se pozadina, win Desktop ili što je već iz forme) , tako da forma npr bude ovalna, a da se dijelovi samo unutar ovala iscrtavaju, a ne i izvan njega.
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Transparentna forma25.01.2003. u 05:21 - pre 229 meseci
http://builder.com.com/article.jhtml?id=u00220021230gcn01.htm
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

tronics03

Član broj: 7377
Poruke: 7
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Transparentna forma30.01.2003. u 21:10 - pre 229 meseci
Al ovo radi samo u 2000-ici i XP-u. Ja sam jos u 98 pa ako znas nesto... I jos nesto. Kolko sam ja skuzio ovo daje transparenciju na području cijele forme, a meni teba da se recimo iscrtava samo ovalni dio forme unutar ovala, ili, čak ne mora biti oval već bilo kakav oblik, a ono izvan njega da se ne iscrtava. Ili recimo da na nekoj bitmapi imam neku sliku, a oko nje neku boju za koju zelim da forma bude transparentna, nesto kao skin?
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12810



+4741 Profil

icon Re: Transparentna forma31.01.2003. u 00:09 - pre 229 meseci
Tvoj problem je jednostavan - ne postoji resenje. U 98-ici nije podrzana transparencija prozora.
Ali nemoj da brines suvise. Iako nije porzana transparencija to sto tebi treba je izvodljivo (ako sam dobro shvatio sta ti treba). Mogu se odsecati delovi prozora ali to nije transparencija. Na zalost ne znam kako (ali znam da moze).
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.rcub.bg.ac.yu

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: Transparentna forma31.01.2003. u 02:43 - pre 229 meseci
bash netacno.

to kada je deo prozora providan (oboreni coskovi, rupe u formi i sl) to se zove "transparent form", i podrzano je u w9x


to drugo, kada je cela forma "providna" 10-90%, to se zove "translucent form".


to sto je m$ pobrkao nazive, ne cudi...
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12810



+4741 Profil

icon Re: Transparentna forma31.01.2003. u 13:00 - pre 229 meseci
E, j*** ga. Nisam previse obracao paznju na nazive ali mi je izgledalo sasvim normalno i logicno da ako je forma providna (bilo delimicno ili potpuno) bude nazvano transparent. Vazno da smo do kraja bar nasli sta je sta (ostaje samo da neko kaze i kako ).
 
Odgovor na temu

jc denton

Član broj: 2358
Poruke: 1705
*.bt.net



Profil

icon Re: Transparentna forma31.01.2003. u 17:54 - pre 229 meseci
Ajd' ja cu da kazem ono sto znam.
Funkcije za ovo su Region Functions, evo linka za one koji instalirali MSDN :
mk:@MSITStore:C:\Program%20Files\Microsoft%20Visual%20Studio\MSDN98\98VSa\1033\GDI.chm::/devdoc/live/pdgrmm/regions_6o6r.htm

ALI, posto je problematika prilicno nezgodna za pocetnike u vezi sa ovim, predlazem vam da skinete zadnju verziju programa VB Shaped Form Creator, koji je pravi alat bas za ovo.
Da se razumemo, doticni program generise VB kod (verujem da nije tesko da se prepravi za Delphi ili C recimo) koji se kasnije doda u vas program, pa tako mozete i da naucite materiju.

fire, walk with me
 
Odgovor na temu

Vaxter
Vladan Stankovic
Neospindle
Šimanovci

Član broj: 15576
Poruke: 144
*.ptt.yu

ICQ: 166235840
Sajt: www.neospindle.com


Profil

icon Re: Transparentna forma17.02.2004. u 22:02 - pre 216 meseci
www.vcreations.net
Postovao sam o tome.
Nisam testirao na 98, ali mislim da bi trebalo da radi.
Bash cu nistalirati na 98 da probam.
Jednostavna rešenja su najčešće najbolja, zato ne komplikujte život ni sebi ni drugima.
 
Odgovor na temu

mtvrdoje.publiczg
TvrdiMijo
Sl.BRod,Hrvatska

Član broj: 30973
Poruke: 25
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Transparentna forma29.07.2004. u 21:42 - pre 211 meseci
nikad nije kasno...

ako pomaže evo kod

/////
unit transparentno;

interface

uses
Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
Dialogs, ExtCtrls, StdCtrls, Buttons, Menus;

type
TForm1 = class(TForm)
Image1: TImage;
procedure FormCreate(Sender: TObject);
private
{ Private declarations }
public
{ Public declarations }
end;
const
WS_EX_LAYERED = $00080000;
LMA_COLORKEY = $00000001;
LMA_ALPHA = $00000002;
var
Form1: TForm1;

implementation
function SetLayeredWindowAttributes(hwnd : HWND; crKey : COLORREF;
bAlpha : BYTE; dwFlags : DWORD) : boolean; stdcall; external user32
name 'SetLayeredWindowAttributes';
{$R *.dfm}


procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
var
ExtStyle : LongInt;
begin
ExtStyle := GetWindowLong(Handle, GWL_EXSTYLE);
SetWindowLong(Handle, GWL_EXSTYLE, ExtStyle or WS_EX_LAYERED);
SetLayeredWindowAttributes(Handle, RGB(255,0,0), 100, LMA_ALPHA
or LMA_COLORKEY);
end;

////
stavis neki bitmap na formu,recimo sliku čovjeka oko kojeg je boja rgb(255,0,0)(to je crvena boja,barem mislim) i da vidiš nepravilnog oblika

ako smeta za win98 ono "translucent form" se može izbaciti

dosta primjera o transparenciji se može naći na
[www.delphi3000.com]
Blago onom tko rano poludi,
pa mu život u veselju prođe
 
Odgovor na temu

fLuXx
Luka Borkovic
Student
Pančevo

Član broj: 21183
Poruke: 363
*.3dnet.co.yu

Jabber: fluxx@elitesecurity.org


+2 Profil

icon Re: Transparentna forma05.08.2004. u 19:16 - pre 210 meseci
Jeli neko probao ActiveSkin 4.27. Dobar je za ono sto vas interesuje, a dolazi i sa primerima za VB, C++ i Delphi. Meni se svidja i manje-više je besplatan(ispisuje da koristite neregistrovanu ActiceX kontrolu pre startovanja vađeg programa).

Može se downloadovati sa npr. [url] www.download.com[/url]
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: Transparentna forma

[ Pregleda: 4540 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.