Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

opet ja? nee... izrada menija

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: opet ja? nee... izrada menija

Strane: 1 2

[ Pregleda: 5884 | Odgovora: 22 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

strike
croatia

Član broj: 18230
Poruke: 53
*.net.hinet.hr



Profil

icon opet ja? nee... izrada menija02.01.2004. u 21:20 - pre 219 meseci
oprostite ali..

e, imam jos jedan problem

isao sam program raditi sa "zadnje strane", napravio sam formu (nazovimo je
forma prva)(napokon) kako mi treba, a sad bi trebao napraviti jednu
predformu, koja bi imala MENI sa otvori, zatvori, pronadi, ispisi, spremi, i
izlaz; te kad bi se odabralo OTVORI, otvorila bi se forma prva, te kad bi
odabrao spremi sejvala bi se forma prva pod imenu kojim ja odaberem...
itd...

kuzite??

e, tko je spreman pomoci???

HVALA
M.j.
 
Odgovor na temu

reiser

Član broj: 7895
Poruke: 2314



+102 Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija03.01.2004. u 11:28 - pre 219 meseci
Ides File -> New -> Form i napravis novi formular. Zatim pritisnes Ctrl + F12 i izaberes kod koji se snima u dpr fajlu. Zatim tu stavis koju formu hoces da ti prvi kreira delphi.
Ili, lakse resenje, napravis formular i ides Project -> Options i tamo podesis default form.

Posle ovoga ti preostaje samo da napravis Button.OnClick evente.
 
Odgovor na temu

strike
croatia

Član broj: 18230
Poruke: 53
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija04.01.2004. u 12:06 - pre 219 meseci
daj samo primjer za stvaranje "nove" forme, tj, klikom na "Nova", u meniju, program mi otvori formu "Polica", koja ima edite, buttone, panele, ...

p.s. kupio sam knjigu "Delphi 6, Vodić za programere" - Paul Kimmel, nniiisstt ne pise, tj, nist ne kuzim... :(
M.j.
 
Odgovor na temu

reiser

Član broj: 7895
Poruke: 2314



+102 Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija04.01.2004. u 18:18 - pre 219 meseci
Pa vec sam ti objasnio...
Napravis novu formu, i onda napravis njen izgled itd...
Zatim kad user klikne na 'Nova', samo savi Forma.Show ili Forma.ShowModal ako zelis da forma ispod ne moze da se fokusira. Ali ako imas vise razlicith formi, onda neka ti se automatski kreira samo glavna, a onda ti prilikom kliktaja na dugme stavi :
Code:

Application.CreateForm(TForma, Forma); // umesto TForma i Forma stavi ime forme
 
Odgovor na temu

strike
croatia

Član broj: 18230
Poruke: 53
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija04.01.2004. u 20:27 - pre 219 meseci
ne zeli!!

ovako Form1 mi je glavna forma sa menijem

a From2 mi je forma koja bi se otvarala

kod sam prepisao ovako

Application.CreateForm (TForm2, Form2);

javlja jebenu gresku!

[Error] Unit1.pas(30): Undeclared identifier: 'TForm2'


ne znam kako cu ti se oduziti za ovo!
M.j.
 
Odgovor na temu

reiser

Član broj: 7895
Poruke: 2314



+102 Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija04.01.2004. u 20:43 - pre 219 meseci
U taj unit gde imas naredbu Application.CreateForm(TForm2, Form2) ispod linije
'IMPLEMENTATION' stavi 'Uses Unit2' (ako ti se kod za Form2 zove Unit2, ako ne, onda stavi vec kako se zove).

Poz, Marko.
 
Odgovor na temu

strike
croatia

Član broj: 18230
Poruke: 53
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija07.01.2004. u 22:28 - pre 219 meseci
ajde, da sve to sad ponovimo, moze??

step by step

M.j.
 
Odgovor na temu

reiser

Član broj: 7895
Poruke: 2314



+102 Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija07.01.2004. u 22:42 - pre 219 meseci
Sta da ponovimo ??
 
Odgovor na temu

strike
croatia

Član broj: 18230
Poruke: 53
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija07.01.2004. u 23:32 - pre 219 meseci
nemogu, stavio sam u form1 MainMenu komponetnu, i napravio kako mi treba.

imam jedan project, prije napravljeni (Polica)
otvorim Form1, idem na Project -> Add Existing Project... odaberem Polica, te kad idem na Projects-> options, nema mi Form1! vec samo Polica!

dobro radim??

kako oznaciti koja ce se sama kreirati??
M.j.
 
Odgovor na temu

strike
croatia

Član broj: 18230
Poruke: 53
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija07.01.2004. u 23:39 - pre 219 meseci
ocito moram nesto dodati kod USES ?? sto??
M.j.
 
Odgovor na temu

strike
croatia

Član broj: 18230
Poruke: 53
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija09.01.2004. u 13:18 - pre 219 meseci
radi, ali NE radi!

navodno taj kod otvara Form2 samo u memoriju, a neda prikaz.


kako da to napravim sa Form2.enter; ??
M.j.
 
Odgovor na temu

strike
croatia

Član broj: 18230
Poruke: 53
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija11.01.2004. u 16:43 - pre 219 meseci
ajde sad sve to lijepo zaboravimo...

koji kod mora da ide na Form1, kad se klikne na odredeni Button da se forma sejva (sprema) u odredeni folder pod odredeni imenom, tj ime mora biti jednako tekstu u EDIT1 ??
M.j.
 
Odgovor na temu

kefalo
Banjaluka, RS, BiH

Član broj: 18959
Poruke: 263
*.dip.urc.bl.ac.yu

ICQ: 178873696
Sajt: home.blic.net/mozlas


+6 Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija12.01.2004. u 15:48 - pre 219 meseci
radi, ali NE radi!

navodno taj kod otvara Form2 samo u memoriju, a neda prikaz.


kako da to napravim sa Form2.enter; ??
-----------


eee na dobrom si putu... ako je sve proslo kako treba onda samo treba da poslije application.createform.... napises liniju form2.showmodal; ili form2.show;
 
Odgovor na temu

strike
croatia

Član broj: 18230
Poruke: 53
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija12.01.2004. u 19:45 - pre 219 meseci
e pa to te ja pitam!! thanks

daj mi reci sa kojom naredbom mi mogao spremiti FORM2 na disk pod imenom koji se nalazi u EDIT1 na formi2. samo reci naredbu, moram da sad sve ostalo sam skuzim!
M.j.
 
Odgovor na temu

kefalo
Banjaluka, RS, BiH

Član broj: 18959
Poruke: 263
*.teol.net

ICQ: 178873696
Sajt: home.blic.net/mozlas


+6 Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija14.01.2004. u 04:37 - pre 219 meseci
ako sam skontao.... ti hoces da dok je program pokrenut snimis form2 na disk??? to je koliko sam ja upoznat nemoguce! ;)

mozes jedino da promjenis njen caption

u dogadjaju onkeypress od edit1 upisi

if key=chr(vk_return) then
form2.caption:=edit1.text;
 
Odgovor na temu

strike
croatia

Član broj: 18230
Poruke: 53
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija14.01.2004. u 05:38 - pre 219 meseci
ne mora mi ju na disk spremiti. kaj se mene tice, moze on i na disketu ( :) ), ali meni treba da se spremi!

uglavnom, nekaj takvoga, da se sejva, da ostane zauvijek u memoriji, disku, disketi, cd-u, ...
M.j.
 
Odgovor na temu

strike
croatia

Član broj: 18230
Poruke: 53
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija14.01.2004. u 20:47 - pre 219 meseci
Citat:
kefalo:
ako sam skontao.... ti hoces da dok je program pokrenut snimis form2 na disk??? to je koliko sam ja upoznat nemoguce! ;)

mozes jedino da promjenis njen caption

u dogadjaju onkeypress od edit1 upisi

if key=chr(vk_return) then
form2.caption:=edit1.text;



dobro, to je prvi korak.

a sad naredba da mi spremi tu formu na disk. moze?
M.j.
 
Odgovor na temu

kefalo
Banjaluka, RS, BiH

Član broj: 18959
Poruke: 263
*.dip.urc.bl.ac.yu

ICQ: 178873696
Sajt: home.blic.net/mozlas


+6 Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija14.01.2004. u 23:35 - pre 219 meseci
aham!!!!
oces da napravis exe file??? :) tj da buildas program

odi u meni project>build i to je to ;)
 
Odgovor na temu

strike
croatia

Član broj: 18230
Poruke: 53
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija15.01.2004. u 05:18 - pre 219 meseci
ne. vec mi je u .exe file-u. sad, kad ja popunim form 2, zelim da mi se to sacuva, da mi se ne obrise, sejva (Save, Spremi, Pohrani,...). kuzis??

znaci klikom na button (ne znam, Spremi) ,mora da mi tu formu spremi na (naprimjer) C:/Program/prva.exe
M.j.
 
Odgovor na temu

kefalo
Banjaluka, RS, BiH

Član broj: 18959
Poruke: 263
*.dip.urc.bl.ac.yu

ICQ: 178873696
Sajt: home.blic.net/mozlas


+6 Profil

icon Re: opet ja? nee... izrada menija15.01.2004. u 13:53 - pre 219 meseci
vjerovatno hoces da sadrzaj edita i memo komponenti snimis u txt?? a ne cijelu formu... jer je ovo drugo nemoguce
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: opet ja? nee... izrada menija

Strane: 1 2

[ Pregleda: 5884 | Odgovora: 22 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.