ma danas su više manje rešeni driveri
što se tiče preciznosti...STEP sa 1,8 stepeni u npr " samo" 256 microstepa ?...moji su u 8microstepa pa rade u 0,003125 !, a sada zamisli ovo, ali ni to nije sve (obavezno pogledati u koliko microstepa imju drivere!!!) jer ima ih IMS
http://www.imshome.com/ za poluditi (njih sam hteo kupiti, ali su mi se javili iz Austrije , govore po naški ?!?, ipak malo prekasno...šteta...lep komad drivera definitivno)
VDC Trapezno gonjeni (brushless) su sada posle pada cena motora , sasvim lepo rešenje
kako sam bio stvarno ograničen sredstvima, i encodersko rešenje za FALOW ENCODER u nekoj CAN Open mreži je bilo više nego tri puta skuplje, nisam imao izbora /Mach4 i GRex nisu bili gotovi, odnosno nisu ni sada , ali već rade OK)
STEP-eri su sasvim OK, uz dobre drivere su sasvim pristojni, a uz MACH3 sa opcijom dodatnoga porta kao TTL INPUT može se lepo složiti i siguran stroj koji ne fula, ali na žalost uz degradaciju brzine samoga engina na Paralelnom portu (tzv. MACH Pulse engine)
što se tiče "pronađi posao-kupi stroj"...mislim da to ipak nije za naše uslove malenih količina , pa je ipak možda pametnije da se složi pre svega funkcionalan , ali i jeftin stroj da se započme, a posle će se raditi UPGRADE na njemu...
što se tiče cene stroja koji čovek želi...to je ipak na njemu neka razmišlja
danas su steperi sa MACH4 gonjeni uz Motion card GRex i više nego dostojni protivnici bilo kojem VDC , pa čak bih se usuduim reći i Sinusno VAC gonjenim motorima !
VDC brush motori su OK, ali su ipak malo preskupi
pre svega treba imati "pravu" šasiju..., i vodilice dakako
CATY FANATIC ...