Jedan prilicno bezbolan i efikasan nacin je ovako:
1) Napravis formu frmRadniNalozi_DS. To treba da bude datsheet read only forma, koja prikazuje sve radne naloge, jedan rekord u formi za jedan radni nalog. Polja na formi? Pa, NalogID, datumNamloga, KomeJeIzadt itd, sta god msilis da bi bilo potrebno videti na listi svih naloga.
2) Kreiras novu formu frmRadniNalog_Master (koja moze d aima subformu). Ona je u Form obliku i prikazuje vise detalja o jednom izabranom radnom nalogu. ne znam sat bi sadrzala subforma, ali nije ni bitno.
3) Vartis se u prvu fromu, frmRadniNalozi_DS. Na neko polje, na primer NalogID (a moze i na vise polja, cak i na sva) stavis kod:
Code:
DoCmd.OpenForm FormName:="frmRadniNalog_Master",WhereCondition:="NalogID=" & Me.NalogID
'Pretpostavio sam da je NalogID numerickog tipa
'Ako nije, treba dodati navodnike u WherCondition
Korisnik moze da pretrazuje datasheet frmRadniNalozi_DS koliko god hoce, koristeci ugradjene Access dugmice za Filter/Sort. Prouci kako radi Desni Klik "Filter By" opcija. Ovo ti omogucuje pretrazivanje ne samo po datumu nego po bilo cemu. Ako ne znas tacan datum, nego otprilike, mozes jednostavno da sortiras po datumu pa da pogledas u opseg koji te zanima, ili da filtriras po mesecu i da tako nadjes trazeni nalog. Combo box? Sta to bese? Kome to treba?
Ono sto pokusavam da objasnim jeste princip "Koristi datasheet za pretrazivanje pa onda otvori detalj kad ga nadjes". pretrazivanje je retko precisno definisana radnja i ogranicavanje na bilo koji zadati skup kriterijuma nije dobro resenje. Sa kombo boxom, sta ako ne znas tacan datum? Sta da uneses? Datasheet omogucuje i priblizno i tacno pretrazivanje i fleksibilan je do neba. Samo treba nauciti (i sebe i korisnika) kako efikasno koristiti ono sto vec postoji u Accessu. tada svoje vreme mozes da iskoristis za nesto korisnije nego programiranje kombo boxova za pretragu, pogotovu po datumima.
:-)