Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Preracunavanje tabela

[es] :: MySQL :: Preracunavanje tabela

[ Pregleda: 5897 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Branko Santo
Tu i tamo

Član broj: 57312
Poruke: 2232
*.dial.InfoSky.Net.

Sajt: cz.linkedin.com/in/branko..


+600 Profil

icon Preracunavanje tabela23.02.2006. u 15:02 - pre 171 meseci
Ako imam hrpu nekih tabela povezanih tj, ako od jednih pravim razne nove. Da li je automatizovano ili ja moram da direktno pokrenem update ostalih tabela kad promenim prvu na osnovu koje se ostale baziraju. :)

Hmmm mozda nisam dobro objasnio
Tabela 1 ----> Tabela 2 -----> Tabela 3

Ako promenim u "Tabela1" hoce li se u "Tabela 2" i "Tabela 3" automatski promeniti ili moram da opalim neku update komandu?


Hvala puno :)

P.S. Dosta ce biti i deo specifikacija koji treba da citam ako neko zna :)
P.S.S. Koristim MySQL :)
 
Odgovor na temu

Dejan Topalovic
Dejan Topalović
Senior Oracle DBA & Senior PL/SQL
Developer, Erste Sparinvest (Erste
Bank), Vienna, Austria
Vienna

Član broj: 635
Poruke: 1374
*.infonova.at.

Sajt: www.baze-podataka.net


+2 Profil

icon Re: Preracunavanje tabela23.02.2006. u 15:05 - pre 171 meseci
Ne, nece biti automatski promijenjene vrijednosti u drugim tabelama.

Tebi treba ili View ili da odradis to preko Triggera. O tome mozes vise pronaci u dokumentaciji...
Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA
 
Odgovor na temu

Branko Santo
Tu i tamo

Član broj: 57312
Poruke: 2232
*.dial.InfoSky.Net.

Sajt: cz.linkedin.com/in/branko..


+600 Profil

icon Re: Preracunavanje tabela24.02.2006. u 11:09 - pre 171 meseci
Mnogo hvala :)

Ako zaglavim vraticu se :)
 
Odgovor na temu

Branko Santo
Tu i tamo

Član broj: 57312
Poruke: 2232
*.dial.InfoSky.Net.

Sajt: cz.linkedin.com/in/branko..


+600 Profil

icon Re: Preracunavanje tabela01.03.2006. u 08:40 - pre 171 meseci
Isplati li mi se da pravim oko 1.000 view-ova sa po 1.000-2.000 redova?
U principu treba mi za svakog korisnika, da li mi je pravljenje view trosi vise resursa od jednostavnog selecta po username? a recimo da imam tako oko 2.000.000 redova?

Hvala :)
 
Odgovor na temu

Dejan Topalovic
Dejan Topalović
Senior Oracle DBA & Senior PL/SQL
Developer, Erste Sparinvest (Erste
Bank), Vienna, Austria
Vienna

Član broj: 635
Poruke: 1374
*.infonova.at.

Sajt: www.baze-podataka.net


+2 Profil

icon Re: Preracunavanje tabela01.03.2006. u 11:21 - pre 171 meseci
Ako ti treba 1000 Viewova, onda nisi dizajnirao aplikaciju/bazu kako treba...

Ne mogu da ti kazem ovako napamet, jer ne znam kako izgleda struktura baze, koju si zamislio, niti na koji nacin ih obradjujes...

Ako imas tabelu sa 2.000.000 redova i ako nad tim redovima radis grupisanje, sortiranje i druge aritmeticke operacije, onda uradi view, koji ce sadrzavati obradjene podatke nakon tih operacija.
Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541



+709 Profil

icon Re: Preracunavanje tabela01.03.2006. u 11:40 - pre 171 meseci
Citat:
long_strider: Ako promenim u "Tabela1" hoce li se u "Tabela 2" i "Tabela 3" automatski promeniti ili moram da opalim neku update komandu?

A šta to imaš iz tabele 1 i u tabelama 2 i 3? U povezanim tabelama po pravilu treba da imaš samo spoljne ključeve, i pri promeni nekog info polja u tabeli 1 nema potrebe da menjaš povezane tabele, jer ključ ostaje isti.

Sve miriše da ti je loše isprojektovana baza...
 
Odgovor na temu

Branko Santo
Tu i tamo

Član broj: 57312
Poruke: 2232
*.dial.InfoSky.Net.

Sajt: cz.linkedin.com/in/branko..


+600 Profil

icon Re: Preracunavanje tabela01.03.2006. u 12:24 - pre 171 meseci
Pa eto onda da objasnim :) pravim web kladionicu i pokusavam da smislim kako bih smestao tikete, utakmice, korisnike. Otprilike dosao sam dosad do ovoga.

Tabela "korisnici"

|id usera| odigrano tiketa| pogodjeno| promaseno| strike rate| ulozeno|......

Tabela "utakmice"

|id utakmice| datum| vreme| domacin| gost| kvota1| kvota2| kvota3| dobitna kvota|

Tabela "tiketi"

|id usera| id tiketa| ulog| dobijen?| profit|

Tabela "utakmice odigrane na tiketima"

|id utakmice| id tiketa| tip| pogodak?|


---------------------------------------------------------------------------

E sad zamisljeno je da ja lepo u tabeli utakmice ubacim koja je dobitna kvota (1,x,2) i da napravim tako da se onda tabela "utakmice odigrane na tiketima" updateuje, pa na osnovu toga "tiketi", pa "korisnici".
Pretpostavljam da je lose projektovano jer sam jos pocetnik. A tih 2.000.000 redova sam mislio otprilike 1.000 korisnika sa po 2.000 utakmica po raznim tiketima odigranim.
Prihvatam sve sugestije i ideje, super ste do sada puno hvala :)

Hteo sam jos nesto da pitam, kada napravim INSERT a imam kolonu koja je auto-increment, postoji li mogucnost da mi se vrednost te kolone odmah vrati ili moram da radim nesto tipa SELECT MAX(kolona)?
U svakom slucaju bi taj update trebao da se radi samo jednom kada ja ubacim rezultate gotovih utakmica, jel onda bolje isprogramirati sve te promene?

Hvala jos jednom ljudi! :)

[Ovu poruku je menjao long_strider dana 01.03.2006. u 13:24 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Shinhan
PHP programmer
Subotica

Član broj: 12327
Poruke: 372
91.150.127.*

Jabber: shinhan@elitesecurity.org
ICQ: 400847988


+4 Profil

icon Re: Preracunavanje tabela25.03.2008. u 07:19 - pre 146 meseci
Ako koristiš auto increment polje, postoji više načina da saznaš ID poslednjeg ubačenog reda.
Preko MySQL-a, to je SELECT LAST_INSERT_ID();
Ako koristiš PHP možeš i komandom mysql_inser_id().

A za povezane tabele, možeš trigere da koristiš.
"Common sense is not so common." - Voltaire
 
Odgovor na temu

BigFoot
Boban Jovanović
Arilje

Član broj: 1098
Poruke: 991
79.101.166.*



+35 Profil

icon Re: Preracunavanje tabela28.03.2008. u 19:43 - pre 146 meseci
Citat:
Branko Santo: Pa eto onda da objasnim pravim web kladionicu

Po našem zakonu, web kladjenje nije dozvoljeno, a pomaganjem tebi, mi smo saučesnici
Kako misliš da zapišeš raznorodne sportove? Pomenuti 1, X, 2 je ok, ali šta sa ostalim ishodima? Tenis i fudbal nije isto.
S obzirom da si početnik, moj ti je savet da počneš sa jednostavnijim bazama, tipa evidencija učenika, pa kasnije video klub i sl.
Two beer or not two beer...
 
Odgovor na temu

[es] :: MySQL :: Preracunavanje tabela

[ Pregleda: 5897 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.