Izvinjenje od BARTON-a prihvaćeno, nego.....nastavljam sa makro objektivima....
Hm...da, u pravu ste gospodo, jer stvarno sam se nagledao raznih ponuda na sajtovima, ali jedno mi nije jasno da li se stvarno isplati ušteda novca pri kupovini tih sočiva ili filtera ( pretpostavljem da nije isto, jer filteri kako sama reč kaže filtriraju određenu talasnu dužinu tj. boju), a da me ne stigne jevrejska kletva "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine...".
Sa druge strane se komentariše o ponuđenom makro objektivu "RAY????", stvarno me mrzi sada da se vraćam na drugu stranicu kako bih ispravno napisao model, koji je pretpostavljem sastavljen od minimalno 10 ili 12 sočiva, naravno što više to bolje radi svođenja hromatskih aberacija na minimalan nivo, koje su verujte mi kod jeftinih sočiva dosta zastupljene kod jakih primarnih svetlosnih izvora, zatim disperzija,...
Sa treće strane, evo baš danas sam potrošio svoju malu ušteđevinu i povećao kapacitet Nikl - Metal - Hidrida, novosadskim slengom rečeno, pazario sam dodatne četiri vartine baterije od 2500 MAh, jer mi je verujte dozlogrdilo da me u sred slikanja do kojeg se opet verujte teško dokopam na celih pola sata zbog stalne porodične prikolice (Naslednik), prekine crvena baterija preko celog ekrana (dobro poznata svima) i naravno sa slikanjem je gotovo do sledećeg punjenja. E da se to više ne bi dešavalo MIKIEM je pop..... i pazario već pomenute, tako da sam ove godine ostao uskraćen za jedan MAKRO objektiv, ...................ha ha, ali sledeća nije daleko (godina).
Malo sam Vas smorio sa baterijama koje su posebna tema, ali naravno, konačno jedno pitanje. Skoro sam pronašao jedan veoma zanimljiv sajt, koji se bavi prodajom samo objektiva i možda još neke opreme, pa bih Vas sve zajedno zamolio da malo posvetite vremena pomenutom sajtu i pročitate malo detaljnije o sočivu koje je namenjeno isključivo za model kome je posvećena ova tema. Zatim, primetićete da se pored Makro objektiva nalaze i dodatna sočiva, tripod - stalci, filteri...... Zašto sam naveo ovaj sajt kao zanimljiv, obratite pažnju na to da se o tim objektivima govori u stvarno neizmernom superlativu (sočiva koja se koriste u mikro-medicini), i naravno koštaju dosta. Adresa je
Pitanje je, da li odvojiti toliko novca za ovo soćivo ( obazirući se na karakteristike sočiva koje oni navode), ili se prepustiti proizvodima koji su ipak primereni recimo nekoj amatersko - naprednoj grupi korisnika, što ovaj aparat i jeste.
Oprostite ako se neko umorio od čitanja, jer sledi dobar talas za surf:
www.opteka.com
mikiem