Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Koriscenje variabli i funkcija iz klase

[es] :: C/C++ programiranje :: Koriscenje variabli i funkcija iz klase

[ Pregleda: 3426 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

miskec
Beograd, Srbija

Član broj: 16553
Poruke: 155
*.adsl.sezampro.yu.

ICQ: 311547362
Sajt: www.autokupovina.com


Profil

icon Koriscenje variabli i funkcija iz klase31.10.2005. u 09:12 - pre 174 meseci
Ovako problem je sledeci. Imam dve klase recimo ENGINE i TEXT. I u svakoj od njih imam po recimo dve funkcije nije ni bitno vazno da ima funkcija i u jednoj i u drugoj. E sad funkcije klase ENGINE sam sve definisao i u definicije jedne funkcije iz klase TEXT moram da pokrenem funkciju klase ENGINE kako to da uradim.

Zanima me takodje kako da koristim variable recimo klase TEXT u funkcijama te klase. I kako da koristim variable klase ENGINE u funkcijama klase TEXT.

Ove klase se nalaze u DLL fajlu i te funkcije se pokrecu u drugim programima kad se ucita DLL fajl.

Nadam se da me kapirate bar malo. Ocekujem odgovor uskoro. Unapred HVALA!!!
Arhitektonski biro kula-projekt.co.rs
Kalkulator kursa kursnalista.org
 
Odgovor na temu

nadi

Član broj: 72819
Poruke: 6
217.75.202.*



Profil

icon Re: Koriscenje variabli i funkcija iz klase31.10.2005. u 10:32 - pre 174 meseci
Eh ovako, nadam se da cu ti bar malo pomoci:
Da bi unutar funkcija jedne klase koristio funkcije druge klase moras u tu prvu klasu npr text ukljuicti fajl sa deklaracijom druge klase npr engine.h i kreirati objekat te klase. to je kolko ja znam jedini nacin da pristupis tim funkcijama, jer sa tim kreiranim objektom sad mozes pozivati njegove funkcije i pridruzivati njihove vrijednosti odredjenim atributima.
Varijable klase TEXT u funkcijama te klase koristis jednostavno pristupom, jer one su privatne ali svak funkcija te klase ih vidi, i to bez nekog prosljedjivanja u smislu parametara nego kao neku svoju nazovimo "globalnu" varijablu.
"I kako da koristim variable klase ENGINE u funkcijama klase TEXT"--odgovor je kao na prvo pitanje, ne mozes pristupiti varijablama jedne klase iz objekta druge klase, moras ukljuciti tu biblioteku, instancirati objekat, i preko njega pristupati varijablama odnosno njihove vrijednosti smjestiti u neku varijablu same klase text

Nadam se da sam bila jasna, nova sma ovdje ne vidim odmah mogul zakaciti attachment,ali javi se mogu ti poslati primjer radjen u C++.Net-u
 
Odgovor na temu

miskec
Beograd, Srbija

Član broj: 16553
Poruke: 155
*.adsl.sezampro.yu.

ICQ: 311547362
Sajt: www.autokupovina.com


Profil

icon Re: Koriscenje variabli i funkcija iz klase31.10.2005. u 16:56 - pre 174 meseci
Jel mozes da mi napises code za ovo poslednje please please

Arhitektonski biro kula-projekt.co.rs
Kalkulator kursa kursnalista.org
 
Odgovor na temu

Ognjen Djukic

Član broj: 64080
Poruke: 26
*.kc.vicert.com.



Profil

icon Re: Koriscenje variabli i funkcija iz klase01.11.2005. u 12:48 - pre 174 meseci
Ako hoces prisupati funkcijama ili promenljivima jedne klase iz neke druge klase moras imati objekat te klase cijim funkcijama i promenljivima hoces da pristupis, osim ako su te f-je i prom. staticke. U tom slucaju im mozes prisupati preko imena klase(ImeKlase::Funkcija(), ImeKlase::promenljiva). Ne znam da li je to bilo pitanje ili je pitanje kako privatnim clanovima jedne klase mozes pristupiti iz druge klase (to mozes tako sto ces tu klasu koja pristupa privatnim clanovima druge klase proglasiti za prijateljsku klasu te druge klase (kljucna rec "friend class ...").

Pozdrav.
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Koriscenje variabli i funkcija iz klase

[ Pregleda: 3426 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.